Rågbröd med russin och hasselnötter
Rågbröd med russin och hasselnötter
Rågbröd med russin och hasselnötter
Rågbröd med russin och hasselnötter
Redskap
Ingredienser
350 g vetemjöl
100 g rågmjöl
10 g torrjäst
5 g salt
300 ml varmt vatten (cirka 40 °c)
80 g russin
40 g hackade hasselnötter
Steg för steg
Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll ut vattnet och torka skålen med en handduk. Tillsätt de två mjölsorterna, jäst och salt i brödskålen. Sätt fast brödskålen på KitchenAid-köksmaskinen. Sätt i degkroken och lås huvudet. Vrid köksmaskinen till hastighet 2 och blanda de torra ingredienserna i 30 sekunder. Häll långsamt i varmt vatten. Knåda ingredienserna i 2 minuter. Häll i russin och hackade hasselnötter och fortsätt knåda på hastighet 2 i 8 minuter. Ta bort degen från kroken och ta bort brödskålen. Strö lite mjöl på degen. Använd en hand för att vända och täcka degen i mjöl och täck sedan skålen med locket. Låt degen jäsa i 60 minuter.
Ta av locket från skålen, ta försiktigt ut degen ur skålen och lägg den på en mjölad yta. Knåda degen för hand genom att sträcka ut och vika den kontinuerligt i 3 minuter. Rulla en boll genom att ta upp ena änden av degen, sträcka ut den och sedan vika den mot mitten som när du viker ett kuvert. Fortsätt tills degen ser ut som en rund brödlimpa. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle.
Klä locket till brödskålen med bakplåtspapper. Lägg degen på locket och täck den med brödskålen. Låt degen jäsa i 30 minuter.
Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. Sätt in brödskålen i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta försiktigt ut brödskålen med grytlappar och grädda brödet i ytterligare 5 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.