Färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter
Det här vegetariska receptet på färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter kombinerar mättande hemlagad pasta med en aromatisk sås med jordiga smaker. Perfekt för en mysig middagsbjudning eller för att lyxa till det på helgen.
Färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter
Det här vegetariska receptet på färsk fettuccini med svamp, grönsaker och valnötter kombinerar mättande hemlagad pasta med en aromatisk sås med jordiga smaker. Perfekt för en mysig middagsbjudning eller för att lyxa till det på helgen.
Redskap
Ingredienser
315 g + mer vid behov vetemjöl
3 stora ägg, rumstempererade
2 tsk+ mer vid behov vatten
3/4 tsk + mer för pastakokning salt
65 g hackade valnötter
30 g saltat smör
2 msk olivolja
4 schalottenlök, tärnad
4 vitlöksklyftor, finhackade
450 g trädgårdschampinjoner, putsade och skivade
120 ml torrt vitt vin
140 g babyspenat, -grönkål eller -ruccola
120 ml vispgrädde
120 ml kokvatten för pasta
to taste malen peppar
Steg för steg
Gör pastadegen: För att göra färsk pasta häller du mjölet i köksmaskinens skål. Gör en grop i mitten av mjölet och tillsätt ägg, vatten och 1/4 tsk salt. Montera köksmaskinens skål och flatblandaren. Blanda ingredienserna på hastighet 1 i 1 minut tills du får en ojämn blandning. Degen ska hålla ihop när du trycker den mellan fingrarna. Om den är för torr tillsätter du 1 tsk vatten i taget tills den går ihop. Om den är för klibbig tillsätter du mjöl, 1 msk i taget.
Ta upp ur skålen och lägg på en lätt mjölad yta. Knåda för hand tills degen är slät. Forma till en boll. Täck och låt vila i minst 30 minuter.
Dela degen i fyra delar när den har vilat. Täck tre av delarna och forma den fjärde delen till en oval som är cirka 1,5 cm tjock.
Fäst pastavalsen på köksmaskinen och vrid till hastighet 4. Ställ in på tjocklek 1 och mata igenom degen tre gånger. Vik degen i tredjedelar och mata igenom den tre gånger till. Upprepa tills degen är slät. Ändra inställningen till tjocklek 2 och mata igenom två gånger. Upprepa för varje tjockleksinställning tills önskad tjocklek uppnås, inställning 4–5 för fettuccini. Lägg den rullade degen på en lätt mjölad yta och upprepa med resten av degdelarna.
När all deg har rullats till önskad tjocklek monterar du fettucciniskäraren. Vrid till hastighet 4 och mata lätt mjölade plattor genom skäraren. Mjöla de skurna fettuccinistrimlorna lätt och lägg åt sidan på en mjölad bakplåt.
Koka upp vatten på hög värme.
Gör pastasåsen: Gör såsen medan vattnet kokas upp. Värm en 30 cm stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och låt smälta. Tillsätt hackade valnötter och 1/2 tsk salt. Rör om då och då tills de rostats i cirka 5 minuter. Skrapa av valnötterna på ett fat.
Höj värmen något och tillsätt olivolja i samma stekpanna. Tillsätt schalottenlök och fräs i en minut. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare en minut. Tillsätt svamp och blanda med schalottenlök och vitlök. Tillaga i 5–7 minuter utan att röra om. Det uppmuntrar till karamellisering. Rör om och tillaga 2–3 minuter till så att vätskan från svampen avdunstar.
Tillsätt vin för att deglasera pannan. Rör om och lägg i grönsakerna. Tillaga i två minuter under lock, så att de mjuknar. Rör i grädde. Smaka av med kryddor och tillsätt mer salt och malen peppar om så önskas. Lägg på locket och stäng av värmen.
Tillsätt 2–3 msk salt till kokande vatten och tillsätt pasta. Koka färsk pasta i 4–6 minuter. Tillsätt pasta direkt i såsen i stekpannan och rör om ordentligt. Om det behövs kan du tillsätta pastans kokvatten för att få önskad konsistens. Toppa med smörrostade valnötter och servera.