Focaccia med vitlök och parmesan
Krispig och med vitlökssmak på utsidan, fluffig och dränkt i olivolja på insidan. Det här är det ultimata receptet på italiensk focaccia.
Focaccia med vitlök och parmesan
Krispig och med vitlökssmak på utsidan, fluffig och dränkt i olivolja på insidan. Det här är det ultimata receptet på italiensk focaccia.
Redskap
Ingredienser
500 ml varmt vatten
2 tsk torrjäst
1 msk socker
3 msk olivolja
550 g vetemjöl
1 msk grovt havssalt
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven parmesan
Steg för steg
Tillsätt varmt vatten, torrjäst, socker, 1 msk olivolja, mjöl och salt i skålen på köksmaskinen med degkrok. Blanda på hastighet 2 tills det blir en blöt och klibbig deg.
Täck skålen med en handduk och låt vila i 15 minuter på en varm plats. Blöt händerna och vik degen 4 gånger, rotera skålen 90° mellan varje vikning. Täck med en kökshandduk och låt vila i 10 minuter. Upprepa detta vikningssteg 3 gånger till.
Täck degen med olja, täck med plastfolie och en kökshandduk. Låt den vila i minst 1,5 timmar tills den har fördubblats i storlek och luftbubblor har bildats på ytan.
Täck en bakform med olja. Skaka skålen fram och tillbaka tills bubblorna i degen öppnas och häll över den i bakformen. Tryck försiktigt ut degen i hörnen. Låt vila i 30 minuter till. Blanda resterande olivolja, vitlök och parmesan. Ringla över olivolja på degens ovansida och använd fingrarna för att skapa gropar i degen.
Grädda i 30 minuter i förvärmd ugn på 230 °C. Ta ut brödet ur formen och låt vila på bakgaller.