Så här gör du hemgjord färsk pasta
5 läsning
14 november 2024
En stor skål med pasta: bättre än så blir det inte. En älskad maträtt som blir än mer tillfredsställande om du gör alltihop från grunden. Det är dags att uppnå din fulla potential som pastabagare. Låt dig inspireras till att skapa vilken pastarätt som helst med en köksmaskin från KitchenAid, några pastatillbehör och skafferivaror. Läs vidare för att få en introduktion och tips på hur du gör egen pasta, samt några aptitretande receptidéer.
Så här gör du hemgjord färsk pasta
Vilka redskap behövs för att göra pasta?
Pasta har funnits i hundratals, om inte tusentals, år. För att göra pastan på traditionellt sätt utan maskiner behöver du starka armar, en kavel och en kniv.
Men om du behöver lite hjälp med blandningen, knådningen, rullningen och skärningen kan du göra allt snabbt och prydligt med en KitchenAid köksmaskin och de tillhörande pastatillbehören. Med högkvalitativa pastaverktyg nära till hands kan du göra dina paradrätter om och om igen med konsekventa resultat.
Vad behöver jag för att göra egen pasta?
Färsk pasta består vanligtvis av mjöl och ägg. Torkad pasta innehåller ofta mannagryn, men inte ägg. Det finns små knep att ta till för att göra din pasta unik. Lite olivolja, en nypa salt. Kanske lite örter eller kryddor. Men grunden är otroligt enkel.
När pastadegen har knådats, rullats och formats eller skurits, kokas den snabbt upp i saltat vatten och serveras sedan med valfri ljuvlig sås – spenat, kronärtskockor, oliver, basilika, tomatsås och så vidare. Men innan vi blir alltför hungriga ska vi faktiskt göra själva pastan!
Ingredienser till hemgjord pasta
Varje pastarätt börjar med det väsentliga. Du behöver:
Ägg
Mjöl
Salt
Vatten
Mängden varierar beroende på vilket recept du följer. Prova KitchenAids spaghettirecept – en riktig familjefavorit.
Redskap för hemgjord pasta
KitchenAid köksmaskin – flatblandare och degkrok medföljer
Set i tre delar med KitchenAid pastaskärare och pastavals – för lasagneplattor, spaghetti och fettuccine
KitchenAid Pastapress, sex former – för färsk pasta som fusilli, macaroni osv.
MÄNGDTIPS: Mängden pasta per person beror på pastatyp, liksom på måltid; varmrätt eller förrätt, lunch eller middag. En tumregel är 90 gram färsk pasta per person till förrätt. Till en lunch med sallad räcker det med 110 gram färsk pasta per person. Till middag bör du räkna med 115–150 gram per person.
MJÖLTIPS: Det finns många olika slags mjöl. Vetemjöl, mannagryn eller Tipo 00-mjöl är alla populära alternativ. Tipo 00-mjöl (Doppio Zero) är ett superfint mjöl med låg proteinhalt som ger en silkeslen pastadeg. Mannagryn är gjort av hårt durumvete och används ofta för större, mer rejäla pastasorter. Vanligt vetemjöl kan behöva knådas lite extra för att glutenet ska aktiveras.
Så här gör du hemgjord pasta
Det tar ungefär en timme att göra färsk pasta. Jo, faktiskt! Följande moment ingår:
5 minuter att blanda och knåda pastadegen
30 minuter att låta degbollen ”vila” täckt i plastfolie
25 minuter att rulla, skära och torka pastan så att den är klar att kokas.
Göra färsk pasta med en köksmaskin
Steg 1: gör pastadegen
Häll mjölet i köksmaskinens skål och gör en grop i mitten av mjölet. Knäck äggen i gropen och tillsätt salt. Blanda alla ingredienserna till en deg med flatblandaren. Om degen är för våt tillsätter du lite mer mjöl tills du får en ordentlig deg. Om degen är för torr tillsätter du en skvätt vatten eller ett ägg till. Du lär dig snabbt vilken som är den rätta konsistensen: elastisk och lite klibbig.
Steg 2: knåda pastadegen
Ta bort flatblandaren och sätt fast degkroken. Blanda en kort stund (ca 2 minuter) tills degen har blivit till en boll. Slå in bollen i plastfolie och låt den vila i ca 30 minuter i rumstemperatur – eller över natten i kylskåpet om du vill använda degen nästa dag.
Steg 3: rulla pastadegen
Dela degen i fyra lika stora bitar. Fäst pastavalsen på köksmaskinen. Vrid till hastighet 2 och platta till en del av degen med händerna. Mata sedan degen genom rullen minst tre gånger och vik den på mitten mellan varje rullning.
Pudra degen med lite mjöl mellan varje rullning för att förhindra att degen fastnar. Upprepa tills degen är slät och smidig. Öka gradvis pastavalsens inställning tills degen är så tunn som du vill ha den.
Steg 4: skära och torka pastan
När du är klar med pastavalsen byter du till det skärtillbehör du vill använda till att skära spaghettistråna. Torka stråna på en plåt med bakplåtspapper eller på en torkställning medan du kokar upp en stor kastrull med vatten. Se till att du saltar vattnet rikligt.
Hur gör jag pasta med glutenfritt mjöl? Du kan göra en glutenfri pasta med glutenfritt mjöl, ägg och xantangummi. Gummit ersätter gluten och gör degen mer elastisk.
Så kokar du färsk pasta
Du vill att pastan ska vara fast, men ändå mjuk: ”al dente”. Då behöver den inte koka i mer än 4 minuter, beroende på tjocklek, men var försiktig så att du inte kokar den för länge. Lägg pastaremmarna eller pastabitarna i stormkokande vatten och rör om lite då och då så att pastan inte klibbar fast. Efter 60–90 sekunder kan du börja känna efter om pastan har kokat lagom länge. Det vore ju hemskt synd om pastan blev överkokt efter allt ditt slit.
TILLAGNINGSTIPS: Kom ihåg att hemgjord pasta tenderar att koka mycket snabbare än torkad pasta, så var beredd med såsen.
Middagsrecept med pasta
Din pastakreativitet kan omfatta allt från själva pastadegen, till såserna och mer komplexa rätter. Prova färsk hemgjord pastadeg med spenat och ge pastan en fantastisk grön färg. Komplettera med en rejäl vegetarisk sås som en pastasås med butternutpumpa. Eller var lite mer äventyrlig med mer otraditionella pastarecept som kakaofettuccine med bacon, chili och mejram och ge smaklökarna en rejäl utmaning.
Blev det pasta över? Se våra tips på hur du förvarar färsk pasta här.
Från rustikt och rejält, till elegant och raffinerat – det finns pastamjöl för alla slags hemgjorda pastasorter. Att göra pasta från grunden är desto mer givande eftersom du gör något som är både äkta och gott. Med en KitchenAid köksmaskin och KitchenAids särskilda pastatillbehör uppnår du skrytvärdiga resultat. Ta fram telefonen och ta en bild!
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.