Café au lait eller caffè latte: vad är skillnaden?
5 minuters läsning
03 september 2024
Det har hänt oss alla. Du går in på det där nya kaféet, bara för att stå och stirra på den minimalistiska menyn. Espresso, okej. Americano, enkelt. Men caffè latte eller café au lait? Vad är skillnaden? Baristan börjar bli otålig, så du beställer i all hast en caffè latte. Hur stor skillnad kan det vara?
Ganska stor, faktiskt! De kan skilja sig åt i allt från bryggningsmetod till smak och presentation. Med den här praktiska guiden kommer du snart att kunna imponera på dina kaffeälskande vänner när du bjuder dem på fika hemma.
Café au lait eller caffè latte: vad är skillnaden?
Ursprung – varifrån kommer de olika dryckerna?
Om du undrar vad som finns i en café au lait eller i en caffè latte kan du bara titta på namnet. Begreppen café au lait och caffè latte betyder i princip samma sak – kaffe med mjölk.
Café au lait härleds från Frankrike så långt tillbaka som på 1600-talet. Denna aristokraternas favoritdryck fick snabbt spridning från Paris kaféer till hela Europa.
Caffè latte kan spåras till Italien, där den sägs ha varit en populär frukostdryck. Historien bakom är inte lika tydlig, men de flesta kaffekännare påstår att caffè latten blev populär när espressomaskinerna blev allt vanligare på 1900-talet.
Tips: Dryckens fullständiga namn är caffè latte, där latte betyder mjölk på italienska. Om du befinner dig i t.ex. Rom ska du be om en caffè latte. Beställer du en latte kan det hända att baristan ger dig ett glas mjölk.
Bryggningsmetoder för caffè latte och café au lait
Finns det någon skillnad i bryggningsmetod? Japp! En caffè latte är alltid en espressobaserad dryck, medan café au lait är gjord med valfritt starkt bryggkaffe.
Så förbereder du kaffet för en caffè latte
Den italienska caffè latten har espresso som bas. Det innebär att du trycker igenom en liten mängd vatten som nästan har nått kokpunkten genom finmalet kaffe under högt tryck. Den måste göras i en espressomaskin med en pump, inte för hand.
Att brygga espresso är en konst i sig med många små varianter och tekniker för att uppnå den perfekta smaken, konsistensen och eftersmaken. Det ansågs länge enormt lyxigt att ha en egen espressomaskin hemma. Nu är espressomaskinen en lättillgänglig lyxprodukt som används till vardags.
Med KitchenAids sortiment av espressobryggare är det du som bestämmer. Välj en helautomatisk espressomaskin där du med ett knapptryck får den perfekta kaffedrycken, precis som du vill ha den. Eller om du är lite av en amatörbarista som själv vill mala kaffet, pressa det och hälla över mjölken, så är en halvautomatisk espressomaskin något för dig.
Så förbereder du kaffet för en café au lait
Brygg kaffet till din café au lait på det sätt som passar dig. Några populära alternativ är:
Kaffepress (cafetière) – Det malda kaffet sänks helt ned i vattnet och silas sedan genom ett fint nät, vilket ger ett starkt kaffe
Droppning – Med den här metoden droppar hett vatten kontinuerligt genom det malda kaffet i en kon eller ett filter
Överhällning – På samma sätt som vid droppning hälls vattnet genom det malda kaffet, vilket ger ett starkt kaffe
Espresso – Du kan också göra en café au lait med en espresso från din egen espressomaskin
Fylla på mjölk i din café au lait eller caffè latte
På tal om mjölk, så är det den stora skillnaden mellan dessa två drycker! Ett café au lait är helt enkelt en kombination av kaffe med ångad (varm) mjölk, vilket ger den en fint rundad och mjuk smak. Tidigare värmdes mjölken upp i en kastrull på spisen. Sedan fylldes koppen med hälften kaffe och hälften mjölk, men utan skum.
En caffè latte har dock ett sammetslent lager mjölk som luftas för att få till det fina skummet (kallat mikroskum). Den görs av 2/3 ångad mjölk och 1/3 skum som du skummar med espressomaskinens ångrör. Det gör drycken sådär härligt fluffig upptill.
Så serverar du en café au lait eller en caffè latte
Det finns dessutom olika traditionella sätt att servera dessa goda kaffedrycker. Håll utkik efter:
Caffè latte kan serveras i ett högt glas, som visar upp dryckens vackra lager
Café au lait brukar serveras i en klassisk kaffekopp med fat och sked.
Tips: På vissa kaféer serveras båda i en låg cappuccino-kopp. Det innebär att en café au lait lätt kan förväxlas med en cappuccino. Så hur skiljer du på en café au lait och en cappuccino? Skillnaden ligger i skummet. En cappuccino har ett fluffigt skum, medan en café au lait är fylld med god varm mjölk, utan krusiduller.
Lattekonst och en snygg presentation
Har du hört talas om lattekonst? Såklart du har. Det är alltid roligt att se vad pudret eller mönstret på din kaffedryck föreställer.
En skicklig barista vet hur man häller mjölken för att skapa mönster på ytan. Det finns kurser och workshops där du kan lära dig denna konstform, och det finns egentligen inga gränser för vad man kan skapa. Tänk dig svanar, hjärtan eller till och med ett snyggt porträtt av dig. Låt kaffedrycken bli ett konstnärligt skådespel!
Så skiljer du dem från andra kaffedrycker
Kaffe är en världsomspännande besatthet, så det finns otaliga varianter av kaffedrycker med mjölk. Använd den här lilla fusklappen för att lära dig skillnaden och hitta din favorit. Nästa gång kommer du att veta skillnaden mellan en café au lait och en flat white.
Cappuccino: En väl avvägd blandning av tre lika delar espresso, ångad mjölk och tjockt skum, vilket ger en stark kaffesmak med krämig konsistens.
Macchiato: En intensiv espressodryck toppad med lite (en klick) mjölkskum som lyfter fram espressons fylliga smak.
Flat white: Gjord med en eller två espresso och ett tunt (flat) lager ångad mjölk, som ger en krämig konsistens och en framträdande kaffesmak.
Caffè latte: En riktigt krämig kaffedryck med en eller två espresso, massor av ångad mjölk och ett tunt lager mikroskum ovanpå.
Café au lait: Valfritt bryggkaffe hälls i en kopp och fylls på med lika mycket varm mjölk. En klassisk hälften-hälften-kombination som serveras i en klassisk fransk kaffekopp med sked.
Cortado: Samma som en café au lait, men med espresso! Görs med lika delar espresso och ångad mjölk och har en jämn konsistens utan skum.
Breve: Ungefär som en caffè latte, men med skillnaden att man använder kaffegrädde (half-and-half i USA) i stället för mjölk, vilket ger en fylligare kaffedryck.
Skapa egna espressodrycker hemma.
Nu när du kan skilja på dem, som en äkta kaffekonnässör, är det dags att prova på att göra de här populära kaffedryckerna hemma. KitchenAids sortiment av espressomaskiner för hemmet gör dina favoriter, från caffè latte till macchiato, precis som du vill ha dem. Utforska kollektionen och börja göra egna espressodrycker hemma i ditt eget kök. Himmelskt.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.