När kaffe bryggs frigörs alla fantastiska smaker från det malda kaffet när de kommer i kontakt med varmt vatten. Detta kallas extraktion. Kaffets malningsstorlek avgör hur snabbt extraktionen görs, vilket i sin tur påverkar smak, arom, konsistens och slutresultatet.
En grov malning gör att vattnet snabbt rinner igenom, med mindre yta att extrahera smaker ur. Det innebär att vattnet behöver längre tid för att få fram den goda smaken. En fin malning är tätare packad och har en större yta, så den behöver kortare tid i kontakt med vattnet.
Bryggningsmetoder med kort bryggtid, som espresso, behöver alltså en fin malning – medan längre bryggtider, som fransk press, behöver en grövre malning.
Vår kaffekvarn har 70 olika inställningar för malning så att du kan experimentera och finjustera malningsstorleken för att hitta den som passar din bryggmetod och din smak.
Här är en guide som hjälper dig att välja:
Typ av kaffe | Malningsstorlek | Storleksintervall | Dosval | Använd inställningen med |
---|---|---|---|---|
Fransk press | Grov | 1–24 | 1–12 koppar | Nedre matningsrör |
Perkolation | Medelgrov | 25–35 | 1–12 koppar | Nedre matningsrör |
Droppkaffe | Medel | 36–54 | 1–12 koppar | Nedre matningsrör |
Espresso | Fin | 55–70 | 1–2 espresso | Portafilter-hållare |