Typer av kafferostningar: Vilka är skillnaderna?
5 minuters läsning
16 september 2024
Först och främst kanske du undrar varför man rostar kaffebönor? Om du någonsin har smakat en oliv direkt från trädet, är det samma upplevelse med en orostad kaffeböna. Nyskördade kaffebönor är helt annorlunda jämfört med de fylliga, bruna bönorna med den omedelbart igenkännliga doft som vi känner till och älskar. Till en början är de gröna och har en slags gräsaktig doft. Det är rostningen som förvandlar dessa ganska enkla bönor till något alldeles extra. Den frigör alla de underbara smaker och aromer som gör kaffe till en av världens mest populära drycker. Låt oss se hur varje rostningsteknik påverkar kaffets smak, arom och koffeininnehåll …
Typer av kafferostningar: Vilka är skillnaderna?
Olika typer av rostningar framhäver olika egenskaper hos bönorna. Oavsett om du är en vanlig kaffedrickare eller en blivande barista, kommer du att uppskatta varje kopp ännu mer om du förstår skillnaderna mellan olika typer av kafferostningar.
Innan den magiska processen börjar är det avgörande att bevara kaffebönorna färska och gröna så länge som möjligt efter skörd. Detta bevarar kvaliteten och fräschören. När det är dags för rostning, hårdnar bönorna av värmen och deras smak intensifieras allt eftersom de mörknar. Det finns många sätt att rosta kaffebönor på. I trendiga specialrosterier fyllda med jutesäckar och baristor, använder skickliga rostare ofta gjutjärnspannor. Större satser rostas vanligtvis i industriella rostar, men övervakas fortfarande noggrant för att säkerställa kvaliteten.
Hur kaffebönor rostas: De 5 stegen
När kafferostarna beskriver processen fokuserar de på fem steg:
Bönorna torkar eller gulnar – I den första fasen fastställer roastaren bönornas fuktnivå för att bestämma längden och temperaturen på rostningen. Bönorna blir gula när de förlorar fukt.
Maillard-reaktion – Nu ändras färgen på kaffebönan till den bruna färg vi prisar så mycket, eftersom sockerarter bryts ned och karamelliseras i värmen och bönorna utvecklar den välbekanta kaffesmaken.
Första sprickan – Den första sprickan uppstår när bönan expanderar och släpper ut ånga, precis som popcornen.
Andra sprickan – Vissa kafferostningar tas bort efter den första sprickan, men för mörkare rostningar är de kvar lite längre till en andra spricka uppstår. Och nu handlar det om att få den fina balansen precis rätt.
Förkolning – Den här sista fasen är alltid riskabel. Vissa vill komma riktigt nära en mycket mörk rostning, men när bönorna blir förkolnade kan de ibland fatta eld och bli brända och få en obehaglig skorpa – vilket självklart inte är bra.
Spelar det någon roll hur kaffet rostas?
Temperaturen vid vilken kaffebönorna rostas och hur lång tid de rostas har stor inverkan på hur kaffet smakar. Tänk på vad som händer när du tillsätter socker i en upphettad kastrull. Med rätt mängd värme och tid förvandlas sockret till en läcker brun karamell. Lämnar du det på spisen för länge eller vid för hög temperatur, får du en svartbränd skorpa som du får kämpa med att rengöra senare.
Kaffebönor innehåller både vatten och socker. Så snart vattnet avdunstar under rostningen blir sockret mycket känsligt för värmen. Det gäller att hitta en fin balans vid denna punkt mellan den behagliga antydan av bitterhet i en mörk rostning och att göra den så skarp att den blir odrickbar. En touch av karamell är fantastiskt, men alltför fruktigt och sött kaffe är inte heller idealiskt. Att bemästra balansen är nyckeln till att göra den perfekta koppen.
Tidsbegränsat erbjudande: KitchenAid x illy Espresso Exploration Kit*
250 SEK*, när du köper en produkt ur vår nya espressokollektion. Detta fantastiska paket innehåller en avtagbar böntratt och 3 burkar illy kaffebönor (Classico, Decaf & Brazil), och om du väljer en av våra helautomatiska maskiner, medföljer även en mjölkbehållare med lock och slang.
Vad betyder egentligen ”starkt kaffe”?
Det finns en vanlig myt att mörkare kaffe är starkare kaffe. Fel! Det är faktiskt tvärtom. Även om mörkare rostningar är mer aromatiska och kan ha en mer kraftfull smak, minskar uppvärmningsprocessen mängden koffein som finns kvar och är aktiv. Så om du är den typ av kaffedrickare som bara letar efter en kick tidigt på morgonen, prova en ljusare rostning nästa gång. Du kanske blir förvånad.
Olika typer av kafferostningar
Kafferrostare är riktiga konstnärer som noggrant justerar temperaturen och rostningstiden för att få den rostning de vill ha. De har några knep för att avgöra när deras kafferostningar har nått rätt punkt:
Ljusrostat kaffe
Beroende på var du befinner dig i världen kan ljusrostning även kallas Cinnamon, Light City, eller New England Roast. Den är inte så stark och är utmärkt för att framhäva smakerna hos bönor från ett enskilt ursprung.
Rostningstemperatur | Cirka 207 till 210 grader Celsius |
Rostningstid | Tas bort från värmen efter första sprickan |
Färger | Ljusbrun färg, som kanel |
Smakprofil | Mild, fruktig smak med massor av syra, men ingen riktig arom än |
Ytolja | Ingen olja är synlig på ytan av ljusrostade bönor |
Koffeinnivå | Hög |
Mellanrostat kaffe
Återigen varierar namnet beroende på land, och kan kallas City, Half City eller Full City Roast. Det har en fylligare smak tack vare en något längre rostning.
Rostningstemperatur | Cirka 210 till 221 grader Celsius |
Rostningstid | Mellanrostningar förvaras normalt i värmen tills precis innan den andra sprickan uppkommer |
Färger | Djupare mellanbrun |
Smakprofil | Smaken av nöt och choklad börjar komma fram starkare |
Ytolja | Det ska fortfarande inte finnas någon olja på ytan |
Koffeinnivå | Medel |
Mellanmörk rostning
De här kaffebönorna kallas även High Roast eller Continental Roast och har lite mer djup och robusthet i smaken.
Rostningstemperatur | Cirka 218 till 224 grader Celsius |
Rostningstid | Mellanmörka rostningar får vara kvar i värmen lite efter att den andra sprickan uppkommer |
Färger | En fyllig och djupbrun färg |
Smakprofil | Tänk på en mörk bittersöt choklad och rostade nötter |
Ytolja | Det finns en del olja på ytan |
Koffeinnivå | Låg |
Mörkrostat kaffe
Andra namn för den här rostningen är Viennese, Italian och French Roast, och bönorna utvecklar en djup, rökig smak och färg.
Rostningstemperatur | Cirka 221 till 227 grader Celsius |
Rostningstid | För en mörk rostning stannar bönorna kvar i värmen tills den andra sprickningen har avslutats |
Färger | Mycket mörk, nästan svart |
Smakprofil | Mycket robust och lite bitter |
Ytolja | Det finns en del olja på ytan |
Koffeinnivå | Lägsta nivå |
Vilken är den perfekta rostningen för espresso?
Om man tänker på espresso kan man tro att det måste vara en särskild typ av mörk rostning, men espresso är resultatet av den snabba bryggningsmetoden under högt tryck, inte rostningstypen. Alla typer av kafferostningar kan användas för att göra en espresso, men helst en som inte är för oljig. Oljan tenderar att ansamlas i espressomaskinen över tid och ger en mindre god kaffesmak. Så när du väljer kaffe till din espressomaskin hemma är det en bra idé att hålla sig till de lättare rostningarna.
Dags att börja mala
När du har valt de olika typerna av kafferostningar som passar din smak, finns det ett sista steg innan du kan göra den perfekta koppen. Malning av kaffebönor är det många kaffeälskare missar när de gör sitt kaffe hemma. Malningsstorleken är verkligen viktig: en finare malning innebär att vattnet passerar långsammare, medan en grövre malning låter det flöda snabbare. Detta påverkar extraktionsprocessen och, i slutänden, smaken på ditt kaffe. Olika bryggmetoder kräver olika malningsstorlekar – tänk grovmalet för fransk press, mellan för droppkaffe och finmalet för espresso. En espressomaskin för hemmabruk med en inbyggd kvarn ser till att du får rätt malning och tillräckligt finmalet för att din espresso ska få en exceptionell smak.
Tips: Är den för bitter? Överextraherad – försök med grövre malning.
Är den för vattnig? Underextraherad – försök med finare malning.
Nu till den perfekta koppen hemma
Om du är en espressosälskare som experimenterar med olika kafferostningar kanske du ska fundera på att ta nästa steg och skaffa en espressomaskin för hemmabruk. Men vilken passar dig bäst? KitchenAid Halvautomatisk espressomaskin med kaffekvarn ger dig frihet att välja malning och ställa in den perfekta koppen. Det handlar om glädjen att skapa din drömespresso i ditt eget kök.
Om du fortfarande vill ha den där drömespresson, men vill ha mer bekvämlighet, då kan en Helautomatisk espressomaskin vara något för dig. Med bara en knapptryckning får du en perfekt espresso varje gång, utan krångel.
* KitchenAid x illy Espresso Exploration Kit vid köp av espressomaskin – För halvautomatiska espressomaskiner med kvarn, innehåller kittet en löstagbar böntratt med lock, tre burkar med kaffebönor från Illy (Classico, Brazil, Decaf) till ett värde av 795 SEK. För helautomatiska espressomaskiner innehåller kittet en löstagbar böntratt, en mjölkbehållare, tre burkar med kaffebönor från Illy (Classico Brazil, Decaf) till ett värde av 1 250 SEK. Erbjudandet gäller till den 31 december, 2024.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.