Vattenmelon- och limegranité
Dröm dig bort till Karibien i ditt eget kök med den här läckra, fruktiga och krämiga godsaken.
Vattenmelon- och limegranité
Dröm dig bort till Karibien i ditt eget kök med den här läckra, fruktiga och krämiga godsaken.
Redskap
Ingredienser
4 vattenmelonskivor
1 medelmogen vattenmelon, delad (cirka 1 l när juicen har pressats ut)
185 g socker
185 ml vatten
30 ml juice från 1 lime
en nypa salt
Steg för steg
Dagen före: Skala och skär vattenmelonen i mindre bitar – spara några bitar till garnering. Använd en juicemaskin och pressa vattenmelonbitarna tills du har tillräckligt med juice för att fylla 4 formar till fyllningslinjen. Du behöver 500 ml vattenmelonjuice, ungefär halva vattenmelonen. Frys i 12 till 24 timmar.
Dagen före: Pressa resten av vattenmelonen (ca 500 ml) och häll den i en skål. Värm vatten och socker i en liten kastrull tills sockret är löst. Låt sockerlagen svalna något och häll den i skålen med vattenmelonjuicen. Tillsätt salt och lime. Rör om så att saltet löses upp. Sila och förvara i kylskåpet tills blandningen har blivit mycket kall.
Dagen före: Blanda kokosmjölk och sötad kondenserad mjölk i en medelstor kastrull. Koka upp över hög värme. Sänk värmen och låt sjuda, rör om ofta tills blandningen tjocknat. Cirka 10 minuter. Ställ kastrullen över en skål med is i cirka 5 minuter för att kyla blandningen. Rör om ofta. Tillsätt limeskal.
Dagen före: Vispa vispgrädden på hög effekt i en köksmaskin med vispdelen tills styva toppar bildas. Det tar cirka 2 minuter. Vänd försiktigt ned den vispade grädden i kokosmjölk- och limeblandningen. Häll i en form som kan frysas. Frys i 6 timmar eller över natten.
Samma dag: Ta ut den frysta limeglassen och låt den stå i 15–20 minuter så att den tinar något. Portionera ut 1 stor skopa eller sked i varje serveringsskål. Det här receptet behöver inte tempereras. Gör vattenmelongranitén och lägg den ovanpå glassen. Ringla över vattenmelonsirap och toppa med krossad eller hackad färsk vattenmelon och limeskal.