Olika typer av kaffe
4 Min read
29 april 2024
Precis som själva drycken, är de olika typerna av kaffe och olika typer av kaffedrycker otroligt fylliga och levande. Det finns alltid mer att utforska med allt från bönor till malningsstorlekar och bryggmetoder och recept. Som kaffeälskare kan du aldrig bli uttråkad!
Upptäck bönbältet
Det mesta av kaffet vi dricker kommer från ”bönbältet”, en sträcka med länder som ligger mellan Kräftans och Stenbockens vändkrets. Det omfattar:
Centralamerika
Sydamerika
Indonesien
Sydostasien
Afrika och Arabien
Australien, Puerto Rico, Hawaii, Jamaica.
Jorden är fin och bördig och det är gott om varm skugga, vilket kaffeplantor älskar.
Smaker från kafferegioner
Med alla dessa länder och kontinenter som odlar och producerar kaffe kan du utforska ett underbart utbud av smakintryck – från kola till blommigt, från rökigt till citrus. Att få smaka på dessa är som att resa världen runt (ja, nästan!) när du går från de nötiga smakerna i Costa Rica och Honduras till de fruktiga tonerna i Etiopien eller Kenya. Välj en kaffekvarn och mal bönorna själv för den bästa upplevelsen av smakerna i deras färskaste och skarpaste form. De utsökta bönorna är då nymalda och fortfarande fulla av sina naturliga smaker och oljor. Se kaffekvarnen >
Kaffe från planta till rostning
Historien börjar med det vintergröna kaffeträdet, Coffea, som växer i tropiska klimat. Kaffebönor är fröna från trädets körsbär. När körsbären plockas tas bönorna ut och skalas, och poleras för kaffe av högre kvalitet. Bönorna läggs sedan i en trumma och rostas, vilket gör att de blir dubbelt så stora och ändrar färg från gröna till bruna. Detta rostningssteg anses vara en konst i sig och tar fram alla aromer och smaker som du kan njuta av i din färska kopp kaffe.
Ljus eller mörk? Olika kafferostningar
Rostning förvandlar de gröna, råa, smaklösa bönorna till de bruna, aromatiska, smakrika bönorna vi känner till och älskar. De flesta rostningar faller inom följande kategorier. Vilken är din favorit?
ljus – kaffe med mildare fyllighet: blommigt, doftande och citrusaktigt
medium – starkare och mer ”traditionell” smak: sött och fylligt
medelmörk – smak med djupare fyllighet: kryddigt och bittersött
mörk – tung, stark smak: bittert och rökigt.
Olika typer av kaffebönor
Kaffeälskare vet att det finns fyra huvudtyper av kaffebönor:
Arabica är mest populärt, med en mild, söt, chokladliknande smak
Robusta, näst populärast, är en starkare, nästan bitter böna
Liberica är mycket mer sällsynt och mer distinkt, känd för sin rökiga smak
Excelsa har en unikt syrlig och fruktig smak, även om den ingår i Liberica-familjen.
Vissa kaffedrickare föredrar kaffe med ett enda ursprung, medan andra hyllar blandningar. Undrar du om ett enda ursprung eller blandningar är rätt för dig? Blandningar brukar vara mer välrundade eftersom smakerna är noggrant balanserade och nedtonade. Med kaffe med ett enda ursprung kan du prova regionens rena, distinkta egenskaper till fullo, men de kan vara vilda och intensiva.
Var en expert på kaffemalningar
När du har valt bönor och rostning är det dags att bestämma sig för malningen. Du blir nog inte förvånad över att åter höra att en storlek inte passar alla. Olika typer av kaffebryggningar behöver specifika malningar för att få fram den bästa smaken ur bönorna. Allmänna regler att tänka på:
Grovmalet – ser ut som grov, spräckt peppar och passar en cold brew-kaffebryggare
Mellangrov malning – som storleken på havssalt, perfekt för franskpress- eller perkolatorkaffe
Mellanmalet – den vanligaste malningen, perfekt för filterkaffemaskiner
Finmalet – som konsistensen hos mald kanel, bäst för espresso. Kaffekvarnen från KitchenAid ger dig maximal precision för att styra den slutliga storleken. Kolla i diagrammet som medföljer för att se till att du får det precis rätt utan krångel. Titta på kaffekvarnen >
Håll dina bönor färska
Bevara färskheten hos oanvända bönor så länge som möjligt genom att förvara dem i en ogenomskinlig, lufttät behållare vid rumstemperatur. Varför? Kaffe blir lätt skämt och absorberar lukter, fukt och smaker från luften. Det innebär att det är bäst att hålla det borta från värme, ljus och fukt. Inbyggda, specialdesignade behållare i vår KitchenAid-kaffekvarn säkerställer att bönorna behåller den där ljuvliga, färskrostade smaken. Om du använder dem så snart som möjligt kan du kan njuta av dem när de smakar som bäst, innan de börjar brytas ned och föråldras.
Tips: Mal den mängd kaffe du behöver varje dag för den bästa kaffeupplevelsen.
Olika typer av kaffedrycker
Olika kaffedrycker på menyn i kaféer börjar vanligtvis med den perfekta espresson och kombinerar sedan med ångad mjölk och/eller mjölkskum. Ett ångrör ingår i vår espressomaskin så att du är helt redo att prova favoriter som:
Cappuccino –1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk, 1/3 mjölkskum
Café Latte – 1/3 espresso; 2/3 ångad mjölk; litet lager mjölkskum
Americano – en espresso toppad med varmt vatten (efter smak)
Macchiato – en espresso och en liten klick mjölkskum
Doppio – en dubbel espresso
Flat White – en doppio (dubbel espresso), med len ångad mjölk. Kolla in espressomaskinen – Artisan >
”Det är kärlek i luften, och det luktar som kaffe.”
Vilken espressomaskin passar dig?
Espressomaskin – Artisan
Två smarta temperatursensorer | Ja |
Platt, proffsigt portafilter | Ja |
Förinfusion med lågt tryck | Ja |
Medföljande tillbehör | Ja |
Färger | 7 |
Material i huvudenhet | Rostfritt stål |
Garanti | 5 år |
Espressomaskin
Två smarta temperatursensorer | Ja |
Platt, proffsigt portafilter | Ja |
Förinfusion med lågt tryck | Jas |
Medföljande tillbehör | Ja |
Färger | 2 |
Material i huvudenhet | Hållbar plast |
Garanti | 2 år |
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.