Skip the navigation

Pannkakor med kärnmjölk och citron

KitchenAid Chef

Dessa lätta och fluffiga pannkakor doftar härligt av citron och blir garanterat en ny morgonfavorit.

LEMON BUTTERMILK PANCAKES

Pannkakor med kärnmjölk och citron

KitchenAid Chef

Dessa lätta och fluffiga pannkakor doftar härligt av citron och blir garanterat en ny morgonfavorit.

Redskap

HandMixer
Förberedelser
10min
Vila
10min
Tillagning
20min
Totalt
40min
Portioner
14
Svårighet
Medel

Ingredienser

180 g vetemjöl

35 g strösocker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk fint havssalt

1/4 tsk muskot

320 ml kärnmjölk, rumstempererad

2 hela ägg, rumstempererade

55 g osaltat smör, smält

1 tsk äkta vaniljextrakt

1 msk citronskal

2 äggvitor

55 g osaltat smör

Steg för steg

  1. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och muskot i en stor skål. Sätt fast turbovisparna på elvispen. Sänk ned visparna i de torra ingredienserna och vrid till hastighet 2. Vispa cirka 10 sekunder tills allt har blandats ihop. Stäng av elvispen.

  2. Tillsätt kärnmjölk, hela ägg, smält smör, vanilj och citronskal till de torra ingredienserna. Sänk ned visparna i skålen igen. Vrid till hastighet 2 och vispa cirka 30 sekunder tills smeten är slät. Stäng av och ta loss turbovisparna.

  3. Tillsätt äggvitor i en medelstor skål. Sätt fast vispen på elvispen. Sänk ned vispen i äggen och vrid till hastighet 7. Vispa i 1 minut eller tills mjuka toppar bildas. Stäng av elvispen.

  4. Vänd försiktigt ned äggvitorna i pannkakssmeten med en slickepott så att de precis blandas ihop. Se till att inte blanda smeten för mycket – det ska finnas några äggviteklumpar!

  5. Låt smeten vila i kylskåp i 10 minuter. Medan smeten vilar förvärmer du en tillagningsyta – antingen en elektrisk stekhäll inställd på 160 ºC eller en stor gjutjärnspanna på medellåg värme. Tillsätt en matsked smör och låt smälta i pannan.

  6. Häll smeten i cirklar i pannan. Grädda cirka 3 minuter tills bottnarna är jämnt gyllenbruna och bubblor syns på smetens yta. Vänd pannkakorna och fortsätt grädda tills de är gyllenbruna på andra sidan, efter cirka 1,5–2 minuter. Ta upp de färdiga pannkakorna från pannan och grädda resten av smeten med mer smör efter behov för att smörja pannan.

  7. Tips: Servera med lönnsirap, färsk frukt eller lemoncurd.