Så förvarar du färsk pasta
4 minuters läsning
14 november 2024
Färsk pasta brukar vara en favorit eftersom den är både god och mättande. Men det blir ofta pasta över. Så, vad kan vi hemmakockar göra? Det är viktigt att veta exakt hur du bäst förvarar pastan för att bevara smaken. Om du behöver tips på hur du förvarar färsk pasta har du kommit rätt. Lär dig de bästa förvaringsmetoderna, däribland hur du torkar och fryser pastan, så att du kan njuta av den vecka efter vecka.
Så förvarar du färsk pasta
En sak innan vi börjar ... Om du behöver lite hjälp på traven med din hemgjorda pasta kommer delarna till din KitchenAid-köksmaskin väl till pass. Det finns särskilda pastadelar som hjälper dig att rulla och skära till olika pastasorter; från spaghetti till capellini, eller presspasta som rigatoni. Låt oss ta en titt på hur du bäst förvarar dina goda pastaskapelser.
BLACK FRIDAY - Upp till -30%
Har du spanat in någon av våra produkter? Det är dags att göra den till din med fantastiska erbjudanden på webbplatsen.
Hur ska jag förvara färsk pasta?
Det finns tre sätt att förvara färsk pasta hemma. Du kan torka, frysa eller kyla den i kylskåpet. Vilken förvaringsmetod du väljer beror på hur länge du vill förvara den. Viss fabrikstorkad pasta kan hålla sig färsk i upp till två år, men hemgjord pasta har en mycket kortare hållbarhetstid: cirka 2–6 månader för torr pasta, upp till 8 månader för fryst pasta och upp till en dag i kylskåpet. Nu när du vet hur länge färsk pasta håller vill vi berätta lite mer om de olika förvaringssätten.
Torka färsk pasta (2–6 månader)
Att torka pasta är bra om du vill förvara pastan lite längre. Detta sätt sparar dessutom utrymme i kylskåpet och frysen. Torkad pasta behöver inte förvaras i kylskåpet, utan kan förvaras i lufttäta behållare i rumstemperatur. Praktiskt och bra!
Så torkar du färsk pasta
Om du väljer att torka pastan är det viktigt att den är helt torr innan du förvarar den. Torkad pasta brukar inte förvaras i kylskåpet eller i frysen, så det är viktigt att få bort all fukt innan du ställer in den i skafferiet.
1. Slunga med mjöl – börja med att slunga pastatrådarna eller pastabitarna i lite mjöl för att förhindra att degen blir klibbig.
2. Lufttorka – häng upp eller lägg ut pastan och låt den lufttorka. Du kan antingen lägga pastatrådarna i ett lager på en plåt eller på en ren kökshandduk, eller hänga dem på en torkställning. Somliga hänger dem på stolsryggen! Hitta det sätt som passar dig. Men tänk på att pastan måste lufttorka helt, vilket kan ta 24 timmar eller längre, beroende på hur varmt och fuktigt det är i rummet.
Tips: Hur förbereder du färsk pasta för tillagning? Om du ska äta din hemgjorda pasta samma dag behöver du ändå följa de första två stegen här ovan. Låt pastan torka i cirka 30 minuter innan du tillagar den – på så sätt absorberar det överflödiga mjölet fukten från äggen.
3. Ha koll – titta till pastan lite då och då för att se hur torr den är. Om pastan bryts itu när du vrider den är den klar! Om den böjs och dras ut behöver den torka en stund till.
4. Förvara – när din hemgjorda pasta är helt torr lägger du den i en lufttät behållare som du förvarar på ett torrt ställe, till exempel i ett skafferi, där pastan inte utsätts för extrema temperaturer.
Frysa färsk pasta (upp till åtta månader)
I Italien fryser man vanligtvis inte pastan, men det är faktiskt ett bra alternativ. Förutom att frysa färdigrullad och färdigskuren pasta kan du även frysa hela pastadegar. Här följer olika sätt att frysa pasta som gör att den håller i flera månader.
Så fryser du färsk pasta
Om du vill att färsk pasta ska hålla längre än en dag är det perfekt att frysa den. När pastan får stå i kylskåpet för länge kan luftfuktigheten nämligen påverka pastans smak och konsistens, eller alstra bakterier. Frysning kan också vara en bättre lösning för tjockare pastasorter som gnocchi. Så här gör du:
Frysa pastadegen i bollar
Ta den överblivna pastadegen och rulla den till en boll.
Platta försiktigt ut den till en tjock skiva och linda sedan degskivan i dubbla lager tjock plastfolie och lägg den i frysen. På så sätt håller degen i cirka fyra veckor.
När du vill använda degen tinar du upp den i kylskåpet över natten innan du formar den till din favoritpasta.
Torka skuren pasta inför frysning
Pudra den skurna pastan med mjöl så att den inte fastnar.
Bred ut ett lager med pasta på en ren yta, till exempel en bakplåt, en ren kökshandduk eller en skärbräda. Låt pastan lufttorka i en timme.
Lägg den halvtorra pastan i en lufttät, frystålig behållare. Använd antingen en fryspåse där du har tömt ut så mycket luft som möjligt eller en bunke med lufttätt lock.
Torka och frysa pastabon
Ta en handfull pastatrådar och pudra dem lätt med mjöl.
Låt varje handfull pasta torka på en bakplåt eller på ett annat rent, plant underlag i cirka fem minuter.
Plocka upp en liten mängd genom att gripa tag i ena änden med tummen och pekfingret och linda resten av remmarna löst runt fingertopparna. Låt pastan glida av handen och ned på plåten eller det plana underlaget. Sedan ska pastabona torka i knappt en timme tills de håller formen när du lyfter dem.
Placera de lätt torkade pastabona i en lufttät behållare i frysen.
Frysa pasta som har tillagats i sås
Många av oss fryser in rester, och det kan du även göra med kokad pasta. Förvara den nykokta pastan och såsen i en fryspåse eller en annan lufttät behållare i frysen i upp till en månad. En riktigt bra lösning som sparar tid är att frysa pastan i portioner i separata behållare. Plocka helt enkelt ut en portion pasta ur frysen och värm den direkt eller låt den tina över natten.
Tips: Hur tillagar man fryst färsk pasta? När du ska tillaga fryst färsk pasta tar du ut den ur frysen och lägger den direkt i en kastrull med saltat kokande vatten. Ska du göra pastasoppa kan du först koka upp buljongen och sedan lägga pastan direkt i kastrullen. Du bör inte tina okokt pasta innan du tillagar den eftersom det kan påverka konsistensen.
Förvara färsk pasta i kylskåpet (upp till en dag)
Det går vanligtvis bra att förvara färsk pasta i kylskåpet i upp till en dag, men den smakar allra bäst när den är riktigt färsk (helst inom 18 timmar). Ibland kommer annat emellan och då kan du flytta pastan från kylskåpet till frysen där du kan förvara den längre, men det behöver du i så fall göra inom en dag.
Färsk butiksköpt pasta kan förvaras i kylskåpet lite längre, i upp till två till tre dagar. Detta beror på att den redan är delvis kokt för längre hållbarhet.
Börja göra hemgjord pasta
Gör färsk pasta till en återkommande favorit genom att göra, tillaga och förvara den som ett proffs. KitchenAids skärare och valsar hjälper dig att få snygga och jämna resultat. Bläddra bland enkla pastarecept och låt dig inspireras. Vad du än lagar lär det bli en riktig hit vid middagsbordet.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.