Crema är det härliga skummet som bildas naturligt på en espresso. Det skapas när hett vatten tvingas genom malt kaffe med högt tryck. Då emulgerar kaffebönornas oljor och bildar små, släta bubblor som anses vara kännetecknet för en äkta espresso.
Anledningar till att espressomaskinen inte producerar crema
- Kaffet är för grovmalet. Använd något finare malning.
- Kaffet är för mjukt packat. Använd en något hårdare packning med en kraft på 15–20 kg.
- En filterkorg med enkelvägg kan ha använts med förmalet kaffe. Se diagrammet nedan:
Typ av korg | Mängd | Dosering (gram) | Använd för |
---|---|---|---|
Enkelvägg | Enkel espresso | 10–12 | Nymalet kaffe från hela bönor |
Enkelvägg | Dubbel espresso | 18–20 | Nymalet kaffe från hela bönor |
Dubbelvägg | Enkel espresso | 10–12 | Förmalet kaffe |
Dubbelvägg | Dubbel espresso | 18–20 | Förmalet kaffe |