Sheperd's pie
Njut av den här rejäla irländska måltiden med de grönsaker du har i kylskåpet. Smakar bättre under kalla vinterdagar.
Sheperd's pie
Njut av den här rejäla irländska måltiden med de grönsaker du har i kylskåpet. Smakar bättre under kalla vinterdagar.
Redskap
Ingredienser
700 - 750 g bakpotatisar, skalade och delade i fyra delar
80 g skarp cheddarost
60 ml vispgrädde
60 g smör
1 + 1 tsk havssalt
350 g benfritt lamm, skuret i 5 cm tärningar
340 g ryggbiff, skuren i 5 cm tärningar
2 msk olivolja
1 gul lök, i små tärningar
2 msk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
125 g vitlökspulver
4 msk majs
110 g ärtor
15 g persilja, grovhackad
Steg för steg
Tillsätt potatis i en kastrull och fyll med kallt vatten. Koka upp och koka tills det går att sticka en gaffel i dem.
Medan potatisen kokar placerar du den vändbara rivskivan i matberedaren. Stäng och fäst locket och vrid till högt läge. Mata cheddarost genom matningsröret och använd mataren för att pressa osten genom rivaren. Ta bort osten från arbetsskålen och lägg den åt sidan.
Sätt i kniven med fyra blad i matberedaren. (Du behöver inte rengöra arbetsskålen när du har rivit osten.) Låt potatisen rinna av och tillsätt sedan kokt potatis, vispgrädde, mjukt smör och 1 tesked salt i arbetsskålen. Stäng locket, pulsera tre gånger och vrid sedan till hög hastighet i 5 sekunder (eller tills du får den konsistens du vill ha). Lägg över potatisen i en separat skål, täck över och ställ åt sidan.
Rengör arbetsskålen och sätt tillbaka den på matberedarens basenhet. Sätt tillbaka den rena kniven med fyra blad i den rena arbetsskålen och tillsätt allt kött. Stäng och fäst locket. Pulsera 4–5 gånger och tryck sedan på hög hastighet och bearbeta i 10 sekunder för att mala köttet. (Pulsera några gånger till om det behövs för att säkerställa att köttet är helt malet.)
Värm ugnen till 200 °C med ugnsgallret i mitten av ugnen.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme på spisen. Tillsätt olivolja och tärnad lök. Fräs löken tills den börjar dofta (cirka 2 minuter) och tillsätt sedan malet kött, tomatpuré, 1 tesked salt, peppar, vitlökspulver och torkad timjan. Använd en slickepott för att blanda ingredienserna ordentligt och tillaga köttet. När köttet bara är lite rosa tillsätter du majs, ärtor och persilja. Blanda igen och ta sedan bort från värmen.
Lägg potatismoset över köttblandningen och fördela försiktigt för att skapa en potatisskorpa. Strö riven cheddarost över potatisen och använd sedan en gaffel för att göra fåror över toppen genom att lätt dra gaffelspetsarna i potatismoset från ena sidan av skålen till den andra. Grädda i 20 minuter och ställ sedan in ugnen på grill i 1–2 minuter tills ytan är gyllene.
Tips: Detta är ett recept som du kan anpassa på flera olika sätt genom att byta ut grönsaker och kryddor eller tillaga i den ugnsform du föredrar. Om du till exempel inte har en gjutjärnspanna kan du alltid använda en vanlig ugnsform.