Så här gör du potatismos i en köksmaskin
6 minuters läsning
10 december 2024
Potatismos är alltid lika populärt. Enkelt, mättande och härligt gott – potatismos lyfter vilken middag som helst. Vissa av oss tycker om att ha det slätt och krämigt, medan andra gillar lite bitar och med extra smaksättning som senap eller gräslök. Vilket föredrar du? Skapa ditt eget potatismos, få tips och råd om hur du förvarar och använder överblivet potatismos som du gjort i köksmaskinen. Är du redo? Dags att mosa!
Så här gör du potatismos i en köksmaskin
Steg för att göra potatismos i en köksmaskin
Ingredienser du behöver:
1,3 kg mjölig eller fast potatis, 1 ½ tsk havssalt, 1,7 dl grädde, 3 msk osaltat smör, ¾ tsk nymalen svartpeppar
Redskap
köksmaskin från KitchenAid Flatblandardel, durkslag
Ger
Räcker till 9 portioner
Steg 1. Koka potatisen
Skär potatisen i bitar, antingen skalad eller oskalad beroende på vad du föredrar. Lägg dem i en stor kastrull och täck med kallt vatten. Tillsätt 1/2 tsk havssalt och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills potatisen känns mjuk när du sticker den med en gaffel, cirka 15 till 20 minuter. Häll av dem i ett durkslag.
Steg 2. Mosa potatis
Värm grädden i en liten kastrull tills den är varm men inte kokhet. Häll den kokta potatisen och smöret i köksmaskinens skål och vrid till hastighet 2. Tillsätt grädden, ungefär 60 ml åt gången tills potatisen är krämig. Öka hastigheten med 1–2 lägen varje gång du tillsätter grädde. Vispa potatisen tills den nästan har fått den konsistens du vill ha.
Steg 3. Tillsätt smaksättning
Gå tillbaka till hastighet 2 och krydda med resten av saltet och svartpepparn. Tillsätt eventuella extra smaker du gillar, som senap, vitlök, ost eller örter och blanda samman.
Vilket blandartillbehör till KitchenAid passar bäst för potatismos?
Det mest populära KitchenAid-tillbehöret för potatismos är flatblandaren eller degblandaren. Du kan mosa potatis utan att överarbeta dem, så att du inte får klistrigt potatismos. Om du föredrar en luftig konsistens kan du byta till ballongvispen efter att ha mosat potatisen för att få en lätt och fluffig konsistens. Överarbeta inte moset nu heller.
De bästa smakerna att tillsätta till potatismos
Potatismos kan förvandlas genom att blanda i läckra och utsökta smaker. Kanske lite ostigt mos? Mos med pepparrot? Experimentera med ost, vitlök, örter, lök, blomkål, torkat kött och såser för att upptäcka dina drömmars potatismos. Prova att blanda olika ingredienser för att göra ditt hemlagade potatismos ännu bättre. Några bra idéer:
Grönsaker: rostad vitlök, rå vitlök, salladslök, schalottenlök, karamelliserad lök, pepparrot, blomkål.
Örter: gräslök, persilja, rosmarin, salvia, timjan, dill.
Kryddor: vitpeppar, vitlökspulver, lökpulver, kryddsalt, paprika, senapspulver, cajunkrydda, spiskummin.
Ost: parmesan, gruyère, getost, mögelost, fetaost, rökt goudaost.
Såser och vätskor: kärnmjölk, gräddfil, pepparrotssås, brynt smör, crème fraiche, kyckling- eller köttbuljong, dijonsenap.
Kött: bacon, pancetta, prosciutto.
Så här förvarar du hemlagat potatismos
Förvara eventuellt överblivet potatismos i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar. Du kan lägga det i frysen i upp till ett år, men frysbränna kan uppstå ju längre det är fryst. Några praktiska anmärkningar om förvaring:
I kylen: Förvara i en lufttät miljö, till exempel i en plastbehållare, en förslutningsbar påse eller täckt med plastfolie. Om behållaren inte har rätt storlek kan du lägga lite plastfolie på potatismosets yta innan du ställer det i kylen.
I frysen: Förvara i en lufttät behållare. Du kan även lägga upp portionsstora klickar med potatismos på en bakplåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i frysen utan att täcka över den tills portionerna har frysts. Lägg dem i en stor förslutningsbar plastpåse och förvara dem i frysen i upp till ett år.
Receptidéer med potatismos
Överblivet potatismos kan tillsättas i massor av rätter och måltider. Shepherd's pie (med lamm), cottage pie (med nötkött) eller fiskpaj är klassiska sätt att använda potatismos. Potatismoset blir underbart i ”bubble and squeak” nästa dag om du steker det med kål, brysselkål, lök eller bacon. Potatismos ger även en söt och mjuk konsistens i potatisbullar och bröd, så prova att tillsätta det i dina recept. Kyckling och dumplings går snabbt att laga och blir läckert om du använder potatis i dina dumplings i stället för mjöl. Du kan också täcka potatismosbollar i ströbröd och fritera dem till kroketter. Utsökt! Några andra populära potatismosrecept är:
01. Recept på shepherd's pie
Morötter, selleri, rosmarin … Shepherd's eller cottage pie är en riktig favorit på vintern – prova receptet.
02. Potatismos med vitlök
Gör potatismoset med vitlök och ha det vid sidan om eller i huvudrätten.
03. Sötpotatismos med pekannötter
Var det någon som sa mos med lönnsirap och muskot? Absolut.
Experttips för att göra potatismos i en köksmaskin
Även om det är ganska enkelt att göra potatismos i en köksmaskin har vi några tips på saker du kan tänka på:
Tips för extra fluffigt mos
Använd mjölig potatis. Den mjöliga konsistensen bryts ned lättare och kräver mindre arbete att tillaga och mosa. Det gör moset lättare.
Skölj potatisen. Innan du kokar skär du potatisen i kuber och sköljer dem i kallt vatten tills vattnet ser klart ut. När de har tillagats och hällts av sköljer du dem igen i varmt vatten i 30 sekunder innan du mosar dem. Sköljning tar bort stärkelsen.
Tips för extra krämigt mos
Fast potatis har en tätare konsistens än mjölig, vilket kan ge krämigare mos. De tar längre tid att tillaga och mosa, vilket frigör mer stärkelse i rätten, så att du får en tät men fyllig konsistens och smak.
Tips för att förhindra klistrigt mos
Undvik potatis med låg stärkelsehalt och hög fukthalt och se till att de förbereds och tillagas på rätt sätt.
När du har valt potatisen rengör du dem ordentligt och skär dem i bitar i ungefär samma storlek innan du kokar dem.
Tips för att förhindra rinnigt potatismos
Koka inte kraftigt. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt.
Se till att hälla av kokvattnet helt och tillsätt inte för mycket mjölk eller grädde.
Om potatismoset är rinnande kan du prova att ha i ett förtjockningsmedel som mjöl eller majsstärkelse.
Gör potatismos till en återkommande favorit
När du har åstadkommit det perfekta potatismoset hemma med de potatisar du föredrar, ett bra recept och en köksmaskin har du oändligt med alternativ. Du gör det hellre själv än köper färdigt och du kan alltid få ut mesta möjliga av eventuella matrester med enkla recept senare i veckan. Med mumsigt potatismos blir det inget matavfall.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.