Italiensk kikärtssoppa
Italiensk kikärtssoppa
Redskap
Ingredienser
2 matskedar extra jungfruolivolja, till soppan och till garnering
1 1 medelstor gul lök, grovhackad
1 medelstor morot, skalad och hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 teskedar färsk rosmarin, hackad
havssalt
nymalen svartpeppar
850 g kikärtor, avrunna och sköljda
750 ml kyckling- eller grönsaksbuljong
citron, pressad (tillval)
Steg för steg
Värm 1 msk olja i stekpannan på medelhög värme. Tillsätt lök, morot, vitlök, rosmarin och en nypa salt, täck med lock och bryn, rör om då och då, tills ingredienserna mjuknat, ca 8 minuter. Ta bort från värmen.
Medan lökblandningen svalnar lägger du 40 g kikärtor åt sidan till garnering. Tillsätt återstående kikärtor, buljong, citronsaft (om så önskas) i blenderkannan till KitchenAid ARTISAN Power Plus-blendern. Tillsätt lökblandningen, stäng locket ordentligt och ställ in blendern på soppläge för att mixa och värma soppan. Mixa tills maskinen stänger av sig själv.
Du kan också blanda ingredienserna i blendern enligt anvisningarna, fästa locket och vrida ratten till hastighet 1. Öka långsamt hastigheten till hög (hastighet 10 eller 11). Blanda tills såsen är helt slät och tills ånga syns i ca 4 minuter.
Soppan ska vara varm. Smaka av med salt och rikligt med peppar. Servera omedelbart, garnera med sparade kikärtor, nymalen peppar och en skvätt olja.
Förvaring: Låt svalna, överför till en lufttät behållare och ställ i kyl i upp till 5 dagar eller frys i upp till 3 månader.
Citron tillför en subtil ljus ton till soppan, skippa den om du vill ha en mer traditionell version.
Beskrivning