Glass med kakdeg
På jakt efter läckraste kakdegsreceptet? Nu behöver du inte leta längre!
Glass med kakdeg
På jakt efter läckraste kakdegsreceptet? Nu behöver du inte leta längre!
Redskap
Ingredienser
30 g mjöl
60 g smör
120 g farinsocker
415 ml standardmjölk
2 tsk vaniljpasta
60 g + extra for sprinkling chokladbitar
400 ml vispgrädde
90 g socker
5 äggulor
Steg för steg
Mikra mjölet i 45 sekunder. Lägg smöret och 75 g farinsocker i skålen till köksmaskinen med flatblandaren av metall med silikonvinge. Mixa på hastighet 6 i en minut tills blandningen är krämig. Tillsätt 15 ml mjölk, hälften av vaniljpastan och mjöl och blanda på hastighet 4 tills allt har blandats. Tillsätt chokladbitar och blanda. Överför till en bricka, tryck ner och ställ in i kylskåpet i två timmar. Skär i bitar.
Tillsätt återstående mjölk, vaniljpasta, vispgrädde, strösocker och 45 g farinsocker i en kastrull. Värm blandningen på medelvärme under omrörning tills sockret har smält. Koka inte.
Lägg äggulorna i köksmaskinens skål, se till att vispen är fastsatt och vispa på hastighet 4 i 2 minuter.
Medan köksmaskinen körs häller du långsamt ned 200 ml av den varma blandningen i äggen. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen och koka på medelvärme samtidigt som du rör om med en träsked tills blandningen tjocknar och har samma konsistens som vaniljsås. Det tar cirka 15 minuter. Koka inte.
Häll glassmeten i en lufttät behållare och låt svalna helt. Ställ den i kylskåpet över natten.
Sätt fast den frysta KitchenAid-skålen till glasstillverkning på köksmaskinen. Vrid köksmaskinen till hastigheten STIR och häll den kalla glassblandningen i frysskålen medan köksmaskinen körs. Låt köksmaskinen röra om glassblandningen i 20 minuter tills den har samma konsistens som mjukglass. Häll över hälften av blandningen i en behållare och tillsätt hälften av kakdegsbitarna. Tryck in dem i glassen. Tillsätt resterande glass och lägg kakdegsbitarna ovanpå. Strö över lite extra chokladbitar. Lägg i frysen i 4 timmar eller tills glassen är fast.