Grunderna: petit choux-deg
Fyll dessa ljusa och luftiga bakverk med valfri fyllning. Du kan göra dem söta eller överraska med en mer matig fyllning.
Grunderna: petit choux-deg
Fyll dessa ljusa och luftiga bakverk med valfri fyllning. Du kan göra dem söta eller överraska med en mer matig fyllning.
Redskap
Ingredienser
115 g bsmör
110 ml vatten
110 ml + 1 msk till uppvispat ägg mjölk
1/4 tsk salt
1 msk socker
125 g vetemjöl
4 + 1 till uppvispat ägg ägg
Steg för steg
Lägg smör, vatten, mjölk, salt och socker i en kastrull och värm på medelvärme. När mjölkblandningen sjuder sänker du värmen och tillsätter mjölet.
Ta kastrullen från plattan och rör om kraftigt tills degen blir till en boll. Sätt tillbaka på plattan och fortsätt röra tills blandningen lämnar en film på botten och sidorna av kastrullen.
Häll över degen i skålen till köksmaskinen med flatblandare och låt vila i fem minuter.
Vrid hastigheten till 4 och tillsätt äggen ett i taget tills de är inarbetade och degen har en blank och spritsbar konsistens. Tips! När du lyfter flatblandaren rakt upp från degen ska en V-form bildas.
Täck en bakplåt med bakplåtspapper och använd en bakpensel för att fukta bakplåtspappret. På så sätt blir dina petit choux knapriga på utsidan.
Spritsa ut på en bakplåt. Doppa pekfingret i lite vatten och platta till toppen.
Blanda ett ägg med en matsked vatten och pensla bakverken med uppvispat ägg.
Grädda i 20 minuter på 200 °C. Sänk sedan temperaturen till 175 °C och grädda i ytterligare 10 minuter.
Öppna inte ugnen under gräddningen. Låt ugnsluckan vara stängd i 20 minuter efter gräddningen. Lägg sedan dina petit choux på ett bakgaller.
Fyll med vaniljkräm, vispad grädde eller vad du vill.