Grunderna flätad brioche
Den här läckra briochen är inte bara underbart mjuk och smörig, utan också kul att baka.
Grunderna flätad brioche
Den här läckra briochen är inte bara underbart mjuk och smörig, utan också kul att baka.
Redskap
Ingredienser
170 ml varm mjölk
18 g färsk jäst
70 g socker
150 g + 1 uppvispat ägg till pensling ägg
60 g smör, smält
500 g vetemjöl
5 g salt
1 msk vatten
Steg för steg
Häll ljummen mjölk i en skål. Tillsätt jäst och 1 msk socker och blanda tills jästen har lösts upp. Ställ åt sidan.
Lägg 150 g ägg i skålen med vispen på köksmaskinen. Tillsätt resten av sockret och smält smör och vispa på hastighet 2 i cirka 1 minut. Tillsätt jästblandningen och rör ihop.
Fäst degkroken på köksmaskinen och ställ på hastighet 1. Tillsätt vetemjöl gradvis. Tillsätt salt. Knåda degen i 7 minuter. Lägg degen i en smord skål och låt den jäsa på en varm plats i 2 timmar.
Dela degen i tre lika stora delar. Forma 3 avlånga längder av degen. Nyp ihop de 3 längderna i ena änden. Fläta briochen och nyp sedan ihop den andra änden så att flätan inte löser upp sig. Vik in brioche-ändarna och flytta över flätan till en smord bakplåt. Täck plåten med en ren handduk och låt jäsa i 30 minuter på en varm plats.
Blanda det återstående ägget med en matsked vatten för att ha att pensla med. Pensla briochen med äggblandningen och grädda i 20 minuter på 180 °C.