Naanbröd med baba ganoush
Slät och rökig baba ganoush tillsammans med väldoftande naan är en ljuvlig kombination. Gör detta lyxiga tilltugg hemma med en köksmaskin och blender från KitchenAid.
Naanbröd med baba ganoush
Slät och rökig baba ganoush tillsammans med väldoftande naan är en ljuvlig kombination. Gör detta lyxiga tilltugg hemma med en köksmaskin och blender från KitchenAid.
Redskap
Ingredienser
1.1 kg medelstora auberginer
4 vitlöksklyftor
3 tbsp citronjuice, mer vid behov, och citronzest
80 g tahini
85 ml extra-virgin olivolja, samt extra för att pensla auberginer
2 tbsp bladpersilja, samt extra till garnering
1½ tsk (till baba ganoush) salt
1½ tsk (för naan) salt
1/2 tsk malen spiskummin
1/4 tsk rökt paprikapulver
1 tsk honung
120 ml varmt vatten
2¼ tsk aktiv torrjäst
270 g vetemjöl
1 msk olivolja
60 g yoghurt utan smak
60 ml standardmjölk
2 vitlök, finhackad
1 tsk anisfrön
lite olja, för att smörja stekpannan
40 g smält smör
Steg för steg
Förvärm ugnen till 220 °C. Dela auberginen på längden, ringla olivolja över varje halva och använd händerna för att sprida ut oljan jämnt. Lägg auberginehalvorna med snittytan nedåt på en bakplåt och tillaga i ugnen i 30–35 minuter eller tills skalet faller ihop.
Ta ut auberginerna ur ugnen och låt svalna något. Placera en sil över en skål och lägg över innanmätet i silen. Låt auberginen vila i 10 minuter och tryck på den ett par gånger under tiden.
Tillsätt aubergine och alla andra ingredienser i blendern. Sätt på hastighet 3 och mixa i 20 sekunder eller tills blandningen är slät. Toppa med lite olivolja, lite rökt paprikapulver och citronskal.
Gör naanbrödet genom att blanda varmt vatten, jäst och honung i en stor bunke och vispa försiktigt. Låt stå i fem minuter eller tills det är skummigt.
Tillsätt mjöl, olivolja, yoghurt, mjölk, salt, finhackad vitlök, anisfrön och mjöl i skålen och häll sedan i jästblandningen. Använd degkroken och sätt på hastighet 2 i 30 sekunder. Öka sedan till hastighet 6 och knåda i 3–4 minuter eller tills degen är slät och spänstig.
Ta bort degen från köksmaskinen, forma en boll och lägg degen i en lätt smord medelstor bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats tills den är dubbelt så stor.
Dela degen i sex delar när den har jäst klart. Rulla ut varje del på mjölat underlag till ½ cm tjocklek så att den ryms i en gjutjärnsstekpanna.
Smält smöret i en liten skål, blanda i 1 msk finhackad persilja och låt blandningen stå redo bredvid spisen tillsammans med en bakpensel.
Värm stekpannan tills den ryker och tillaga varje naan i den torra pannan i 2–3 minuter, eller tills den börjar bubbla och har gyllenbrun färg. Vänd och tillaga i ytterligare 2–3 minuter. Innan du tar bort naanbrödet från stekpannan penslar du den smälta smörsåsen på ovansidan. Ta sedan bort från pannan och pensla generöst på den andra sidan innan brödet ställs åt sidan. Servera varmt med baba ganoush.