22 recept på läckra soppor att sörpla på året runt
3 minuters läsning
14 oktober 2024
Är det ett snabbt och näringsrikt mellanmål eller en komplett måltid? Värmande och trygg eller kall och förvånansvärt uppfriskande? Soppa är allt det här. Det är den ultimata allround-rätten. Du kan hålla den enkel och lätt eller lägga till topping som färska örter, krämig ost eller knapriga krutonger, nötter och frön. Hur som helst är det ett enkelt och gott sätt att få din dagliga dos grönsaker. Så oavsett om du är sugen på en skål sammetslen soppa på butternutpumpa eller en iskall, uppiggande gazpacho har du kommit rätt. Var och en av dessa 22 smakrika soppor är så god att du inte vill gå miste om en enda droppe.
22 recept på läckra soppor att sörpla på året runt
22 hemlagade sopprecept med grönsaker
1. Purjo- och potatissoppa
Kort ingredienslista. Snabba förberedelser. Lätt att skära och laga till. Det blir inte enklare än så här att laga soppa. Komplettera den här okomplicerade men härligt goda soppan med knapriga krutonger, släng på lite färsk persilja och hugg in.
2. Soppa med butternutpumpa
Den här färgstarka soppan är så lyxigt tjock och sammetslen att det känns som en riktig björnkram att äta den. Om du slänger ihop den under butternutsäsongen – de är som godast på hösten och vintern – blir soppan ännu läckrare. Se bara till att rosta butternutpumpan först, så kommer de söta och nötiga tonerna fram ännu mer.
3. Tomatsoppa
Vardagsmiddag eller lunch – den här utsökta soppan passar alltid lika bra. Den är naturligt söt och smakrik, mycket tack vare det viktigaste steget i receptet: att ugnsrosta tomater, lök och vitlök i förväg. Tips för bättre konsistens: Håll utkik efter plommontomater nästa gång du är i affären. De ger en tjockare, mer robust soppa.
4. Tomatsoppa med rostad röd paprika
Söta mogna tomater, rökig rostad röd paprika, syrlig balsamvinäger och riktigt het pepparsås … Sött, salt, surt och kryddstarkt, allt i samma skål? Ja, den här dynamiska soppan uppfyller alla dina smakbegär. Servera den varm som en lovande förrätt, eller kall som en uppfriskande gazpacho. Kyl den i så fall minst en timme i en lufttät flaska eller behållare i förväg.
5. Grönsakssoppa: broccoli och spenat
Om den illgröna färgen på denna näringsrika spenat- och broccolisoppan inte fångar din uppmärksamhet kommer den underbart krämiga men ändå jordiga smaken definitivt att göra det. Ingen färsk spenat till hands? Använd fryst spenat istället. Du kan till och med byta ut spenaten mot squash eller purjolök. Alla slags grönsaker går bra.
6. Kycklingsoppa med tortilla och lime
Är det en förrätt eller en huvudrätt? En skål chilikyckling att sörpla i sig eller en drickbar burrito? Den här färgstarka och riviga soppan är lite av allt. Och den innehåller våra mexikanska favoriter: saftig kyckling, krispiga tortillachips, kryddstark grön chili och syrlig lime. Toppa med lite krämig cheddarost och smörig avokado så är det klart: en soppa för själen.
7. Pumpasoppa
Det finns många olika recept på pumpasoppa. Den här faller i kategorin otroligt snabb och enkel, men gör ändå allt som en skål med ångande het soppa ska göra. Det är värmande, len och otroligt god. Sugen på lite extra tuggmotstånd? Strö över en handfull nötter och frön och sätt i dig soppan med lite rostat bröd.
8. Pumpa- och äppelsoppa
Den här rätten höjer stämningen hemma på direkten. De jordiga pumpasmakerna blandas med äpplenas livliga sötma, medan en generös nypa malen koriander, malen spiskummin och krossade chiliflingor ger soppan mer djup och komplexitet. En söt och välsmakande kombination som passar perfekt en kall vinterkväll.
9. Pumpa- och ingefärssoppa
Du kanske vill servera den här pumpasoppan med ingefära i små, lätt rostade och urgröpta pumpor? Pröva den här varsamt kryddade, smakrika och söta pumpasoppan. Smaken av ingefära och apelsinjuice ger dig dessutom en kick.
10. Gazpacho med gurka och yoghurt
När temperaturen stiger och du inte orkar äta en hel måltid (eller laga till den) passar det här enkla receptet på gazpacho extra bra. Den här kalla ört- och yoghurtsbaserade soppan är precis lagom mättande i värmen.
11. Tomatgazpacho
Det här iskalla spanska klassikern är ett självklart val en varm sommardag. Receptet inleds med ett gäng saftiga tomater och en blender. Och det avslutas 10 minuter senare med att du dricker ett glas av den uppfriskande, klarröda tomatsoppan. Tips på förberedelser: Låt tomaterna sola lite. När du lägger dem i blendern alldeles solvarma framträder deras oljor och smaker bättre.
12. Gazpacho på rödbetor
Har du bjudit över vänner på middag och vill inleda med en imponerande förrätt? Den här ljusrosa varianten på klassisk gazpacho sätter tonen. Visa upp din läckra rosa skapelse genom att servera den i snygga glas i stället för skålar, och garnera med lite diskret saltad getostmousse.
13. Grön gazpacho
Man ska inte döma soppan efter färgen. Förutom i det här fallet. Den smakar lika glatt och örtigt som den ser ut. Allt tack vare krispig gurka, bladgrönsaker och färska örter. Med lite syrlig lime och två matskedar olivolja förvandlas till här soppan till sommar.
14. Linssoppa
Här kombineras sommarens godaste grönsaker med röda linser, en hög aromatiska kryddor och en inlagd citron. Resultat blir en otroligt tillfredsställande Mellanösterninspirerad soppa. Arbeta dig ner till botten av den här utsökta soppan med sked och flatbröd eller naanbröd.
15. Fransk löksoppa
Hemligheten bakom den här makalösa franska klassikern? Tålamod. Försök inte påskynda karamelliseringen av löken. Här krävs långsam tillagning på låg värme. Men ge inte upp, snart får du din belöning. Godare än den här läckra löksoppan toppad med osttoast kan det knappast bli.
16. Broccolistjälksoppa
Tycker du lite synd om broccolistjälkarna när du slänger dem, men vet inte riktigt vad du ska göra med dem? Med det här receptet slipper du svinn. Det förvandlar de överblivna broccoliresterna till en utsökt, silkeslen soppa som blir ännu krämigare med en halv avokado. Vill du ha lite mer bett? Toppa med chiliflingor och knapriga hackade hasselnötter.
17. Kryddig majssoppa
Soppsäsongen är inte slut bara för att vintern är det. Det bevisar det här soliga receptet. Det tar vara på det bästa av majssäsongen – dvs. sommaren – genom att balansera majsens sötma med lite hetta från några skivade jalapeños, en nypa chiliflingor, en skvätt syrlig lime och en gnutta vitlök.
18. Krämig svampsoppa
Champinjoner, kastanjechampinjoner, shiitake, portobello, svamp från skogen … I det här receptet på silkeslen svampsoppa kan du använda vilken svamp som helst. Om du har mycket att välja på går det även bra att blanda. Det ger bara extra smak åt den här goda soppan som är fullpackad med umami.
19. Kastanjsoppa
Den här ljuvliga kastanjsoppan livar upp mörka vinterdagar och blir ett härligt inslag under jul- och nyårsfirandet. Hur den smakar? Sött och lätt nötigt, med inslag av jordighet. Använd en nygjord bouquet garni för att tillföra en diskret örtig arom.
20. Ärt- och myntasoppa
Lätt, förvånansvärt färgstark och klar på bara 15 minuter. Den här eleganta ärt- och myntasoppan är själva definitionen av en sommarrätt. Sugen på att höja ribban? Toppa med lite grädde, olivolja och knapriga krossade pistaschnötter.
21. Morot- och kokossoppa med curry
I den här Asieninspirerade silkeslena soppan får morötter en rejäl makeover. Lite exotisk kokosolja, en matsked aromatisk men mild gul currypasta och en skiva ingefära lägger grunden, medan en skvätt krämig kokosmjölk ger rätten en extra len touch.
22. Kikärtssoppa
På italienska heter den ”zuppa di ceci” men du kan kalla den ”den där italienska soppan jag upptäckte på en KitchenAid-blogg och inte kan få nog av”. Och det med rätta. De aromatiska och örtiga smakerna på den här robusta kikärtssoppan är så buono att du bara måste ta lite till.
Så lagar du soppa från grunden med sex enkla steg
Det är inte komplicerat att laga en god och värmande soppa. Tvärtom. De flesta sopprecept består av samma grundläggande steg.
Börja med att bryna löken. Koka ner lök, vitlök, schalottenlök eller selleri i en liten mängd olja eller smör tills de är mjuka och börjar dofta. Nu har du redan satt smak på soppan.
Därefter hackar du grönsakerna i ungefär lika stora bitar så att de tillagas jämnt. Koppla in matberedaren eller minihackaren om du vill snabba på saker och ting eller slippa hacka själv. Har du hackat klart? Släng ner i pannan tillsammans med löken.
Fortsätt bygga en smakrik grund. Häll i buljongen. All slags buljong går bra – kyckling, nötkött eller fisk.
Gör soppan ännu godare med lite färska eller torkade örter och kryddor.
Luta dig tillbaka, slappna av och låt soppan sjuda tills grönsakerna är mjuka.
Till slut mixar du soppan om det står det i receptet. Det gör det oftast. Och här kommer din KitchenAid-blender väl till pass.
Vilken apparat passar bäst för att laga soppa?
Är du osäker på vilken blender eller köksmaskin som passar bäst för soppan du ska laga? Det beror på tre saker. Vilken konsistens du vill ha, vilka ingredienser du ska ha med och hur mycket soppa du vill laga. Nu ska vi se vad dessa praktiska köksredskap kan hjälpa till med.
Blender – ditt förstahandsval för krämiga soppor och bisque
Många soppor behöver mixas släta. Och det råkar vara en av blenderns många talanger. Så om du vill ha en riktigt slät, lättflytande soppa är blendern ett utmärkt val. Se bara till att låta soppan svalna lite innan du häller den i blenderkannan. På så sätt förhindrar du att trycket från ångan blir för högt.
Stavmixer – perfekt för små och stora satser
En stavmixer, även kallad en mixerstav, är kompakt, lätt att förvara och ännu lättare att använda. Med en stavmixer kan du mixa soppan direkt i grytan. Det är särskilt praktiskt om du gör lite eller mycket soppa. Ska du laga en tjock soppa med stora bitar eller en helt slät, silkeslen soppa? Med en stavmixer har du alltid full kontroll över konsistensen. Se bara till att knivarna är helt nedsänkta. Då slipper du stänk.
Matberedare och hackare – perfekt för soppor med lite tjockare konsistens
Koppla in matberedaren och hackaren för att snabba på förberedelserna och använd dem för att skiva, hacka eller tärna dina grönsaker. De passar också bra att använda om du vill ha en grövre soppa med lite tjockare konsistens.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.