Så här väljer du kaffebönor för din espressomaskin hemma
4 minuters läsning
03 september 2024
Få saker i livet är lika tillfredsställande som att gå till ett kafé en kall morgon och känna den himmelska doften när du kliver in. Du kan välja din favoritkaffeblandning eller kaffe med ett ursprung på menyn och sedan fylla lungorna med den berusande aromen av en nybryggd kopp.
Sådana ögonblick får dig att undra: Tänk om jag kunde göra det hemma? Ja, det kan du! Börja med att välja rätt kaffebönor för din espressomaskin. Espresso på ditt sätt.
Så här väljer du kaffebönor för din espressomaskin hemma
Espresso är inte bara ett fint ord för en kopp kaffe. Det betyder faktiskt att kaffet pressas ut och avser den snabba och intensiva bryggmetod där en liten mängd vatten som nästan kokar pressas genom finmalet kaffe under tryck. Det är det som skapar den läckert starka 30 ml kaffe som utgör grunden för dina favoritdrycker baserade på espresso, från Ristrettotill Cortado.
Oavsett om du har en helautomatisk eller halvautomatisk espressomaskin är bryggmetoden densamma. Det beror helt enkelt på om du vill göra det själv eller låta maskinen sköta det åt dig. Kaffebönorna mals till en fin konsistens, läggs sedan i ett portafilter och pressas ner, innan vatten pressas igenom under rätt tryck och temperatur. Om du älskar tanken på att vara praktisk är det verkligen givande att utföra denna ritual själv. Med KitchenAids val av helautomatiska espressomaskiner eller halvautomatiska espressomaskinerfår du ett fantastiskt resultat – oavsett vad du väljer.
Hur du väljer det perfekta kaffet – läs på
Hela kaffebönor eller förmalda? För att mala själv
Du kan köpa hela kaffebönor eller förmalda. Om du har en KitchenAid espressomaskin tar den hand om konsten att mala och dosera exakt, så att du kan använda vilket som.
HELA BÖNOR är alltid förstahandsvalet. Dessa värdefulla bönor är kraftfulla och fyllda med smak från de oljor som fortfarande finns kvar inuti. I det ögonblick de mals börjar de förlora sin intensitet, vilket är anledningen till att det alltid är bäst att mala bönorna strax före bryggning. Espressomaskiner med inbyggda kvarnar mal bönorna till den exakta konsistens som behövs för din espresso.
Tips: Du kan experimentera med malningsstorleken på den halvautomatiska espressomaskinen med kvarn. Den har en inbyggd kaffekvarn i stål med 15 malningsstorlekar och 7 inställningar för finjustering. Det betyder att du kan hitta den exakta malningsstorleken för en jämn konsistens som ger en fantastisk smak från bönorna.
FÖRMALET KAFFE är praktisk och det finns alltid möjlighet att hälla det direkt i espressomaskinen. Om du väljer förmalet kaffe, bör du leta efter finmalet kaffe som är märkt med ”espresso”. Det innebär att det är tillräckligt finmalet för korrekt extraktion och en god smak.
Tänk på att ju färskare malningen är, desto bättre smakar ditt kaffe! Så titta efter malningsdatum på förpackningen. Inom några veckor kommer malet kaffe att förlora mycket av sin smak. Även hela kaffebönor förlorar så småningom sin smak, men du kan bromsa processen genom att veta hur man förvarar kaffe på ett smart sätt.
Ljus eller mörk? Välj rostning
Lättrostat kaffe har, som namnet antyder, värmts upp under en kortare tid. De färska, gröna bönorna rostas lätt tills det som kallas ”första sprickan" inträffar, när bönorna spricker upp. Detta innebär att de behåller många av sina ursprungliga smaker, som ljusa, fruktiga och blommiga toner.
Mörkare rostning har rostats längre och utvecklat en fyllig, rökig smak. De kan vara sötare med goda chokladtoner, även om de fina nyanserna av den ursprungliga smaken har rostats bort.
Att köpa kaffe från ett lokalt rosteri innebär att det är superfräscht och smakrikt, märkt med ett aktuellt rostningsdatum. De här bönorna är som bäst, och dessutom kan det kännas bra att stödja en lokal verksamhet.
När du blir mer av en kännare kanske du vill överväga olika bönor för olika drycker. Ganska avancerat, eller hur? Här är några råd:
För espresso och ristretto har du chansen att verkligen smaka på kaffets naturliga smaker. Det här är ett utmärkt tillfälle att prova en komplex ljus rostning, för en ljus och syrlig smak.
För en americano kan medium till mörkrost vara ett bra alternativ, eftersom dessa rostningar behåller sin smakprofil även när de späds ut med varmt vatten.
För mjölkbaserade drycker som latte och cappuccino fungerar medium till mörkrost ofta bäst. Dessa rostningar kompletterar mjölkens fyllighet och ger en välbalanserad dryck.
Tips: Lättrostat kaffe är bäst vid högre temperaturer, medan mellan- och mörkrostningar är bäst vid lägre temperaturer. Du kan experimentera med vattentemperaturen på KitchenAids nya sortiment av espressomaskiner, med teknik för temperaturkontroll för att hitta den perfekta vattentemperaturen för dina rostningar.
Reslust! Res och utforska kaffebönornas värld
Vi skulle kunna debattera för evigt om vilka bönor som är bäst för espresso, och det finns otaliga sorter och blandningar att prova. Brasilien är den största kaffeproducenten, men det finns också alternativ från Indonesien, Indien, Uganda och fler länder. Det är värt att veta att för att få ett balanserat resultat görs espresson traditionellt med en blandning av bönor snarare än en enda ursprungsböna. Du kan utforska enskilda ursprung om du gillar en särskild smak och tycker om att experimentera med malningsgrad och packningstryck för att få fram den bästa smaken.
Så här gör du perfekt espresso hemma
Espresso är till för alla att njuta av, vare sig du är en blivande barista som är fascinerad av vetenskapen bakom, eller bara vill trycka på några knappar. KitchenAids sortiment av helautomatiska espressomaskiner tar hand om processen att göra den perfekta koppen. Med mer än 40 förinställda dryckesalternativ behöver du bara bläddra för att göra ditt val och trycka på knappen. På bara några sekunder kan du att gå tillbaka till skrivbordet eller soffan med en högkvalitativ espresso, som till och med den hippaste baristan skulle vara stolt över. Om du vill ha en mer sensorisk ritual med att göra den där espresson steg för steg så kanske enhalvautomatisk espressomaskin med kaffekvarn är ditt val. Det finns massor av vägledning för att hjälpa dig bemästra espressobryggningen, så att du kan utforska den med glädje utan att behöva gissa.
Vilket kaffe du än vill ha nästa gång, varför inte njuta av din espresso utan att ens behöva sätta på dig skorna? Inga köer, inget kallt väder, ingen väntan på sittplats. Bara du och en utmärkt god kopp kaffe.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.