Skip the navigation

Varför droppar espressomaskinen så långsamt?

Det kan hända att du upplever att espresson kommer ut för långsamt (eller snabbt) ur espressomaskinen.

När du har förberett espresson och tryckt på start, kommer rätt mängd vatten att fördelas. Mängden beror på hur många koppar du valde med dosknappen: 1 (~ 30 ml) eller 2 (~ 60 ml). Det varma vattnet pressas genom det malda kaffet som du lagt och packat i filterkorgen:

Det bör ta 20–30 sekunder att göra 1 eller 2 koppar.

  • Om det tar mindre tid än 20 sekunder: (dvs. vätskan kommer ut för snabbt): ska du minska malningsstorleken på kaffebönorna och/eller öka packningstrycket (med en kraft på 15–20 kg).
  • Om det tar längre tid än 30 sekunder: (dvs. vätskan kommer ut för långsamt): har kaffet malts för fint, då ska du öka malningsstorleken. Du kan också pröva att minska packningstrycket. En annan anledning kan vara att filterkorgen vara igensatt, använd i så fall en nål för att ta bort blockeringen i hålen. Sist men inte minst så måste kanske maskinen avkalkas

Relaterade vanliga frågor

Var den här artikeln till hjälp?

yesno