Limesoppa med kycklingtortilla
Limesoppa med kycklingtortilla
Redskap
Ingredienser
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
havssalt
1 majstortilla (15 till 20 cm i diameter), strimlad i bitar
425 g tärnade förrostade tomater med saft
100 g tärnad mild, grön chili
500 ml kycklingbuljong
2 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 Pressad lime och rivet skal
ett halvt knippe hackad färsk koriander
250 g strimlad eller hackad tillagad kyckling
180 g tortillachips
1 avokado, halverad, urkärnad, skalad och tärnad
50 g riven cheddarost
limeklyftor (frivilligt)
Steg för steg
Värm olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och en nypa salt, täck med lock och bryn, rör om då och då, tills löken har mjuknat och är gyllenbrun, ca 8 minuter. Ta bort från värmen.
Medan lökblandningen svalnar, lägg strimlad tortilla, tomater, chili, buljong, chilipulver, spiskummin, limeskal och limejuice, koriander och en tesked salt i burken till KitchenAid ARTISAN Power Plus-blendern. Tillsätt lökblandningen, stäng locket ordentligt och ställ in blendern på soppläge för att mixa och värma soppan. Mixa tills maskinen stänger av sig själv.
Du kan också blanda ingredienserna i blendern enligt anvisningarna, fästa locket och vrida ratten till hastighet 1. Öka långsamt hastigheten till hög (hastighet 10 eller 11). Blanda tills såsen är helt slät och tills ånga syns i ca 4 minuter.
Soppan ska vara varm. Tillsätt kyckling och tortillachips och pulsera 2 till 3 gånger på låg hastighet. Servera direkt, garnera med avokado och ost. Ställ gärna en skål limeklyftor på bordet för den som vill. Om du vill äta soppan senare ska du inte tillsätta tortillachipsen; låt den i stället svalna, häll över i en lufttät behållare och förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar eller i frysen i upp till 3 månader. Tillsätt tortillachipsen när du värmer soppan.
Beskrivning