23 recept för lyxiga söndagsbruncher
5 minuters läsning
05 september 2024
Är det din tur att hålla i nästa söndagsbrunch? Då har du hamnat på rätt ställe. Med dessa fantastiska 23 brunchrecept som inspiration skapar du en läcker brunchmeny på nolltid. Se till att bjuda på en blandning av söta och aromatiska rätter så att det finns något för alla. Är några av gästerna vegetarianer eller veganer? Glöm inte bort dem. När menyn är satt kontrollerar du om något kan göras i förväg. Det är till exempel smidigt att förbereda smet och dippsåser, och ställa in i kylen. På så sätt får du mer tid över till att steka ägg, blanda drycker – och allra viktigast – tillbringa tid med nära och kära. Det är väl det söndagsbrunchen handlar om i slutändan?
Fyra aromatiska brunchrecept som mättar även dem med den största aptiten
Ju senare brunch, desto hungrigare gäster. Då behövs dessa smarriga aromatiska rätter. De mättar bättre och tystar alla kurrande magar. De behöver dock inte ta upp hela tallriken. Lämna plats åt sötsaker, grönsaker och en dippsås. Perfekta för din nästa brunch. Sugen på knaprigt, gyllenbrunt rostat bröd eller en lätt rostad bagel? Oavsett vilket, rostar KitchenAid-brödrosten brödet precis som du vill ha det.
1. Bagel med rökt lax
Vill du bjuda på en brunch i restaurangklass hemma? Med det här bagelreceptet med rökt lax kan du känna dig som en professionell kock. Blanda färskost med färska aromatiska örter, gör remsor av gurka i stället för vanliga skivor och lägg till kapris för extra tuggmotstånd. Nu är det bara att servera brunchen.
2. Frukostbagel med ägg och bacon
Slät äggröra, salt och knaprig bacon, skivad silkeslen avokado och smält lagrad cheddarost... Den här mättande bageln inkluderar alla frukostfavoriter. Är brunchvännerna hungriga eller helt enkelt vrålhungriga? Bara en tugga av denna kombination av saftiga godsaker tar udden av hungern och ger gästerna ett tillfredsställande leende på läpparna.
3. Rostat bröd med svamp
På jakt efter en välsmakande vegetarisk maträtt på brunchmenyn? Då har du hittat rätt! Den här mättande rätten är så läcker att även köttälskare kommer att uppskatta den. Allt handlar om de utsökta svamparna på toppen. Stek dem i smör för att få fram mer umamismak.
4. Rostat bröd med bredbart pålägg med rödbeta och cashewnötter
Ceriserosa rödbetor. Ljusgrön avokado. Och varmt, gyllenbrunt rostat bröd. Den här utsökta och knapriga rätten är det närmaste du kommer att äta en regnbåge. Hur smakar den? Själva pålägget påminner om klassisk hummus, med krämiga cashewnötter i stället för kikärtor och sötaktiga rödbetor. Och som extra bonus? Den är helt växtbaserad.
Åtta söta brunchrecept som alla vid bordet kommer att gilla
Vill du vara säker på att din brunchmeny har något för alla? De här utsökta och söta recepten passar alla åldrar. Vilka väljer du? Fyllda pannkakor, smuliga bananmuffins eller kanske några enkla frukostvåfflor från dagen innan? Med det senare alternativet behöver du bara koppla in brödrosten och värma upp dem på dagen för brunchen.
5. Bagel med bredbart blåbärspålägg
Vill du lägga till en barnvänlig rätt i brunchmenyn? Den här bageln med bredbart blåbärspålägg passar de allra minsta gästerna. Rätten är härligt fruktig med en karamelliserad sötma, samt är krispig och färgglad.
6. Fyllda pannkakor med hasselnötskräm
Älskar du pannkakor men vill skapa något speciellt inför söndagsbrunchen? De här godbitarna är fyllda med hemlagad hasselnötskräm. Den härliga nötkrämen smälter vid tillagning och rinner ut när du börjar skära i pannkakan. Och det bästa av allt? Det behövs bara ett extra steg i pannkakstillagningen.
7. Brioche med pistagekräm
Knapriga pistagenötter, krämig vit choklad på lätt och sött briochebröd. Det här receptet är inte bara en bra lösning när du har briochebröd över, det är även svaret på dina brunchdrömmar. Ett smarrigt tips! Bre krämen på det rostade briochebrödet medan brödet fortfarande är varmt så att den börjar smälta för en ännu mer utsökt tugga.
8. Enkla frukostvåfflor
Känner du för en enklare söndagsbrunch? Förbered dessa smarriga våfflor som har lite tuggmotstånd dagen innan och värm upp dem på brunchdagen. Allt du behöver göra är att ta fram brödrosten och använda återuppvärmningsfunktionen. Du kommer att ha en hög av frukostvåfflor redo på nolltid. Ska ni fira något? Byt ut vanlig vispad grädde mot krämig mascarpone och färgglad färsk frukt.
9. Pannkakor med kärnmjölk och citron
De här amerikanska pannkakorna består av kärnmjölk och vispade äggvitor, vilket ger dem deras kännetecknande fluffighet, medan ett inslag av citron förhöjer smaken. Sno ihop en stor mängd av dem inför nästa brunch för de kommer garanterat att gå hem hos gästerna. Du kan toppa dem med så gott som vad som helst. Från färsk frukt, lönnsirap och vispad grädde till knaprigt bacon, rökt lax eller lite spenat och ricotta.
10. Croissant
Börja den enklare brunchen på rätt sätt med klassiska croissanter. De är frasiga nog att äta som de är, men är även goda med sylt eller skinka och ost. I vilket fall som helst, är det viktigt att servera dem med nybryggt kaffe.
11. Bananmuffins med små chokladbitar
Bananbröd eller muffins med chokladbitar? Inga flera svåra beslut mellan det ena eller det andra. Dessa lätta och smuliga muffins är en perfekt kombination av båda. De innehåller bananer, vilket ger en djärv sötma och en lätt saftig konsistens. Muffinsformen gör dem enklare att ta med. Det enda du behöver göra är att hålla tummarna för att det blir något över.
12. Kanelbullar
Inget förmedlar känslan av brunch som hembakta kanelbullar. Den söta och hemtrevliga doften lockar nära och kära till bordet och bullarnas mjuka innehåll kommer att få dig på fall. Med det här brunchreceptet i bakfickan blir du garanterat mästerbagaren i gruppen.
Sex dippsåser och bredbara pålägg som passar för brunch
På rostat bröd eller smörgåsar. Med grönsaker eller på kex. På potatis eller flatbröd. De här utsökta dippsåserna och bredbara påläggen passar till det mesta och kan enkelt delas över bordet. Med lite hjälp från din KitchenAid-hackareblir de klara på nolltid. Du kan dessutom göra dem dagen innan. De är helt klart brunchmaterial!
13. Vispad fetadipp
Den här medelhavsinspirerade dippsåsen får smaklökarna att dansa sirtaki. Den har syrlighet från fetaosten och krämighet från grekisk yoghurt samt färsk dill. Den passar dessutom till det mesta. Ät med färska grönsaker, i pitabröd eller på någon typ av kex. Du kan även servera den till grillat kött eller toppa på bakpotatis.
14. Auberginedipp
Auberginer är kända för sin krämiga konsistens. Rosta lätt i ugn för att mjuka upp dem och få en söt och rökig smak. Det är smaken som det här receptet baseras på. Kombinera med den fylliga och jordiga smaken hos valnötter och krämig tahini för att skapa en brunchvinnare.
15. Morotsdipp
Den här smakrika dippen har färgen av en solnedgång och den aromatiska smaken från en knippe morötter. Rosta morötterna med olivolja och gurkmeja innan du mixar dem i blendern. Det förhöjer den naturliga sötman och ger dippen en färg som påminner om solsken. Vill du ha mer krydda i livet? Tillsätt gärna persilja, koriander, rökt paprika eller ras el hanout.
16. Vispad briedipp
Inga fler tårtbitar av brie på ostbrickan. Med den här trendiga dippen tar du den franska osten till en helt ny nivå. När du vispar brieosten tillåter du luft att tränga in, vilket gör den mjuk och mer fluffig. Kombinera det härliga bredbara ostpålägget med sötman från ugnsrostad pärllök för att skapa en dipp alla kommer att älska.
17. Edamamepesto
Pinjenötter? Har redan provat det. Överraska i stället med en otroligt fräsch pesto med lätt nötig smak av edamamebönor. Vad mer innehåller den? Tillbehör som är vanligt förekommande i hushållen som solrosfrön, spenat och pecorino. Du kan dock göra den här dippen även om du saknar dessa ingredienser. Byt bara ut solrosfrön mot cashewnötter, spenat mot ruccola och pecorino mot manchego.
Sex kaffedrycker som ger brunchen det där lilla extra
Kaffe är en av grundstenarna för en brunch. Och med all rätt. Men det innebär inte att du inte kan servera det mer kreativt. De här recepten erbjuder mer än klassiskt svart kaffe och ger brunchen det där lilla extra. Framför allt om du brygger det i en kaffemaskin från KitchenAid.
18. Iskaffe med banankräm
Är det iskaffe? Eller en milkshake? Smakar det som kaffe eller banan? Både och. Testa den här något sötare iskalla drycken om vanligt svart kaffe inte känns rätt för brunchen.
19. Chaite med choklad
Kardemumma, fänkålsfrön, stjärnanis, kanelstänger och pepparkorn... Ja, halva kryddstället behövs för denna chaite med choklad. Kombinationen av klassiska chai-dofter och fyllig, krämig smält choklad är dock värt jonglerandet av kryddor. De omvandlar en god varm choklad under brunchen till något utsökt.
20. Pumpalatte
Amerikaner vet hur man sätter upp en show och den här iögonfallande pumpalatten är ett bevis på detta. Första akten? En varm kombination av aromatiska pumpakryddor, socker och mjölk. Den andra akten inkluderar spännande inslag av pumpapuré och vaniljextrakt i en dubbel espresso toppad med vispad grädde och nymalen kanel.
21. Espresso Macchiato
Espresso Macchiato betyder ”färgad espresso” på italienska. Och det är precis vad du får med det här receptet. Brygg en enkel espresso och toppa den med lite ångad mjölk. Låt dig dock inte luras av storleken eller hur enkelt det är att göra den. En liten kaffe. Med en rejäl kick.
22. Vaniljlatte
Ingen mer smaksatt sirap. Inget slår den söta och något blommiga smaken av färsk vanilj. Tillsätt en vaniljstång i mjölken innan du ångar den och ta den klassiska latten – och brunchen – till nya nivåer med härlig vaniljarom.
23. Cappuccino
Kan den ens kallas för en brunch om maträtterna inte följs av en nybryggd cappuccino? Skulle inte tro det. Därmed är det dags att lära sig att göra denna kaffeklassiker hemma. Den viktigaste regeln? Håll koll på förhållandet mellan kaffe och mjölk. Lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum blir en bra cappuccino för brunchen.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.