Baklava
Baklava är en kombination av honungsindränkta lager av frasig filodeg och en blandning av knapriga nötter.
Baklava
Baklava är en kombination av honungsindränkta lager av frasig filodeg och en blandning av knapriga nötter.
Redskap
Ingredienser
1 kg mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk vinäger
550 ml vatten
200 g pistagenötter
200 g mandlar
300 g valnötter
170 g socker
2 tsk kanel
400 g honung
1 citronsaft
3 kryddnejlika
200 g smör
Steg för steg
Häll mjöl, salt, ättika och 300 ml vatten i skålen med degkroken på köksmaskinen. Blanda i omrörningshastighet tills en deg har bildats.
Dela upp degen i jämnstora delar (ungefär 24 st.) och kavla ut dem lövtunt på en mjölad yta. Skär degen i samma storlek som den ugnsform du ska använda. Ställ åt sidan.
Häll ned pistagenötter och mandlar i kannan till K400-blendern. Pulsmixa tre gånger tills nötterna är grovhackade.
Upprepa det här steget med valnötterna.
Lägg alla nötter i en skål och tillsätt 50 g socker och kanel. Ställ åt sidan.
Häll honung, 250 ml vatten, 120 g socker, kanel, citronjuice och kryddnejlika i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svalna helt och häll över till en kanna.
Pensla en ugnsform med smält smör och täck med 6 lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager.
Fördela ut nötblandningen och upprepa föregående steg. Avsluta med 6 lager deg.
Skär upp baklavan i romber innan du gräddar den i 1 timme 15 minuter i förvärmd ugn i 160 grader.
Ta ut den varma baklavan ur ugnen och lägg direkt på den kalla sirapen med en sked. Låt baklava svalna helt, utan lock och i rumstemperatur