Skip the navigation

Varför kommer espresson ut för snabbt?

Om du upptäcker att espresson kommer ut för snabbt (eller långsamt) ur espressomaskinen, har vi några tips här.

När du har förberett espresson och tryckt på start, kommer rätt mängd vatten ut, beroende på hur många koppar du valde med dosknappen: 1 (~ 30 ml) eller 2 (~ 60 ml). Det varma vattnet pressas genom det malda kaffet som du lägger i filterkorgen och packar.

Det bör ta 20–30 sekunder att brygga en enkel eller dubbel espresso.

  • Om det tar mindre tid än 20 sekunder: (dvs. det kommer ut för snabbt): kan kaffet vara för grovt, så använd en finare malning. Eller så finns det kanske inte finns tillräckligt med kaffe i filterkorgen, alternativt att det har packats det för lite, så försök att packa det hårdare (med en kraft på 15-20 kg).
  • Om det tar längre tid än 30 sekunder: (dvs. den kommer ut för långsamt): öka malningsstorleken på kaffet och/eller minska packningstrycket.

Relaterade vanliga frågor

Var den här artikeln till hjälp?

yesno