Så brygger du det perfekta teet – en het debatt
4 minuters läsning
29 april 2024
Det perfekta teet. En enkel sak, eller hur? Nja, inte så enkelt som man kan tro. Teälskare kan tillbringa en hel dag med att diskutera hur man bäst brygger en kopp te. Vi har alla våra egna knep, preferenser och erfarenheter vad gäller det perfekta teet. Låt oss titta närmare på vattnet, tebladen, vattentemperaturen, variabla temperaturvattenkokare och naturligtvis tekannor. Tillsammans kartlägger vi teets hemligheter. Och sedan behöver du bara välja kopp.
Så brygger du det perfekta teet – en het debatt
Vatten – ska vattnet filtreras eller inte filtreras för att få till det perfekta teet?
En kopp te består i huvudsak av vatten. Så vattnet spelar en stor roll. Kranvatten, buteljerat vatten och filtrerat vatten ger alla olika resultat med samma slags teblad. För de flesta av oss innebär det ett val mellan filtrerat vatten och vanligt kranvatten, hårt eller mjukt beroende på var du bor.
Hårt vatten innehåller en massa mineraler som kalcium, magnesium och järn, eftersom det har haft kontakt med sten. Hårt vatten kan lämna avlagringar i teet och ge det en ”tyngre” och eventuellt en metallisk smak. Mjukt vatten (och filtrerat vatten) smakar mjukare och lättare, men kan ge teet en starkare och lite besk smak. Du får helt enkelt känna dig fram för att se om du tycker att det duger med vatten direkt från kranen.
Oavsett vilket vatten du använder, bör det helst vara nyligen upphällt och kokt. På så sätt behåller vattnet sitt syre och smakar som allra bäst. Koka inte vattnet om och om igen (det har vi alla gjort), eftersom vätskan avdunstar och det bildas en högre koncentration av mineraler och föroreningar, vilket kan påverka smaken av dessa vackra blad.
Löst bladte eller tepåsar – vad föredrar du?
Att helt enkelt slänga ned en tepåse i tekannan eller i koppen är det snabba sättet att dämpa tesuget. Men många entusiaster väljer löst bladte och njuter av själva teritualen som en slags mindfulnessövning. Men smakar löst bladte bättre än påste? Svaret är ja. Påste massproduceras och ger inte alltid samma god smak eftersom påsarna ofta innehåller te av lägre kvalitet (”fanning” eller ”dust”). Löst bladte är av högre kvalitet eftersom det görs av hela eller delade teblad, vilket dessutom ger ett te med fler näringsämnen.
Så brygger man te på löst bladte
Att brygga löst bladte innebär att du själv måste välja hur mycket te som behövs per kopp. Om du väljer att unna dig själv ett löst bladte av högre kvalitet är en bra tumregel en tesked (2 g) te per kopp, men tebladens storlek spelar också roll. Tänk att en tesked löst bladte motsvarar ungefär en tepåse (1,5–3 g).
När du gör te med teblad behöver du någon sorts sil för att sila borta bladen när teet är klart. Du kan hålla tesilen över koppen och hälla vattnet direkt genom silen ned i koppen. Men det funkar lika bra med ett kaffefilter eller en pappershandduk om du inte har en tesil. Alternativt lägger du tebladen i en tekula. Det finns många roliga och ovanliga tesilar att välja bland, exempelvis små ubåtar, sköldpaddor eller blommor.
Vattentemperatur – hur varmt är för varmt?
Om du tror att konsten att koka tevatten bara är en fråga om att koka upp vattnet i vattenkokaren eller i en kastrull, behöver du nog tänka om. När det kommer till konsten att göra te finns det en hel del att tänka på. Låt oss ta en närmare titt ...
Använda en vattenkokare med variabel temperatur
I en vanlig vattenkokare kokar vattnet vid en temperatur på 100 °C. Det funkar ju bra om du ska göra en kopp svart te, varm choklad eller pulversoppa. Men många tetyper kräver en annan temperatur för att tebladen ska komma till sin fulla rätt. Om temperaturen är för hög skållas de värdefulla tebladen, vilket kan göra att de bryts ned och avger tanniner. Det är därför vattenkokare med temperaturkontroll, som vår 1,5 l vattenkokare med variabel temperatur, är perfekta för teälskare eftersom du kan välja olika temperaturintervall. Ge tebladen den respekt de förtjänar med hjälp av temperaturguiden nedan, så får du riktigt gott te, ända till sista klunken.
Perfekt vattentemperatur för olika tesorter
60 °C | 70 °C | 80 °C | 90 °C | 100 °C |
---|---|---|---|---|
Milt te | Grönt te | Blomte | Svart te | Kokt vatten |
Gyokuro | Grönt te | Earl Grey | Chai | |
Sencha | Vitt te | English Breakfast | Rött | |
Vitt te | Bancha | Snabbkaffe | Örtte | |
Silvernålste | Genmaicha | Oolongte | Pulversoppa | |
Varm choklad | Havregrynsgröt | |||
Rooiboste | ||||
Yerba mate |
Obs! Temperaturerna är endast en rekommendation. Följ alltid anvisningarna på förpackningen.
Glöm inte att förvärma koppen eller kannan
Temperaturen på vattnet är inte det enda som är viktigt när du vill göra en riktigt god kopp te. Du kan hjälpa teet att bibehålla perfekt temperatur genom att förvärma koppen, muggen eller kannan. Du behöver bara skölja den i lite varmt vatten precis innan. På så sätt svalnar tevattnet inte lika fort och tesmaken kommer fram bättre.
Hur länge ska teet dra?
Starkt eller svagt te – det är en smakfråga. Några av oss tycker om att låta det dra länge så att teet blir mörkt och får en starkare arom. Andra föredrar svagare te. Säger det här något om våra olika personligheter? Nej, bara om våra smaklökar! Vanligtvis bör man låta teet dra i ca 3 minuter. Eller upp till 5 minuter för en mer intensiv smak. Det beror på vilket slags te du dricker. Ett vitt eller grönt te behöver bara dra 1–3 minuter, medan ett rooiboste eller ett örtte kan behöva dra i 5 minuter innan det börjar hända något. Följ alltid anvisningarna på förpackningen för bästa resultat.
Tips: Löst bladte brukar behöva dra längre än påste.
Ska man hälla i mjölken först eller sist – vilket läger tillhör du?
Den här debatten är så het att den numera har två olika läger: TIFFY OCH MIFFY. Teexperterna brukar säga att teet ska hällas i först; att teet först ska låtas dra till önskad styrka, och att man sedan tillsätter mjölk efter behag. Men vetenskapliga studier har faktiskt kommit fram till motsatsen, och det finns många som påstår att det faktiskt blir godare om man häller i mjölken först. Det kan bero på att mjölkproteinerna binder sig med tanninföreningarna, vilket motverkar den beska smaken.
Snabba tips på hur du brygger te
Debatterna kring hur man brygger det bästa teet är lika heta som en nybryggd kopp te. Så det kommer inte som någon överraskning att denna älskade dryck omges av traditioner och kontroverser. Även om vi aldrig kommer att komma överens om det bästa sättet att brygga det perfekta teet, finns det ändå bra tips som kan vara bra att känna till.
Hårt vatten kan förstöra smaken, så överväg att filtrera vattnet
Nyligen upphällt och nykokt vatten smakar bäst
Löst bladte har en högre kvalitet och ger en fylligare smak
Med en vattenkokare med variabel temperatur kan du reglera temperaturen
Värm koppen, muggen eller kannan i förväg om du har möjlighet
Låt teet dra enligt tidsangivelsen på förpackningen
Mjölken eller teet först ... Vi behöver inte gå in på det, eller hur?
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.