Så här gör du espresso hemma
min. läsning
11 december 2024
Upptäck hemligheterna bakom en av Italiens favoritdrycker. Espresso är snabbt och tillfredsställande: Det görs genom att mycket varmt vatten pressas med högt tryck genom finmalet kaffe. Vi går igenom hur du gör den perfekta koppen espresso – och hur du avnjuter den hemma på bästa sätt.
Så här gör du espresso hemma
Så här gör du en espresso hemma
Färskpressad och färdigbryggd på mindre än 30 sekunder. Ja, du kan göra en hemma! Espresso kräver tryck för att extrahera kaffet genom att forcera hett vatten genom det packade kaffepulvret. Det finns flera olika sätt att göra detta på. Det finns till och med manuella espressomaskiner med en spak som man trycker ner, även om variabler som tryck och vattentemperatur inte är kontrollerade, så det krävs övning och färdighet för att få det resultat du är ute efter.
Om du väljer en hel- eller halvautomatisk espressomaskin för hemmabruk sköts antingen hela eller en del av processen automatiskt, vilket ger dig både konsekvens och enkelhet. Med en helautomatisk maskin trycker du bara på skärmen, väljer din dryck och lutar dig tillbaka för att få en robust, autentisk kopp! Om du själv vill vara med och leka lite barista kan den halvautomatiska maskinen vara något för dig. Gör din espresso så här:
Fyll tanken med färskt vatten och böntratten med bönor.
Välj din filterkorg och tryck in den i portafiltret.
Välj malningsstorlek och -mängd och fördela kaffepulvret.
Låt portafiltret vila på en plan yta och tryck hårt med kaffepackaren.
Lås fast portafiltret i maskinens grupphuvud.
Välj bryggningsläge, kaffemängd och temperatur.
Tryck på start! Se hur den magiskt goda espresson rinner igenom.
Vad är en espresso?
Espresso är inte en sorts böna. Det är en bryggmetod, och ordet kommer från det italienska ordet för ”tryckt ut”. En liten mängd nästan kokande vatten tvingas genom finmalda kaffebönor under tryck och ger dig den renaste essensen av bönan. Espresso älskas för sin kraftfulla smak – det är tjockare och intensivare än andra typer av kaffe. Den serveras antingen som enkel eller dubbel, eller används för att göra en mängd läckra drycker – som latte, cappuccino eller macchiato – och desserter från klassisk Tiramisu till glass.
Innehåller espresso mycket koffein?
Många tror att en kopp espresso innehåller mer koffein än andra typer av bryggkaffe. Men eftersom du bara dricker en liten mängd kaffe har espresson ofta lägre halter av koffein per portion. En genomsnittlig espresso (30 ml) innehåller cirka 63 mg koffein, medan den genomsnittliga portionen bryggkaffe (178 ml) innehåller cirka 110 mg. Eftersom vi dricker en espresso mycket snabbare än bryggkaffe upplever vi en koffeinkick. Det kan få oss att känna som om vi har fått i oss mer koffein än vi faktiskt har.
Använd en maskin för en verkligt autentisk smak
Espresso har alltid gjorts i en maskin. Den första togs fram 1884 av Angelo Moriondo. Flera årtionden senare förbättrade Luigi Bezzera hans design och lade till ett portafilter och flera brygghuvuden. Idag är espressomaskiner ännu smartare, med snabbvärmande Thermocoil-teknik i KitchenAids espressomaskiner. En annan innovation är det speciella portafiltret med platt bas som finns till den halvautomatiska espressomaskinen och som har infällda pipar för en enklare och stabilare packning. Den nya espressomaskinen är den ursprungliga metoden trogen och gör extraordinärt kaffe till en del av din dagliga rutin.
Så får du till en krämig crema
Crema är det berömda gyllene eller rostfärgade skummet som bildas naturligt på en espresso. Hur skapas den? Det handlar om tryck. Espressomaskiner med pump skapar ett tryck som ger en fyllig crema. Espressomaskiner från KitchenAid har en italiensk pump på 15 bar som skapar optimalt tryck för en fyllig espresso. Det innebär att du kan göra autentisk espresso av den typ som du skulle bli serverad på ditt favoritcafé. Mer om vad som är crema i kaffe >
Vilken rostningsgrad för espresso?
Espressoentusiaster må vara oense om mycket, men de är alla är överens om bönans rostningsgrad och malningens precision. En bra tumregel är att mörkrost som kittlar smaklökarna passar bäst till snabba kaffebryggningsmetoder som espressomaskiner. Det beror på att ljusrost ger mindre porösa bönor så ämnena pressas ut långsammare. Brygg- eller pour-over-kaffe passar för ljusare rost. Men för ljust rostade bönor kan bli vattniga som espresso. Utforska olika typer av kaffebönor >
Egenmalda bönor ger fyllig smak
Genom att mala bönorna själv, istället för att köpa förmalt kaffe, får du garanterat härliga smaker och god arom. Det är därför espressomaskiner med inbyggd kaffekvarn ger oslagbart färskt och smakrikt kaffe. Om kaffet inte används direkt börjar det oxidera. Så oavsett hur noggrant du än förvarar det försvinner en del av den naturliga oljan och smaken.
illy och KitchenAid är espressopartner
KitchenAid har inlett ett samarbete med det älskade italienska kaffeföretaget illy för att skapa äkta espressoupplevelser hemma. Vi har allt du behöver: utmärkta espressomaskiner och kaffe med italienskt DNA. Under begränsad tid levereras ett urval av illys arabicabönor i en utforskningssats som medföljer KitchenAid-espressomaskiner, inklusive nya Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro, det första kaffet som bara kommer från kaffe som kommer från regenagricertifierat regenerativt jordbruk. Njutning i varje klunk.
Så dricker du en espresso
Man dricker den väl bara? Om du vill dricka espresson som italienare ska du ta dig tid att
skölja gommen med ett glas vatten, helst kolsyrat
lukta på espresson för att känna den intensiva aromen
röra om din crema och eventuellt tillsätta socker (som de flesta i Italien)
sörpla eller dricka det i en klunk – båda ger en smakupplevelse, men vad du än föredrar ska du dricka espresson innan den svalnar
låta kaffet fylla munnen … och njuta av det.
Var kreativ med espressodrycker med mjölk
Nu vet du hur du kan göra espresso hemma. Det har blivit dags att prova en helt ny värld av kaffeskapelser – cappuccino, macchiato, frappe och mycket annat. En halvautomatisk espressomaskin har ett ångrör som ger mjölken en fyllig, sammetslen värme. Doppa ner det direkt för att skapa en rullande rörelse som ger ångad (uppvärmd) mjölk, eller håll det på ytan för att vispa upp ett mjölkskum. Det är bäst att börja med härlig, kall mjölk och en kall kanna eftersom det ger små bubblor som ger ett bättre skum.
Förutom komjölk kan du välja ett mjölkfritt alternativ som soja, mandel, havre eller kokos. Veganskt kaffe smakar utsökt! Om du är ute efter en helautomatisk espressomaskin som gör drycken med bara en knapptryckning, har du topp- modellen KF8, som har ett unikt läge för växtbaserade drycker som tar det mjölkfria till perfektion.
Victoria Woodward
— Matälskare som bor i Storbritannien
Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.