Vaniljkräm
Vaniljkräm är en grundläggande kräm på alla hemmabagares repertoar. Använd den som fyllning i efterrättspajer eller andra bakverk.
Vaniljkräm
Vaniljkräm är en grundläggande kräm på alla hemmabagares repertoar. Använd den som fyllning i efterrättspajer eller andra bakverk.
Redskap
Ingredienser
1 l standardmjölk
1 vaniljstång
1 tsk vaniljpasta
100 g strösocker
60 g majsstärkelse
10 äggulor
100 g smör, kallt och tärnat i kuber
Steg för steg
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vaniljfröna och vaniljpastan. Låt sjuda.
Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor i skålen på köksmaskinen med visp. Blanda på hastighet 6 tills en lätt och fluffig massa bildas.
Sänk hastigheten på köksmaskinen till 2 och häll försiktigt i hälften av den uppvärmda mjölken. Blanda tills de 2 komponenterna har blandats helt. Det här steget kallas att ”temperera äggen”.
Lägg tillbaka de tempererade äggen i den återstående varma mjölken i kastrullen och vispa kraftigt tills en tjock vaniljsås har bildats. Det tar cirka 10 minuter. Sila den varma vaniljsåsen för att få bort eventuella klumpar.
Vispa ned det kalla smöret, täck skålen med plastfolie och låt svalna i kylskåpet i minst 12 timmar. Använd den kylda vaniljkrämen som fyllning i efterrätter och bakverk.