41 sensationella och enkla recept för köksmaskiner
8 minuters läsning
19 december 2024
Vispa upp fluffiga maränger, strimla kyckling, pressa pasta, knåda bröddeg, tärna is, hacka grönsaker – din köksmaskin från KitchenAid klarar nästan alla matlagningsjobb! Det enda den inte klarar av är att bestämma vilket av dessa läckra 41 recept du ska välja. Oavsett om du letar efter ett särskilt recept, som en härligt mjuk brioche, hemlagad pasta eller den ultimata vaniljglassen, eller om du bara är nyfiken på vad köksmaskinen kan göra – med rätt delar kan du enkelt laga alla rätter i den här listan.
41 sensationella och enkla recept för köksmaskiner
6 recept på hembakat bröd
Ja, det är kul att baka ditt eget bröd – ingenting slår doften av nybakat bröd i ugnen – men det är också ett riktigt träningspass. Så oavsett om du vill göra en mastig fullkornslimpa, surdegsbröd eller glutenfritt bröd kan du överlåta blandandet, knådandet och jäsandet till köksmaskinen och KitchenAid-brödskålen. Dina armar kommer att tacka dig.
1. Recept på fullkornsbröd
Vill du öka ditt fiberintag? Då är det här fullkornsbrödet en knaprig följeslagare. Det är fullspäckat med fiberrika fullkorn och näringsrika frön. Servera det som ett fylligt och smakrikt tillbehör till soppan eller salladen. Eller som bas i en rejäl smörgås eller grillad smörgås.
2. Surdeg
Krispig på utsidan. Seg på insidan. Med en genomgående fyllig och syrlig smak. Den här läckra limpan utan jäst lever upp till alla dina förväntningar på surdeg. Den kräver lite tålamod eftersom den måste jäsa i 12 timmar, men det är definitivt värt väntan. Den tar din avokado- och äggmacka till en helt ny nivå.
3. Recept på briochebröd
Mjukt som en kudde. Smörsmak som får munnen att vattnas. Med ett litet inslag av sötma. Det är inte svårt att hänföras av smaken och konsistensen hos den här franska klassikern, men presentationen är också i samma klass. I det här receptet är briochebrödet flätat, vilket gör det ännu mer elegant. Och som extra bonus? Det behövs inte mycket mer än en klick smör eller sylt.
4. Recept på glutenfritt bröd
Äter du glutenfritt? Inga problem. Bland ingredienserna i det här brödreceptet finns fyra mindre kända typer av mjöl och de är alla glutenfria. För att se till att degen fortfarande har rätt elasticitet – vilket vanligtvis uppnås med gluten – fungerar en stor sked psylliumhusk som ersättning till gluten. Så du får fortfarande den mjuka, tuggvänliga konsistensen.
5. Recept på franskt bröd
Kan du köpa franskt bröd på ditt lokala bageri istället? Visst kan du det. Men då skulle du inte få känna hur bra det känns att baka det här krispiga och luftiga brödet själv. Dessutom kan du använda det till vad du vill. Smörgås eller crostini. Tillsammans med lite fin fransk ost eller täckt av smör och honung. Det finns inga felaktiga alternativ här.
6. Bananbröd med små chokladbitar
Bananbröd är fantastiskt gott, det råder det inga tvivel om. Men det här bananbrödet med chokladbitar är något alldeles extra – det är snarare en dessert än en frukost. Så om du har några övermogna bananer liggande kan du förvandla dem till en otroligt söt godsak. Receptet är superenkelt och består bara av några få ingredienser som du förmodligen redan har liggande i skafferiet. Det går inte att misslyckas.
6 recept på färsk pasta som du kommer att vilja laga fler än en gång
Det finns inget som går upp emot hemlagad pasta. Det är fräscht och autentiskt och med pastavalsen och -skäraren eller pastapressen från KitchenAid kan du göra den precis som du vill – i din favoritform och med rätt tjocklek. Så oavsett om du är på sugen att kombinera pastan med fisk och skaldjur, piffa upp den med grönsaker eller tillsätta ost får du med hjälp av dessa recept restaurangliknande pasta vid ditt eget middagsbord.
7. Pasta nero
Djärv, saltig och helsvart. Den här bläcksvarta pastan är inte bara trevlig att titta på, den har en djup, läcker smak som passar utmärkt till fisk och skaldjur. Räkor eller musslor – allt från havet passar utmärkt. Ska ni fira något? Vill du göra succé på nästa middagsbjudning? Den här läckert dramatiska pastarätten gör susen.
8. Vegetarisk grön fettuccini med pumpafrön, broccoli och olivsås
Våra mammor säger att vi måste äta våra grönsaker. Om de smakar som denna persiljepräglade fettuccinin toppad med broccoli, krämig olivsås och spröda, rostade pumpafrön blir det inte svårt att göra som vi blir tillsagda. Lite för grönt för din smak? Lägg till några körsbärstomater för att få en färgklick och sötma.
9. Färsk tonfiskspagetti med körsbärstomater
Vill du ha smaken, men slippa krångla? Den här ljusa pastarätten är enkel, men oj så tillfredsställande. Färsk spagetti, saftiga körsbärstomater och mjuka bitar av marinerad tonfisk står i centrum, medan en nypa vitlök och en skvätt olivolja knyter samman hela rätten.
10. Färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter
Tänk dig mustig svamp, en handfull grönsaker och knapriga valnötter som blandas med färsk fettuccini. Den här pastan är varm, lugnande och trevlig – den typ av rätt som passar på en mysig middagsbjudning eller en vanlig lördagskväll hemma.
11. Cannelloni med kalkon och mortadella
Sätt dina pastafärdigheter på prov med dessa hemmagjorda cannelloni. De kräver lite mer finess och tid, men när du ser alla vid bordet som bråkar om den perfekta gyllene ytan vet du att det var värt det. Dessutom är den överraskande mortadella- och kalkonfyllningen ett välkommet nytt inslag istället för den klassiska fyllningen med ricotta och spenat. Föredrar du ett lättare alternativ? Byt ut kalkonen och mortadellan mot lax.
12. Makaronipudding
Använd din köksmaskin och pastapress för att göra makaronerna från grunden i det här klassiska receptet. Den förbättrar allt på så många sätt. I kombination med en sammetslen cheddarsås, bitar av rökig, salt bacon och ett krispigt lager av panko och parmesan kommer butiksköpt makaronipudding aldrig smaka detsamma igen. Men det kanske inte är så illa trots allt.
9 recept på hemmagjord glass
Smakerna, konsistenserna, toppingen – det är roligt att göra glass hemma. Oavsett om du gillar bitar av kakdeg eller mangosorbet kan du använda glasskålen från KitchenAid för att vispa ihop dina favoriter på nolltid. Är du sugen på något annorlunda? Isskärardelen tillför ett helt nytt lager av skoj, med japansk kakigori och cold brew granita på menyn. Oavsett vad du föredrar finns din nya frysta favorit här någonstans.
13. Den ultimata vaniljglassen
Vaniljglass som den ska vara: slät, krämig och obestridbart nostalgisk. Hemligheten bakom den? Börja med vaniljbasen som ger den där underbara konsistensen som smälter i munnen. Även om den här klassikern är fantastisk som den är, så kan den toppas med allt du är sugen på – chokladbitar, karamell, färsk frukt eller varför inte allt på en gång.
14. Chokladglass med havssalt
Lite bitter, lite söt och med precis rätt mängd salt. Den här intensiva chokladglassen tilltalar alla smaklökar. Lägg den mellan två chocolate chip-kakor eller toppa den med krossade pistaschnötter för att få lite knaprighet och en massa dekadens.
15. Kokosglass
Den här växtbaserade godsaken innehåller inte en droppe mejeriprodukter, men har ändå den sammetslena konsistens du förväntar dig och vill ha av en skål med glass. Och som extra bonus? Dess subtila kokossmak passar perfekt till tropisk mango eller ananas. Du kan även strö över rostade kokosflingor.
16. Glass med kakdeg
Varför välja mellan vaniljglass och chocolate chip-kakor när du kan få båda i den här frysta favoriten. Den är krämig men ändå knaprig. Vanilj och choklad på samma gång. Inte undra på att alla vill ha en portion till. Känner du dig dekadent eller sugen på lite extra tuggmotstånd? Strö över lite chokladbitar som blivit över.
17. Björnbärs- och hibiskussorbet
Syrliga och saftiga björnbär gifter sig med den blommiga smaken hos hibiskus i den här somriga sorbeten, medan ett inslag av lime tillför en perfekt mängd syra för att balansera allt. Vill du ta sommarkänslan till en ny nivå? Toppa glassen med kanderad hibiskus, färska bär eller ätbara blommor.
18. Enkel mango- och basilikasorbet
Den här frostiga blandningen av mango och basilika kan slängas ihop snabbare än du hinner säga ”Vem vill ha en portion till?”, vilket gör den perfekt en lat och varm sommardag. Faktum är att den är så uppfriskande att den dessutom återställer smaklökarna direkt. Bröd eller denna frodiga, exotiska sorbet som smakåterställare mellan rätter – valet är ditt. Serveringstips: garnera med färska basilikablad, lite limeskal eller ringla över balsamglasyr för att lyfta fram de tropiska smakerna ännu mer.
19. Vattenmelon- och limegranité
Använd isskäraren för att piffa upp sommarens favoritfrukt och förvandla den till ett glas fyllt av fluffiga, frysta godsaker. Piffa sedan upp den söta, uppfriskande smaken av vattenmelon med en stänk hemmagjord, salt vattenmelon- och limesirap. Och slutligen – om du vill ha en fullfjädrad karibisk smakextravaganza – kan du avsluta med en bit grillad ananas.
20. Kakigori
Kaki betyder ”skrapa” eller ”skära” och gori betyder ”is”. Och det är i princip vad den här frostiga traditionella japanska desserten handlar om. Det kan verka knepigt att få till den fluffiga, snöliknande konsistensen på isen, men med isskärardelen behöver du inte ens anstränga dig. Den här mjuka och snöliknande godsaken består av krämig kondenserad mjölk och hemmagjord fruktsirap och den levererar både smak, utseende och släthet.
21. Cold brew granita
Är du trött på ditt vanliga iskaffe? Uppgradera det och prova denna eleganta cold brew granita. Den har den intensiva kaffesmak du vill ha, plus den släta, isiga granitakonsistensen som du inte visste att du behövde. Tillsätt en klick sötad vispgrädde och strö över chokladflingor så har du kommit till kaffehimlen.
5 vegetariska recept som inte kräver flera timmars hackande
Om du är trött på att hacka samma gamla grönsaksstavar är det dags för en uppdatering. Byt ut klassiska ingredienser som potatis, lasagneplattor och nudlar mot färgglada spiraler, skivor och band av grönsaker. Med rätt delar från KitchenAid tar det bara några minuter att skiva, tärna och göra spiraler. Är du redo att fylla tallriken med färska smaker och massor av grönsaker?
22. Skruvade pommes frites av sötpotatis
Oavsett hur fantastisk din hamburgare eller pulled-taco smakar är den inte komplett utan något krispigt tillbehör. Dessa skruvade pommes frites av sötpotatis är precis det som saknas. De är söta men salta, fullspäckade med vitaminer och perfekt krispiga runt kanterna. Se bara till att de har samma tjocklek, så att de blir jämnt tillagade och krispiga. Som tur är kan grönsakssvarven sköta det åt dig.
23. Zucchinilasagne
Prova den här glutenfria zucchini-versionen för att få en lättare variant av en klassisk lasagne. Den smakar fortfarande ost, men du slipper den tunga mättnaden efter middagen. Var inte rädd för att laga den en vanlig vardag. Den krämiga fyllningen med pesto och ricotta är klar på ett ögonblick och med frukt- och grönsakshyveln blir zucchinibanden också klara på nolltid.
24. Den perfekta grundläggande ratatouillen
Hoppa över hackandet och låt matberedardelen ta hand om de tråkiga momenten när du lagar den här smakrika ratatouillen. Servera den som en hälsosam vegetarisk huvudrätt, som ett tillbehör till ugnsstekt kött eller kombinera med matrester till lunch nästa dag.
25. Sommarratatouille
Har du redan provat den klassiska versionen och är ute efter något nytt? Den här varma, somriga varianten av en klassisk ratatouille är fylld med gul squash, sötpotatis och tomater. Dessutom är den otroligt enkel att göra om du använder Fresh Prep-skivaren och -strimlaren för grönsaker. Allt du behöver göra är att lägga upp de skivade grönsakerna i ugnsformen, ställa den på bordet och låta komplimangerna flöda.
26. Gurknudelsallad med lax och dill
Svalkande, sörplande gurknudlar, rökig lax och färsk dill gifter sig i den här nordiskinspirerade nudelsalladen som inte kräver någon spis eller ugn. Den är lätt men smakrik och passar utmärkt som sommarlunch, lätt middag eller som en uppfriskande förrätt vid nästa middagsbjudning.
6 recept på krämer och glasyrer som alla bagare behöver
När det gäller bakning, dekoration eller att lägga till en sista touch i dina desserter är de här grundrecepten oumbärliga. Från hemmagjort smör till mjuk, fluffig chantillykräm – de förvandlar vilken dessert som helst till något speciellt. Och med köksmaskinen till hands får du perfekt vispade, luftiga och jämna krämer och glasyrer varje gång.
27. Smör
Smör gör allting bättre, det råder det inga tvivel om. Tänk dig att göra det från grunden hemma. Allt du behöver är vispgrädde och lite tålamod. Håll saker och ting svala – både köket och händerna – för låga temperaturer är bäst. Och se hur grädden förvandlas till en stor klump smör och en extra biprodukt – färsk kärnmjölk. Vet du inte vad du ska göra med kärnmjölken? Använd den i smoothies eller kakor.
28. Italiensk marängsmörkräm
Ska du göra glasyr till en bröllopstårta? Eller dekorera födelsedagsmuffins? Den italienska marängsmörkrämen är precis vad du behöver. Den är lite mindre söt än vanlig smörkräm och tjock men ändå sammetslen. Kort sagt, den är avsedd att används med en spritspåse och förvandlas till blommor, snäckor eller rosetter. Smaktips: prova att tillsätta citron, mandel eller kaffeextrakt för att få lite extra djup och se hur dina skapelser går från bra till underbara.
29. Vegansk vispgrädde
Gillar du inte mejeriprodukter, men vill ändå ha den där ljuvliga och fluffiga känslan? Säg hej till den här lätta, luftiga och växtbaserade vispgrädden. Toppa din dessert, fruktsallad eller latte med den här hemmagjorda godsaken så får du se att du inte behöver mejeriprodukter för att få till grädden. Se bara till att lägga kokosgrädden och mixerskålen i frysen innan du börjar vispa – det ökar fluffigheten ytterligare.
30. Chantillykräm
Fransmännen kallar det chantillykräm, men du kanske känner till den här klassikern under ett mer bekant namn: gammaldags mjukt vispad grädde med vaniljsmak. Och med det här busenkla receptet kommer du aldrig att vilja ha de färdiga produkterna igen. Knepet? Sträva efter mjuka, molnliknande toppar – inte tunga och fasta. Det är den lätta, fina strukturen du är ute efter. Det bör inte ta mer än en minut att vispa ihop allt.
31. Vaniljkräm
Frodig, dekadent krämig och ett måste att fylla éclairer, pajer eller petit-chouer med. Ja, den här vaniljkrämen är oumbärlig för alla hemmabagare. Att få krämen lätt och fluffig kräver i vanliga fall mycket jobb, men med det här receptet blir det bara ett bra träningspass för din köksmaskin.
32. Smörkräm med kaksmak
Smörkräm och kaksmör i en och samma glasyr – är det här receptet för bra för att vara sant? Nej, det är det inte – det är för bra för att inte användas. Så vispa upp den här subtilt saltade glasyren med karamellsmak, häll den i en spritspåse och börja dekorera. Muffins, kakor och tårtor – du kommer att vilja spritsa den på allt.
Tips för köksmaskinen som alla hemmakockar bör känna till och 10 recept för att matcha dessa
Utöver det uppenbara blandandet, knådandet och hackandet har din KitchenAid-köksmaskin fler trick på lager. Från att strimla kött på bara några sekunder till att göra det krämigaste potatismoset – med de här dolda tricken blir det som att ha en egen kockassistent vid din sida. Så vad sägs om att prova några nya praktiska genvägar?
33. Tacos med strimlad piri piri-kyckling
Dessa tacos är sprängfyllda med kryddig piri piri-hetta, söt honung och mogen mango och är en enkel och läcker uppgradering av din tacokväll. Visst kan det vara lite jobbigt att strimla kött för hand – särskilt om du lagar tacos till många personer – men det behöver inte vara det. Hoppa över den här tråkiga uppgiften och låt köksmaskinen göra jobbet. Lägg bara ner den tillagade kycklingen i skålen, fäst flatblandaren, ställ in den på låg hastighet och du har strimlad kyckling på nolltid.
34. Kyckling- och ärtpaj
Mjuka bitar av kyckling och söta ärtor i en krämig, välsmakande sås under en gyllene, krispig skorpa – det är inte mycket som går upp emot en klassisk brittisk kycklingpaj. Det är inte konstigt att den är ett måste under kyliga kvällar. Inga tillbehör behövs, den här allt-i-ett-rätten innehåller allt du behöver.
35. Pulled pork-nachos
Nachos är gott, men har du provat nachos med pulled pork? Det är verkligen en uppgradering. Följ det här receptet så får du så mör och saftig pulled pork att den faller isär under gaffeln. Det tar lite tid för den salta och söta kryddblandningen att skapa magi och karamelliseras, så ha inte bråttom med matlagningen. När allt är klart och utspritt över dina nachos kan du tillsätta alla dina favorittillbehör – ost, salsa, en klick stark sås. Ju mer desto bättre när det gäller nachos.
36. Potatismos med vitlök
Potatismos är en välbekant matikon, men lägg till lite vitlök för att ta det till en ny nivå. Vitlök kan visserligen ha en intensiv smak, men när den kokar med potatisen dämpas smaken och den får en mjuk och något söt smak. När det är dags att mosa potatisen är det bara att låta köksmaskinen göra jobbet medan du avslutar resten. Garneringstips: toppa ditt potatismos med krispig lök eller färska örter för att tillföra lite extra krispighet och smak.
37. Sötpotatismos
Om hösten var en smak skulle den förmodligen smaka som det här sötpotatismoset. Det brynta smöret ger en fyllig, nötig smak, lönnsirapen framhäver potatisens naturliga sötma och de rostade pekannötterna gör varje tugga knaprig. Det är det ultimata tillbehöret till rostade vintergrönsaker eller mastigt kött. Och om du låter din sladdlösa elvisp ta täten har du det redo på nolltid.
38. Majonnäs
Att göra majonnäs från grunden behöver inte var svårt. Mät bara upp ingredienserna, häll ner dem i köksmaskinen och låt den ta hand om den knepiga delen av receptet. Den här majonnäsen sticker ut med inslag av senap och citron. Lägg lite på smörgåsen, pommes frites eller något annat som kan behöva en krämig följeslagare.
39. Sylt
Det har aldrig varit enklare att göra klassisk jordgubbssylt. Med hjälp av köksmaskinen kan du göra stora mängder att förvara i skafferiet eller ge bort till vänner och familj. Avnjut den här klassiska läckerheten med utsökt surdegsbröd.
40. Fluffig äggröra
Hemligheten bakom den fluffigaste äggröran är att använda din köksmaskin! Vispa ihop en stor frukost på nolltid. Det är inte bara utsökt, äggen är även fullspäckade med protein för en hälsosam frukost eller brunch.
41. Finsk godsak
Marjakiisseli är en klassisk nordisk dessert som du kan slänga ihop snabbare än du lär dig att uttala det rätt – särskilt om du använder köksmaskinen med flatblandaren inställd på omrörning. Det spelar ingen roll om du använder färska eller frysta lingon. Du får en uppfriskande lätt, diskret sötad godsak som gör att alla festliga måltider avslutas med ett leende.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.