12 brödrecept med köksmaskiner från KitchenAid
6 min läsning
14 november 2024
Att baka bröd från grunden kräver skicklighet, erfarenhet och massor av tålamod. Men lyckan över att ta ut ett perfekt gyllenbrunt, knaprigt bröd ur ugnen är oslagbar– fråga vilken bagare som helst. Vill du bli bättre på att baka bröd? Eller börja baka? Utmana dig själv med de här 12 brödrecepten som du kan baka med köksmaskinerna från KitchenAid.
12 brödrecept med köksmaskiner från KitchenAid
Innan du börjar, tänk på dessa tre saker, och överväg att koppla in lite hjälp. A KitchenAids köksmaskin och Brödskålen kan komma väl till pass.
Vilka ingredienser behöver du? Och har du alla hemma i ditt skafferi?
Hur mycket tid har du?
Vilka köksredskap behöver du?
BLACK FRIDAY - Upp till -30%
Har du spanat in någon av våra produkter? Det är dags att göra den till din med fantastiska erbjudanden på webbplatsen.
Fördelarna med att baka bröd med köksmaskiner
Att knåda bröd för hand är en fin tradition, men att använda en köksmaskin är så praktiskt. Om du har ett hektiskt schema, går det mycket enklare och snabbare. Och inte nog med det.
Du sparar tid - Om du använder köksmaskinen kan du göra flera saker samtidigt. Medan den gör de tunga uppgifterna – blandar och knådar – kan du förbereda nästa steg. På så sätt ligger du alltid steget före.
Få konsekventa resultat - Köksmaskinen har en viktigt uppgift: att blanda och knåda degen snabbt, grundligt och jämnt. Det ger en jämnare konsistens och jäsning varje gång du bakar ditt favoritbröd.
Rör ihop stora satser på nolltid - Oavsett om det gäller att fylla frysen eller ordna en stor brunch, kan brödbakning i större satser vara fysiskt och logistiskt utmanande. En köksmaskin, särskilt en större modell som KitchenAids köksmaskin med lyftarm,ger dig en hjälpande hand.
Skaffa en köksmaskin från KitchenAid för din bakningsresa
Det finns flera olika köksmaskiner som du kan välja mellan på KitchenAids webbplats, med olika kapacitet och över 20 olika färger. Utforska möjligheterna utöver att knåda bröddeg.
Tre viktiga steg när du bakar bröd
Brödbakning består av tre viktiga steg: blanda och knåda degen, låt jäsa och baka sedan ut den. Det kanske låter som att du behöver ett fullutrustat kök, men det gör du inte. Du behöver bara rätt köksredskap. Tack vare KitchenAids brödskål kan du använda en och samma skål, från mixning till ugn. Så här gör du:
MIXA OCH KNÅDA - Använd brödskålen som en vanlig skål. Sätt den på köksmaskinen – den passar ihop med alla KitchenAids köksmaskiner på 4,3-, 4,7- och 4,8 l – och tillsätt alla ingredienser. Fäst degkroken, slå på köksmaskinen och låt den göra allt knådande åt dig.
Jäsa degen - Låt sedan degen jäsa i brödskålen. Temperaturen och luftfuktigheten i skålen är stabil, vilket gör skålen till den perfekta platsen för din deg att jäsa på. Ingen brödskål till hands? Täck degen med en ren kökshandduk eller plastfolie och ställ den på en varm och dragfri plats. Exempel: En avstängd ugn med innerbelysningen tänd eller nära ett soligt fönster.
Grädda - Har degen jäst klart? Forma den och lägg den på locket och täck den med brödskålen. Ställ den sedan i ugnen. Brödskålen behåller och fördelar värmen jämnt. Resultatet? Ett grundligt bakat bröd med en krispig gyllene skorpa. Om du inte har någon brödskål ännu, använd en förvärmd gjutjärnsgryta istället. Effekterna blir desamma.
Sju klassiska bröd att göra och baka
När du har förstått teorin är det dags att sätta på förklädet. Smakrik, söt eller unik – välj vad du vill och börja baka.
Bröd som är enkelt att baka
01. Vardagsbröd
Lär dig grunderna först genom att sätta tänderna i det här hembakade brödet. Luftigt på insidan och knaprigt på utsidan. Det är målet. Det kan krävas lite övning, men när du hittar den perfekta balansen kommer du att känna dig som en certifierad mästerbagare.
02. Surdegsbröd med jäst
Hur ser det ut? Mer rustikt. Dess skorpa? Något tjockare. Dess jäsningstid? 12 timmar. Ja, det här surdegsbrödet kräver lite mer tålamod, men det är värt den extra väntetiden. Den utpräglade, komplexa syrliga smaken är den belöning som du behöver.
03. Rågbröd med russin och hasselnötter
Om rågmjöl inte har en plats i ditt skafferi än, så är det dags nu. Det ger en segare skorpa och ett mer kompakt bröd, vilket gör brödet mer mättande. Så, om du vill att dina smörgåsar ska bli nyttigare och rejälare, testa det här rustika brödet. Den intensiva smaken är gudomlig. Gillar du inte russin? Du kan alltid hoppa över dem.
04. Glutenfritt bröd
Vill du leva ett glutenfritt liv? Då kommer den här läckra limpan väl till pass. Den komplexa blandningen av olika mjöl, bindemedel och jäsningsmedel kräver extra fokus och en nypa mod. Men om du är redo för en bakutmaning måste du prova det.
Söta bröd
05. Bröd med torkad frukt
Känner du dig inspirerad? Torkad frukt piffar upp brödet på ett bra sätt. Från russin och dadlar till katrinplommon och fikon. Välj dina favoriter och knåda in dem i degen. Ät dem med ost på, luta dig tillbaka och njut av den här härliga, söta och salta kombon.
06. Kanelbullebröd
En kanelrulle, men större och fluffigare, och med smörkrämsglasyr ovanpå. Om den gigantiska rullen inte vinner dina gästers hjärtan kommer den söta men kryddiga doften av nybakade kanelbullar att göra det.
07. Pain au lait
Fransmännen har ett särskilt förhållande till bröd. De här söta brödet med smör och mjölk är så fluffigt att det smälter i munnen. Sätt igång, ta fram brödskålen. Den går att använda till så mycket mer än att baka limpa i.
Fem specialbröd med en unik smak
Från rödbets- till bananbröd, till brioche och naan, det finns så mycket mer du kan baka än bara det klassiska brödet. Och din köksmaskinen kan definitivt ge dig en hjälpande hand.
08. Enkel flätad brioche
Med smörsmak. En antydan till sötma och en fluffig mjuk konsistens. Dina brunchgäster kommer att älska att smaka den här franska klassikern, och du kommer att älska att baka den. Varför? Det är en vanlig deg – inget konstigt där – men när du flätar den fångar den allas blickar.
09. Rödbetsbröd
De är rosa, mjuka och nästan för söta för att äta upp. Det bästa av allt? Du behöver bara fem ingredienser och det tar bara 35 minuter att göra de här underbara minibröden.
10. Bananbröd
Det kan ha börjat som en hajp, men bananbröd är här för att stanna. Och med all rätt. Det är sött, men inte för sött, hjärtvärmande saftigt och lätt att vispa ihop. Lägg i chokladbitar, ställ den i ugnen och när den har svalnat blir den en succé på din söndagsfrukost.
11. Focaccia
Vad är det bästa med att göra focaccia? Du kan vara kreativ när du bakar det. Toppa det med färska örter, oliver, tomater eller valfri ost. Och i det här fallet: vitlök och parmesan.
Naanbröd må vara en basvara i det indiska köket, men det innebär inte att det är ett tråkigt bröd. Med yoghurt, hackad vitlök och anisfrön går det att variera smaken på de här sydasiatiska bröden i det oändliga. Baka dem i din gjutjärnspanna och ät dem tillsammans med en curryrätt, en gryta eller doppa i en sås.
Oavsett om du är en erfaren degknådare eller en nykläckt bagare, har varje brödrecept nya, spännande utmaningar. Men med en köksmaskin från KitchenAid och brödskål till din hjälp, är du redo att ta itu med dem alla.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.