Hur bakar man bröd med en köksmaskin från KitchenAid?
4 minuters läsning
13 november 2024
Fyra ingredienser. Det är allt du behöver för att göra en grunddeg. Det låter enkelt, men en bagare skulle nog inte hålla med. Att baka bröd är en konstform, men låt inte det avskräcka dig. När du väl förstår vetenskapen bakom brödet och lär dig att följa några viktiga steg kommer det att gå som en dans – särskilt om du använder en köksmaskin och en brödskål från KitchenAid.
Oavsett om du är nybörjare eller erfaren degmakare förblir processen mer eller mindre densamma. Eftersom alla brödbak – oavsett om du bakar med råg, surdeg eller till och med briochedeg – omfattar tre viktiga steg.
Hur bakar man bröd med en köksmaskin från KitchenAid?
Steg 1: Blanda och knåda
Ingredienserna kan variera beroende på receptet,men alla bröd behöver vatten, jäst, mjöl och salt. Din första uppgift är att blanda ihop ingredienserna och knåda degen. Det kan vara rätt mysigt att knåda degen med händerna, men det tar ju sin lilla tid. Så varför inte låta en köksmaskin med fällbart drivhuvud eller med en lyftarm gör jobbet åt dig? Den har alla de redskap som behövs:
Flatblandare – använd flatblandaren till att blanda de våta och torra ingredienserna. Den blandar alla ingredienser jämnt till en obearbetad deg. När degen blir till en boll runt flatblandaren är det dags att sluta.
Degkrok – för att knåda degen monterar du degkroken på din köksmaskin och ställer in hastighetsläge 2. Med degkroken knådas degen noggrant och jämnt. Hur vet jag när jag ska sluta knåda? Degen brukar i genomsnitt knådas i 2–4 minuter, men det är säkrast att följa instruktionerna i receptet. Du vill inte ha en överknådad deg eftersom det gör brödet kompakt och segt. Ett sista tips: håll ett öga på degen. När degen börjar lossa från kanterna och krypa upp längs degkroken är det dags att stanna och gå vidare till nästa steg.
Steg 2: jäsa och forma
När degen är knådad och klar är det dags för det andra steget: att jäsa och forma brödet. Brödskålen kommer särskilt väl till pass i det här steget.
Låt brödet jäsa
Börja med att hitta en bra plats där brödet kan jäsa. Det ska vara en varm plats där det inte drar, exempelvis nära ugnen eller ett element. Sikta på en temperatur mellan 23 och 27 grader Celsius, och sedan är det bara att låta jästen ha sin verkan. Degen jäser nu upp till dubbla storleken. Finns det bubblor i degen? Bubblorna blir till mjuka luftfickor när brödet gräddas.
Börja med att skölja skålen med varmt vatten. Skålen är keramisk och blir därför lite varm, men inte het, vilket skapar den perfekta miljön för jästen.
Sätt sedan locket på skålen. På så sätt bibehålls temperaturen och fukten, och du befinner dig ett steg närmare ett väljäst bröd.
Använda en vanlig skål:
Täck skålen med en ren, torr kökshandduk.
Forma brödet
Knåda degen lätt en gång till och ge den önskad form. Kanske en klassisk, rund bondlimpa, en snurra eller en fläta? Men formen handlar inte bara om brödets utseende. Formen hjälper även till att hålla degens yta tillräckligt tät. På så sätt går inte degen sönder eller kollapsar, och skorpan blir fin och knaprig när brödet gräddas i ugnen.
Låt brödet jäsa igen
Nu ska brödet jäsa en andra gång. Varför? Eftersom en del av luften knådades ut när du formade brödet. En andra jäsning gör att degen kan växa och skapa ännu större luftbubblor.
Använda brödskålen:
Pudra brödet med mjöl och lägg det på locket. Se till att klä locket med bakplåtspapper så att brödet inte fastnar.
Täck sedan över brödet med brödskålen tills det är dags att snitta och grädda brödet.
Använda en vanlig skål:
Lägg degen på en mjölad yta, strö över mjöl och täck brödet med en ren, torr kökshandduk.
Därefter snittar du brödet och lägger över det på bakunderlaget.
Steg 3: bakning
Degen har jäst klart. Ugnen har rätt temperatur. Det är dags för det sista steget: att grädda brödet.
Använda brödskålen:
Brödet läggs på locket och täcks med skålen. Ställ alltihop i den förvärmda ugnen. Brödskålen stänger in ångan och fördelar den jämnt, så att hela brödet gräddas ordentligt.
När det är 10 minuter kvar på kökstimern tar du av locket. På så sätt får skorpan en perfekt gyllenbrun färg.
När brödskålen har svalnat kan du diska den i diskmaskinen eller för hand med varmt vatten och diskmedel.
Använda en gryta eller liknande:
Lägg det snittade brödet i en förvärmd gryta klädd med bakplåtspapper och sätt på locket.
När det är 10 minuter kvar på kökstimern tar du av locket. På så sätt får skorpan en perfekt gyllenbrun färg.
Tre tips som hjälper dig med brödbaket
Nu när du har koll på grunderna är det dags att börja baka. Här följer några tips som ger dig en riktigt bra start.
1. Rätt bakredskap
Våg: Bakning är en konstform, och samtidigt är det en exakt vetenskap. Ta fram vågen och mät upp alla ingredienser noga. Det kan vara helt avgörande.
Snittkniv: Att snitta brödet innebär att du skär ett snitt genom degens yta före gräddning. Det hjälper vissa bröd att resa sig ordentligt och få en fin skorpa under gräddningen. För många bagare är det ett roligt sätt att skapa kreativa mönster i brödet. Låt fantasin flöda!
Degskrapa: De flesta degar är klibbiga. De älskar att klibba sig fast i degskålen eller bänkskivan. En degskrapa underlättar inte bara städningen, den hjälper dig dessutom att hålla köket och bakredskapen i bra skick.
2. Respektera receptet
Från surdeg, till focaccia och brioche – för varje recept behövs särskilda ingredienser,men de fyra grundingredienserna är alltid återkommande. Det här är anledningen:
Ljummet vatten: De flesta brödrecept kräver ljummet vatten. Och det med rätta, eftersom det hjälper jästen att göra det den ska. Hur varmt är ljummet vatten? Mellan 36 och 40 grader Celsius. Och det går bra med kranvatten. Var bara medveten om att vattnets särskilda sammansättning i området där du bor kan påverka brödets smak och konsistens.
Jäst: Oavsett om du använder färsk eller torr jäst, surdeg eller bakpulver behöver alla bröd något slags jäsningsmedel. Annars sväller inte brödet. Använd alltid den typ av jäsningsmedel som står i receptet.
Salt: Har du någonsin smakat ett bröd som har bakats utan salt förstår du mycket väl hur viktigt saltet är för brödets smak. Så såvida du inte måste undvika salt är det säkrast att aldrig hoppa över det. Se bara till att saltet inte kommer i direktkontakt med jästen i skålen. Saltet kan ”döda” jästen och då får du ett bröd som inte reser sig.
Mjöl: Vissa bröd är ljusa och luftiga, andra är mörka och kompakta. Varför är det så? Det beror på vilken typ av mjöl du använder. För glutenfria bröd använder du durra-, bovete- eller havremjöl. Det finns en hel värld av mjöl, och varje mjölsort ger olika slags bröd.
3. Var snäll mot dig själv
Det finns en anledning till att brödbakning kallas för en konstform. Tappa inte modet om brödet blir platt, torrt eller smaklöst. Det tar tid och övning att finslipa brödbaket. Borsta bort mjölet från förklädet och gör ett nytt försök. De här 12 enkla brödrecepten är en bra början.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.