Så förvarar du kaffebönor
5 minuters läsning
11 december 2024
Tänk dig att du precis skaffat fantastiska kaffebönor. Den typ som doftar så gott att du ryser av välbehag genom att bara dofta på dem. Men hur förvarar du kaffebönor när du har öppnat påsen? Du vill ju inte att alla utsökta smaker försvinner efter varje espresso- eller morgonbryggning. Vi undersöker de bästa sätten att hålla kaffebönor i toppskick, från lufttäta behållare till att förvara kaffebönorna i kylskåpet eller frysen. Men låt oss börja från början. Låt oss ta en närmare titt på vad som påverkar kaffebönornas färskhet.
Vilka är kaffebönans största fiender?
Se upp: allt möjligt kan ge kaffebönorna bismaker. Alla följande faktorer kan påverka kaffet:
luft – så snart rostade kaffebönor kommer i kontakt med luft börjar de oxideras, vilket försämrar smaken och aromen
ljus – solljus och inomhusbelysning bryter ner fetter, vitaminer och proteiner, vilket gör att bönorna blir unkna
värme – varma miljöer gör att bönorna smakar mindre, eftersom molekylerna i bönorna rör sig snabbare och bryts sönder
fukt – när en rostad böna utsätts för fukt eller kondens påverkas bönorna nästan omedelbart
Hur ser nyrostade bönor ut?
Nyrostat kaffe är blankt och glansigt. Det beror på att oljorna har kommit till ytan. Det gäller särskilt mörkrost. Med tiden torkar bönorna ut och får ett mattare utseende. Med tiden får kaffebönorna ett mattare utseende eftersom oljor och doftämnen torkar ut.
Hur länge håller kaffebönor?
Orostade bönor håller sina smaker i minst ett år i en förseglad eller vakuumförpackad påse. Men om du, som de flesta av oss, köper rostade bönor, börjar de försämras en vecka från rostningsdatumet, om de inte förvaras på rätt sätt.
Om du tar väl hand om dem har du färska kaffebönor i ungefär en månad. För maximal färskhet ska du mala precis innan du brygger. Det är värt det, och du kommer att känna skillnaden. The KitchenAids kollektion med espressomaskiner för hemmabruk har inbyggda kaffekvarnar för den ultimata böna-till-kopp-upplevelsen. Du kan använda det helautomatiska läget för en enkel bryggning av dina caféfavoriter eller det halvautomatiska läget för att brygga mer manuellt. Är du osäker? Testa vårt verktyg ”Hjälp mig att välja” och se vilken stil som passar dig bäst.
Så håller du kaffebönorna färska längre
Ge ditt favoritkaffe lite kärlek med dessa skötselråd:
Välj en sval, mörk, torr plats, till exempel ett skafferi eller skåp.
Undvik varma platser, till exempel i närheten av en ugn eller skåp som är i direkt solljus.
Undvik fuktiga platser, till exempel nära diskbänken eller vattenkokaren.
Om du förvarar kaffet på köksbänken måste det vara i en ogenomskinlig, lufttät behållare borta från värme och ljus.
Köp helst hela bönor, i inte allt för stora mängder åt gången och så nyrostade som möjligt, för att få en caféupplevelse hemma. Här finns de olika typerna av kaffebönor >
Ska kaffebönor förvaras i kylskåpet?
Det kan vara lockande, men kylskåpet är ingen rekommenderad förvaringsplats för kaffebönor. Kaffet är mjukt och poröst och absorberar lätt smaker från andra livsmedel i kylskåpet, till exempel lök eller ost. Den kalla temperaturen och luftfuktigheten i ett kylskåp lämpar sig inte heller för att kaffet ska hållas färskt. Bönorna kan utsättas för kondens, vilket innebär att de bara bryggs till viss del och förlorar sin styrka.
Kan man frysa kaffebönor för att hålla dem färska?
Det råder delade meningar bland experterna. Om du väljer att göra det är det viktigt att du vet hur du förvarar kaffebönorna på rätt sätt i frysen. Det är bäst att frysa dem i små mängder i en lufttät behållare. Öppna behållaren först när den är helt tinad för att undvika kondens, och lägg aldrig tillbaka oanvända bönor i frysen. När bönorna har rumstemperatur kan du mala dem som vanligt, vilket frisläpper den goda smaken, och sedan brygga dem direkt. Läs mer om hur du maler kaffe hemma >
De bästa burkarna för förvaring av kaffebönor
När du har öppnat påsen med kaffebönor måste du flytta över dem till en annan behållare.
Välj lufttäta burkar i ogenomskinligt glas, keramik eller icke-reaktiv metall (som koppar). Du kan även köpa vakuumburkar som stänger ute luften med en tryck- eller vridrörelse för att öka hållbarheten.
Om du vill att dina kaffebönor ska vara redo att användas direkt har vi specialdesignat vår kollektion av espressomaskiner med böntrattar för att bevara färskheten. Det innebär att kaffebönorna finns där och bara väntar på att bli malda för nästa kopp.
Upptäck hur du gör espresso hemma
Kaffebönor är vackra
Kaffe är snyggt, och vi förstår att du gärna vill visa upp det i köket. Men förvara inte kaffet i en genomskinlig burk eller glasburk. Om bönorna utsätts för ljus kan det påverka smaken.
illy och KitchenAid är espressopartner
KitchenAid har inlett ett samarbete med det älskade italienska kaffeföretaget illy för att skapa äkta espressoupplevelser hemma. Vi har allt du behöver: utmärkta espressomaskiner och kaffe med italienskt DNA. Under begränsad tid levereras ett urval av illys arabicabönor i en utforskningssats som medföljer KitchenAid-espressomaskiner, inklusive nya Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro, det första kaffet som bara kommer från kaffe som kommer från regenagricertifierat regenerativt jordbruk. Njutning i varje klunk.
Varför färskhet är viktigt vid bryggningen, från böna till kopp
Om du håller kaffebönorna så färska som möjligt blir resultatet med en böna-till-kopp-maskin ännu bättre. De här maskinerna maler bönorna precis innan bryggningen, så att alla dina ansträngningar för att förvara bönorna inte är förgäves. Alla komplexa aromer och kaffets djup fångas upp. Alla våra helautomatiska kaffemaskiner har inbyggda kaffekvarnar som tar hand om malningen, så att du får den bästa smaken. Med den halvautomatiska espressomaskinen med kaffekvarn kan du anpassa malningsstorleken ytterligare med 15 storlekar på malningsvredet och mikrojustering för att se till att du får den ultimata smaken från de värdefulla bönorna.
Tips för förvaring av malet kaffe
Vi har gått igenom om hur du kan hålla kaffebönor färska, men hur ska malet kaffe förvaras på bästa sätt? Malet kaffe oxiderar ännu snabbare, eftersom det har mer yta som utsätts för syre. Ett tips är att köpa kaffet i små mängder, och om du följer råden ovan kan det hålla sig fräscht i upp till tio dagar. Oavsett vilket kaffe du väljer ska du behandla det som en ömtålig vara som ska förvaras och bryggas med försiktighet. Det ger dig bästa möjliga kaffe. Utforska olika typer av kaffe >
Victoria Woodward
— Matälskare som bor i Storbritannien
Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.