Hur man skummar och ångar mjölk
min. läsning
11 december 2024
Klassisk caffè latte, silkeslen flat white … skummig cappuccino. När du gör äkta kaffedrycker hemma är det en konst att förbereda mjölken. Är inte varm mjölk bara varm mjölk? Nej. Det finns en hårfin skillnad mellan hur man skummar mjölk och hur man ångar mjölk för att få en perfekt kopp kaffe med mjölk. Om du gör kaffe för hand eller med en espressomaskin och ett ångrör, kan du läsa vidare och ta reda på hur du gör det som ett proffs.
Hur man skummar och ångar mjölk
- Lufta och texturera mjölk till kaffe
- Hur man skummar mjölk till en cappuccino
- Hur man ångar mjölk till en latte
- Vad är skillnaden mellan att skumma och ånga mjölk?
- Tips för att skumma mjölk
- Veganskt? Den bästa mjölken för skumning om du inte vill ha mejeriprodukter
- Lattekonst som en mästare
- Schablonströdd konst på kaffet
- Den äkta espressoupplevelsen
Lufta och texturera mjölk till kaffe
Även om mjölkskummare eller vispar gör ett bra jobb med att skumma mjölk och fördubbla volymen, så är det du verkligen behöver; ett ångrör. Med det här fantastiska verktyget på en kaffemaskin kan du skapa varm mjölk med precis rätt konsistens för den dryck du valt. Den tvingar in ånga i mjölken och får drycken att se ut, smaka och kännas mer lyxig. Precis som om det serveras på ett kafé. Med stegen och tipsen nedan får du exakt de resultat du vill ha.
Hur man skummar mjölk till en cappuccino
Det oemotståndliga skummet på en cappuccino uppnås genom att ett tjockt ”mikroskum” skapas med ångröret på en espressomaskin. Så här gör du:
Börja med kall mjölk och en kall kanna (tillbringare)
Töm ångröret för att bli av med eventuellt kvarvarande vatten eller avlagringar
Fyll kannan till 1 cm under pipens början
Sänk spetsen på ångröret till precis under ytan på mjölken och skumma tills mjölken nästan fördubblas i volym. Detta steg kallas att ”lufta” eller ”stretcha”.
Se till att spetsen på röret är nära mjölkens yta, eftersom den måste dra luft från mjölkens yta för att producera skummet.
När mjölken har fördubblats i volym sänker du ned ångröret i mjölken och lutar kannan så att en virvel bildas i mjölken, tills kannan nästan blir för varm för att hålla i. Detta steg kallas för att ”texturera”.
Snurra försiktigt mjölken i kannan och knacka mot köksbänken för att släppa ut eventuella luftbubblor
Din skummade mjölk är klar
Kom ihåg att tömma och rengöra ångröret när du är klar.
Hur man ångar mjölk till en latte
Den goda, varma mjölken som utgör latten uppnås genom att mjölk värms med ångröret på en espressomaskin. Så här gör du det:
Börja med kall mjölk och en kall kanna (tillbringare)
Töm ångröret för att bli av med eventuellt kvarvarande vatten eller avlagringar
Fyll kannan med mjölk upp till pipens början
Sänk ned spetsen på ångröret under mjölkens yta och skumma tills kannan känns varm
När du kommit så långt sänker du ned ångröret i mjölken och lutar kannan så att en virvel bildas i mjölken, tills kannan nästan blir för varm för att hålla i
Resultatet blir ångad mjölk med lite skum
Kom ihåg att tömma och rengöra ångröret när det är klart. Utforska espressomaskinen >
Tips: Du kan känna temperaturen på mjölken när du använder en kanna i rostfritt stål. Håll den i handen och värm tills den nästan är för varm för att hantera.
Vad är skillnaden mellan att skumma och ånga mjölk?
Mjölken värms upp med ett ångrör både när man skummar och ångar. Men det finns en hårfin skillnad. Skumning sker nära ytan för att skapa sammetslena ”mikrobubblor” och pumpa upp volymen. Vid ångning är röret nedsänkt djupare för att värma mjölken och det medför endast ett tunt lager skum ovanpå.
Tips för att skumma mjölk
Här är några tips för att skumma mjölk och få en underbar textur och smak:
Kall mjölk är lättare att skumma, så håll mjölken och kannan kalla före användning
Om mjölken blir över 65 °C kommer den att bli bränd och smaka illa
Mellanmjölk kan skumma för lätt, medan standardmjölk är kompakt
Lämna gott om plats i kannan så att mjölken kan expandera
Rensa ångröret före och efter användning
En kontinuerlig virvlande rörelse skapar jämnare bubblor.
Veganskt? Den bästa mjölken för skumning om du inte vill ha mejeriprodukter
Om du vill skippa mejeriprodukterna kan växtbaserade alternativ också ge bra skum – havre, mandel, soja, hampa och kokos ger fylliga och krämiga resultat. Många märken som inte är mejeriprodukter säljer nu en barista-version av sin veganska dryck, speciellt framtagen för att den inte ska skära och klumpa sig, vilket ger det bästa skummet. För att passa veganska smakriktningar har KitchenAid inkluderat ett unikt växtbaserat läge på den helautomatiska espressomaskinen KF8. Den värmer och skummar växtbaserade drycker till alla kaffedrycker du väljer. Perfekt!
Lattekonst som en mästare
Undrar du hur man gör lattekonst? Genom att försiktigt hälla i silkeslen, skummad mjölk från kannan på en nytillredd espresso kan du skapa olika mönster. Detta kallas ”fri hällning” och det kräver övning – därför finns det mästerskap i lattekonst för baristas där de kan visa upp sina färdigheter. Man ser ofta blad- eller rosettaeffekter som hälls på kaffet, liksom svanar och hjärtan. Hur kan man inte älska det?
Schablonströdd konst på kaffet
När du vet hur man skummar mjölk, varför inte dekorera drycken med lätt pudrad choklad, muskot eller kanel? Du behöver bara en kakaoströare och en schablondesign, t.ex. kaffebönor, ett smileyansikte eller stjärnor. Företag har ofta en schablon med sin logotyp eller ikon. Vilken blir din signaturstil när det är så enkelt att beställa eller göra personliga schabloner?
Den äkta espressoupplevelsen
Unna dig kaffe utöver det vanliga varje dag med en espressomaskin för hemmabruk. Den är utformad för att passa ditt liv och finns i snygga färger och ett kompakt format. KitchenAids espressomaskiner har ett alternativ som passar dig. Välj mellan helautomatiska maskiner som erbjuder alla dina favoritdrycker med en knapptryckning, eller en halvautomatisk som ger dig en fullständig baristaupplevelse av att göra espresso och skumma mjölk.
Victoria Woodward
— Matälskare som bor i Storbritannien
Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.