Vintergalette
En välsmakande galette med vintergrönsaker och smulad fetaost insvept i en spröd skorpa som är gräddad till gyllenbrun perfektion.
Vintergalette
En välsmakande galette med vintergrönsaker och smulad fetaost insvept i en spröd skorpa som är gräddad till gyllenbrun perfektion.
Redskap
Ingredienser
150 g butternutpumpa
2 tsk olivolja
200 g mjöl
1/2 tsk salt
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
100 g smör, kallt och tärnat i kuber
200 g fetaost
4 små kokta betor, skivade
1 rödlök
6 kvistar färsk timjan
ägg
1 tsk mjölk
1 msk honung
Steg för steg
Det här receptet ger 1 galette som räcker till 4 personer.
Värm ugnen till 200 °C. Skala butternutpumpan och skär den i skivor. Pensla skivorna med hälften av olivoljan och grädda dem i 25 minuter tills de är mjuka.
Häll mjöl, salt och torkad oregano i skålen till köksmaskinen med degblandare. Tillsätt det kalla smöret och blanda på hastighet 2 tills blandningen liknar grova smulor. Tillsätt det iskalla vattnet gradvis, en matsked i taget, medan du blandar tills degen går ihop. Var noga med att inte överarbeta degen. Forma degen till en boll, linda in den i plastfolie och kyl i minst 30 minuter.
Kavla ut den kylda degen till en grov cirkel på en mjölad yta, ca 30 cm i diameter. Lägg den utrullade degen på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Smula fetaosten och lägg ut betor, butternutpumpa och rödlök i mitten av degen. Spara ca 5 cm vid kanterna. Pensla grönsakerna med olivolja och strö över färsk timjan. Vik kanterna på degen över fyllningen, platta till efterhand tills de får en rustik galetteform. Vispa ihop det vispade ägget och mjölken i en liten skål och pensla kanterna på galetten med äggblandningen.
Grädda galetten i ugnen i 190 grader i 40 minuter, eller tills skorpan blir gyllenbrun och grönsakerna är mjuka. Ringla över honung innan servering.