Det finns fem olika typer av smördeg
4 minuters läsning
29 april 2024
Oavsett om det handlar om de där spröda croissanterna eller mördegskakorna, är en välgjord deg alltid hemligheten bakom dina mest lyckade bakverk. När du bakar dina favoritkakor hemma är degen nyckeln till framgången. Om du lär dig att göra de här fem olika typerna av smördeg, kan du baka vad som helst och bespara dig ett besök på bageriet.
Vilka köksredskap och vilken utrustning behöver jag för att göra smördeg?
De köksredskap som behövs för att göra smördeg är enkla. Du behöver en slickepott för att blanda degen och en kavel för att kavla ut den efter behov. Det är roligt att göra smördeg för hand, men det kan vara krävande. Det tar också mycket tid att få degen jämn.
Två utrustningar som kan vara till hjälp när du ska blanda degen är:
KitchenAids köksmaskin, med degblandare om du gör en spröd smördeg
Du kan välja en av dem beroende på hur du går till väga när du bakar, storleken på köket eller vad du vill uppnå.
Det blir enkelt med en degblandare
Med degblandaren till KitchenAid-köksmaskinen går det enkelt. Tack vare de horisontella bladen på degblandaren blir det enklare att skära och blanda kallt smör jämnt i mjölet utan att ingredienserna blandas för mycket eller att du behöver hetta upp dem. Det här säkerställer att degen får en härligt spröd konsistens.
Men inte nog med det. Den här bakassistenten kan hjälpa dig att effektivt bereda pajskalet och sedan växla över till att blanda och mosa alla fyllningar du drömt om till din pajdeg. Du behöver inte byta till något annat tillbehör.
Degblandaren finns till:
Om du inte har någon degblandare hemma fungerar flatblandaren bra för att blanda olika typer av deg.
1. Flaky pastry – spröd smördeg
En spröd smördeg är kanske mest känd som pajskalens hjälte och är ett mångsidigt val för både efterrättspajer och matpajer. Du kommer inte att bli förvånad, men hemligheten bakom ett fantastiskt och välsmakande bakverk är att inte snåla med smöret. Genom att blanda i stora bitar smör i degen får du den där härliga konsistensen som smälter i munnen vid varje tugga.
Det går snabbt att göra spröd smördeg, men följ receptet noga, eftersom det är lätt att överarbeta degen. Stressa inte, utan lite lagom knådning och hjälp från din köksmaskin från KitchenAid eller matberedaren är allt du behöver.
Recept på spröd smördeg till vinterpaj
Prova den här härliga pajen med grönsaker och smulad fetaost vinterpaj, vackert invikt med en gyllenbrun, frasig skorpa.
2. Shortcrust pastry – mördeg
Den här robusta degen är perfekt när du vill göra tjockare smuliga godsaker som efterrättspajer, kakor eller till och med quiche. Dess balanserade förhållande mellan en del smör och två delar mjöl gör den robust, vilket betyder att den inte lätt blir alltför överarbetad.
Den här lilla fördelen gör mördeg till den perfekta grunden för hemmabagare som håller på att lära sig att bemästra hantverket.
Lär dig grunderna i hur du gör mördeg
Lär dig grunderna i tre olika typer av mördeg: pâte sablee, pâte sukréeoch pâte brisée.
3. Puff pastry – smördeg
Nu ska vi prata om smördeg, eftersom du säkert har hört den termen många gånger när du dreglat över bakrecept. Smördeg handlar mest om enkelhet. Det är den enklaste formen av laminerad deg, det vackra resultatet av att vika in smör till en enkel deg som är gjord av bara mjöl, vatten och salt.
En smördeg är det självklara valet för tjusiga pajskal och smakrika köttpajer, men bli inte rädd. Med hjälp av köksmaskinen från KitchenAid kan du enkelt skapa en grov smördeg. Den är lika god, men som namnet antyder är den lite enklare att göra och inte lika snobbig.
Pastel de nata med smördeg
Gör portugiserna stolta med en läcker och utsökt pastel de nata.
4. Filodeg
Det här smördegen i flera lager, på besök från Mellanöstern eller Balkanländerna, är som en kusin till den frasiga smördegen. Den används oftast till supertunna ark filodeg runt dina favoritfyllningar för att skapa en läcker baklava eller knapriga vårrullar.
Den här osyrade degen innehåller inte något jäsmedel, så du kan sträcka ut den till papperstunna ark och få bättre lager på lager. När ett nytt lager har lagts till, penslar du lite olja innan du lägger till nästa lager för att vara säker på att du får den där karakteristiska krispigheten vi alla älskar i en god baklava. Det är inte konstigt att filodegen är smördegens favoritkusin!
Suktar du efter lite hemgjord baklava?
Pröva det här enkla baklava- receptet och stilla begäret.
5. Petit-chou-deg
Vissa kallar det för gräddfyllda bakverk, eftersom det finns ett litet utrymme för en läcker drömfyllning innanför det krispiga yttre skalet. Med petit-chou-deg är det endast din fantasi som sätter gränserna, eftersom du kan fylla dem både med söta eller kryddiga fyllningar.
Lite överraskande börjar du med att tillsätta ägg i petit-chou-degen. Den tjocka, läckra och klibbiga blandningen blåses upp med ånga när du gräddar den. Det ger ett knaprigt yttre skal som blir till smulor innan du når de smaskiga fyllningar som du har gömt inuti. Det enda svåra är egentligen att bestämma vilken fyllning du ska ha.
Lär dig hur du gör olika petit-chou-recept
Är du nyfiken på att testa olika typer av petit-chouer? Så här gör du: grunderna: petit choux-deg gör det enklare senare.
Göra smördeg med matberedaren
Om du börjar känna dig lite osäker på grund av allt snack om köksmaskiner så glöm det! Du kan fortfarande göra perfekta bakverk med din pålitliga och mångsidiga matberedare från KitchenAid.
Börja med att blanda i de blöta ingredienserna i en mätkopp för vätska så blir de enklare att hälla i matberedaren. Pulsera sedan de torra ingredienserna snabbt i matberedaren så att de blandas väl.
Nu är det dags att slå på matberedaren och tillsätta de blöta ingredienserna försiktigt och lite i taget. Fortsätt tills degen blir en elastisk boll av godhet som släpper från kanterna på skålen. Fortsätt att tillsätta mjöl till degen om den verkar vara lite för blöt. Om den ser för torr ut tillsätter du lite vatten.
Nu är degen klar att flyttas över till en lätt mjölad yta, eftersom det är dags att knåda den! Bearbeta degen i cirka 30 sekunder tills den är slät och klar att användas. Du är på god väg att göra din största baksuccé någonsin!
Upptäck det stora sortimentet av KitchenAid-matberedare.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.