Ge mig mitt protein
min läsning
12 mars 2024
Så kan vi integrera det viktigaste vår kropp behöver i vår mat
Vi kan inte leva utan proteiner. Det är ett faktum i livet. Proteiner är hörnstenen i cellulär metabolism – vi kan inte vara utan dem. Samtidigt kräver mängden av renande och ”rena” vegetariska och veganska koster att vi ersätter djurbaserade källor med vegetabiliska proteiner, vilket alltid kommer med en risk för allvarliga näringsbrister – allt med #ätrent som ledstjärna. Så hur får du din dagliga dos av protein med en grönsaksbaserad kost? Här på KitchenAid tar vi näring på största allvar och därför vill vi dela med oss av fem superingredienser, vars höga proteininnehåll kommer att överraska dig, speciellt med tanke på att de är 100 % grönsaksbaserade.
1. Tofu
Det är förvånansvärt lätt att göra hemma. Det traditionella receptet har bara två ingredienser som du kan enkelt få tag på; gula sojabönor och nigari (magnesiumklorid), gärna den naturliga sorten som används för att ysta tofun. Tofu är i princip ost. På internet finns många recept på hur du kan göra egen tofu hemma, välj det du gillar bäst. Det är det perfekta tillfället att använda din färgglada KitchenAid K400-blender när du behöver blanda och filtrera ingredienserna. Är du redo att dyka in i asiatisk kultur?
2. Hampafrön
Hampafrön har återupptäckts på senare tid, tack vara sina fenomenala egenskaper och exceptionella smak som gör dem till ett måste i köket. Hampafrön är – bokstavligen – en av världens mest proteinrika ingredienser. De innehåller alla essentiella aminosyror, som är de byggstenar som utgör proteiner – vilket räcker för att definiera dem som komplett mat. Men de är också rika på fleromättade fetter, kalium, magnesium, kalcium och en anmärkningsvärd mängd E-vitamin, vilket gör dem utmärkta för att skydda kroppen. Använd dem i maten och känn hur ditt välmående ökar! Du kan använda dem i vad som helst, du kommer älska den fruktigt nötiga smaken.
3. Quinoa
Quinoa har inte gått obemärkt förbi. Faktum är att vi redan har skrivit en artikel om upptäckten av quinoa – det är ett verkligt underverk. När man tittar på det skulle man kunna tro att det är en form av spannmål. I själva verket är det ett frö som är annorlunda just för att det är en vegetabilisk sort och har ett högt näringsinnehåll. Till skillnad från spannmål innehåller quinoa alla 9 aminosyror som är nödvändiga för en väl fungerande kropp, med en betydande proteinhalt (cirka 4,4 gram per 100 gram). Du kan använda quinoa i alla möjliga recept: ångad, i risotto, fräst, kokt, stekt, i bröd, i desserter eller i hemgjorda energibars. Din fantasi är det enda som sätter gränserna.
4. Chiafrön
Chiafrön är små, men välsmakande. Dessa frön växer på små buskar i Centralamerika och är rika på aminosyrorna cystein, lysin och metionin, som är viktiga element för bildandet av proteiner. Men det är inte allt, de har även ett högt innehåll av järn, kalium, selen, zink, Omega 3 och Omega 6. Inte illa! De passar alla typer av recept – du kan lägga till dem i soppor, sallader eller till och med bröddeg. Eller så kan du använda dem för panering. Men de passar bäst till frukost. Du kan förbereda utmärkt chiapuddingar genom att blötlägga fröna i rismjölk eller mandelmjölk över natten. Lägg till kakao, färsk frukt och få ett sött uppvaknande på morgonen.
5. Spirulina
Spirulina är en vanlig alg, och en bra källa till proteiner. Algen har naturligt cancerhämmande egenskaper, den stimulerar både ämnesomsättningen och är välgörande för nerv- och immunsystemen, samt skyddar mot benskörhet. Den säljs vanligtvis torkad i ekologiska affärer och hälsokostbutiker. Du kan använda den i pulverform i alla dina recept. Vi rekommenderar att du får in den i kosten på enklast möjliga sätt: lägg den i pastadagen! Hur? Det är enkelt: ta bara 200 gram mjöl och 100 gram ägg till 10 gram spirulina. Med pastadelen till KitchenAids köksmaskin kan du vara säker på professionella resultat med minimal insats.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.