8 tips för att göra perfekta kakor varje gång
4 minuters läsning
06 juni 2024
Undrar du hur du gör perfekta kakor? De här 8 baktipsen får dig på rätt köl. De hjälper dig inte bara att baka en perfekt sats varje gång – de förvandlar dig till en mer självsäker bagare också. Så ta fram din KitchenAid-köksmaskin och alla ingredienser och börja baka.
8 tips för att göra perfekta kakor varje gång
1. Använd färska ingredienser av hög kvalitet
Ta dina kakor till nästa nivå med smör av hög kvalitet och färska rumstempererade ägg. Se till att du väger alla ingredienser, inklusive äggen, exakt. Har du någonsin funderat på hur du gör eget smör? Följ det här receptet på smör och lär dig hur du gör.
2. Blanda blöta och torra ingredienser separat först och blanda dem sedan tillsammans
Blanda de torra ingredienserna i en skål och vispa sedan ihop smör, socker och ägg i en annan. När detta är gjort kan du gradvis blanda i de torra ingredienserna i de blöta ingredienserna. Var försiktig så att du inte blandar för mycket – du vill inte att kakorna ska bli hårda! Som tur är finns det några tips och verktyg som hjälper dig så att kakorna inte blir stenhårda. Men mer om det senare ...
3. Respektera avsvalningstiden
De flesta klassiska degar – särskilt de smörbaserade – behöver kylas i kylskåp innan du formar och gräddar dem. På så sätt smälter degen inte ihop i ugnen. Det räcker att kyla degen i ungefär en timme.
4. Ge dina kakor tillräckligt med plats
När degen väl är kyld är det dags att platta till den. Så mjöla ytan och platta sedan till degen med händerna eller en kavel om du vill ha ett ännu jämnare resultat. Fortsätt så tills du har nått önskad tjocklek. Du kan också använda en skopa för att göra små degbollar. Se till att du placerar de ogräddade kakorna tillräckligt långt ifrån varandra på en plåt så att de inte smälter ihop i ugnen.
5. Lägg ett bakplåtspapper på plåten och förvärm ugnen
Är dina kakor utskurna och redo att gräddas? Perfekt! Men ställ dem inte i ugnen ännu! Läs de här två små tipsen först – de gör stor skillnad.
Förvärm ugnen. Se till att den har rätt temperatur innan du ställer in plåten. På så sätt gräddas kakorna snabbt och håller formen.
Täck plåten med bakplåtspapper så att kakorna inte fastnar på plåten. Det finns inget värre än att se dina vackra bakverk brytas i bitar för att de har fastnat på plåten.
7. Använda rätt verktyg
Göra en stor sats deg direkt? Eller måste kakorna bli fantastiska? Det är så mycket enklare med rätt verktyg. Med din köksmaskin från KitchenAid kan du göra perfekta kakor varje gång. Den är bagarens bästa vän. Och det är även dess tillbehör och verktyg.
KitchenAid-tillbehör
Vill du att kakorna ska bli mjuka och möra? Använd flatblandare till att vispa ihop smör och socker på rätt sätt. Flatblandaren hjälper också till att blanda de torra ingredienserna jämnt.
Vissa kakor – som mördegskakor i den här önskelistan över kakor kräver till exempel att du klappar ihop smör och mjöl. Det är en uppgift för degblandaren. Dags för smuliga kakor.
Ingen ingrediens glöms bort om du använder flatblandaren av metall med silikonvinge. Genom att skrapa sidorna på skålen ser du till att alla ingredienser blandas noggrant. På så sätt blir det mindre troligt att du överarbetar degen och tar ut stenhårda kakor ur ugnen.
Om kakreceptet innehåller vispade äggvitor låter du vispen vispa dem lätta och luftiga. Hårda toppar är bara en vispning bort. Och det är även alla typer av marängkakor som du vill testa att göra.
Planerar du att göra en stor sats med spritsade kakor? Då kan kakpressen komma väl till pass. Den är kompatibel med köttkvarnen och finns i fem olika former.
Andra praktiska verktyg
Köksvåg
När det gäller bakning ska du inte försöka slänga ihop något snabbt. Inte det minsta. Lite för mycket mjöl eller inte tillräckligt med smör kan förstöra hela kakdegen. Så ta fram vågen och mät varje ingrediens exakt.
Kakskopa
Att använda en kakskopa är ett vinnande koncept. Det blir mindre kladd på bakplåten och kakorna blir mer eller mindre lika stora.
Bakform
Det är stor skillnad mellan en bakform och en bakplåt: En bakplåt har inte höga kanter. Det är ganska praktiskt, eftersom dina kakor glider av direkt.
Marmorkavel
Om du gillar att baka kakor kan du lägga till en marmorkavel på önskelistan till köket. Marmor är ett naturligt svalt material. Det hjälper till att förhindra att smöret i degen blir för mjukt.
Kakburk
Du kan inte baka perfekta kakor och sedan inte förvara dem på rätt sätt. Placera dem i en lufttät behållare eller en kakburk i metall när de har svalnat. På så sätt kan inte luft och fukt nå dem, och de blir inte hårda.
8. Ta reda på vad som påverkar kakornas konsistens och smak
Visste du att farinsocker gör dina kakor mjuka och sega, medan grovt socker gör dem knapriga? Det är sant att vissa ingredienser påverkar kakornas smak och konsistens mer än andra. Men om du vet vilka kommer du ett steg närmare de perfekta kakorna.
Knapriga
Gillar du knapriga kakor och deras underbara knapriga konsistens? Se till att använda grovt socker och grädda dem bara lite längre.
Sega
Hemligheten bakom mjuka och sega kakor? Med ingredienser som farinsocker, lönnsirap eller honung.
Smuliga
Smuliga kakor går sönder så snart de kommer i kontakt med tungan. Om du vill få den här ”smälta-i-munnen-effekten” ska du se till att degen har en högre andel smör i förhållande till mjöl. Och som extra bonus? Den ger även kakorna en fyllig smörsmak.
Mjuka
Om en kaka är mör och mjuk både på insidan och utsidan, är det tack vare ingredienser som mjukt smör, mjukt farinsocker och ägg. Om de finns med på listan över ingredienser så vet du att du kommer att bli bortskämd.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.