Så här mal du kaffebönor hemma
min read
29 april 2024
Det är ingen tvekan om att malning av dina egna kaffebönor ger de färskaste smakerna, oljorna och aromerna. Vår guide om hur du mal kaffebönor hjälper dig att brygga den perfekta koppen.
Så här mal du kaffebönor hemma
- Kaffehistoria: Hur kaffebönor maldes förr
- Så här mal du kaffebönor hemma
- Fördelarna med att mala dina egna bönor
- Ska jag välja en kaffekvarn med knivar eller malskivor?
- Så här väljer du rätt malning
- Vikten av precisionsmalning
- Därför behöver olika bryggmetoder olika bryggtider
- Mala för bästa smak
- Packning för den perfekta espresson
Kaffehistoria: Hur kaffebönor maldes förr
Undrar du hur länge kaffekvarnar har funnits? Kaffe maldes förstås ursprungligen för hand med en mortel och mortelstöt. Det krossas fortfarande för hand i en skål på vissa ställen i världen – särskilt i traditionella kaffeceremonier. Mjölkvarnar utvecklades senare, och på 1400-talet användes manuella kryddkvarnar för att mala bönorna. Den första kvarnen som var specifikt avsedd för akffe uppfanns i slutet av 1600-talet, med en praktisk låda för att fånga upp de malda bönorna under knivbladet. Kaffekvarnar blev senare elektriska och har utvecklats för att bli allt mer exakta och effektiva och matcha de olika bryggmetoder som vi känner till och älskar idag.
Så här mal du kaffebönor hemma
Att mala egna kaffebönor är så tillfredsställande att du lär bli fast när du väl har provat. Det är definitivt ett av livets små nöjen. Så här mal du bönorna hemma med vår KitchenAid-kaffekvarn:
Placera det övre matningsröret på maskinen med låsikonen vänd framåt. Vrid det övre matningsröret tills det klickar på plats. Tillsätt hela kaffebönor och sätt tillbaka locket.
Malning till det nedre matningsröret: Öppna gummiproppen och skjut in det nedre matningsröret på plats.
Malning till ett portafilter: Ta bort uppsamlarbrickan för kafferester och ta sedan ur portafilterhållaren från dess förvaringsplats. Sätt i portafilterhållaren i dess skena. Sätt tillbaka uppsamlarbrickan för kafferester.
Välja malningsstorlek: Vrid vredet för malningsstorlek för att välja en storlek inom det bryggmetodintervall du använder. Den valda malningsstorleken visas på displayen. Högre siffror för malningsstorlek innebär mindre faktisk malningsstorlek (1 är grov och 70 är fin).
Välja dos: Vrid vredet för dosval till önskat antal koppar eller espresso. Franskpress, perkulatorbryggare, filterbryggare: välj 1–12 koppar. Espresso: välj 1–2 espressokoppar.
Börja mala genom att trycka på Start/stopp. Kvarnen stannar automatiskt när tiden når 0 på displayen.
Så här ändrar du kaffemängd för en dos: Vrid vredet för tidsinställning för att anpassa önskad mängd kaffe för en viss vald dos. Om du vill öka mängden kaffe ökar du malningstiden, om du vill minska mängden minskar du malningstiden.
Fördelarna med att mala dina egna bönor
Doften av färskmalet kaffe är helt oemotståndlig. Men det är inte den enda fördelen med att mala kaffebönor. Här är några anledningar till att testa själv:
Du kan välja exakt rätt malningsstorlek och konsistens för din typ av bryggning.
Färskmalda kaffebönor är fulla med antioxidanter som kan ha hälsofördelar och minska risken för vissa sjukdomar.
När du mal bönorna precis före bryggningen hålls de härliga oljorna intakta inuti bönan så länge som möjligt, och då blir smaken som bäst.
Du kan experimentera med små förändringar i malningsstorlek för att påverka smaken på ditt kaffe. När du väl har provat vill du aldrig ha något annat … Utforska kaffekvarnen >
Ska jag välja en kaffekvarn med knivar eller malskivor?
Kvarnar med knivar använder roterande knivblad för att hacka bönorna. Även om de är ok för grundläggande användning kan du inte kontrollera malningsstorleken och bönorna mals ojämnt. Knivarna kan till och med värma upp bönorna så att de börjar förlora oljor och smak.
Det är därför kaffeexperter rekommenderar en kaffekvarn med malskivor. De fungerar annorlunda och mal istället bönorna mellan två malskivor. Malningen blir jämn, och du kan välja den storlek som passar bäst för kaffet du brygger. Det är mycket bättre.
Så här väljer du rätt malning
Att få till rätt malning beror på vilken typ av kaffe du vill göra. Här är en ungefärlig guide till hur det fungerar:
Grovmalet – ser ut som grov, spräckt peppar och passar en cold brew-kaffebryggare
Mellangrov malning – som storleken på havssalt, perfekt för franskpress- eller perkolatorkaffe
Mellanmalet – den vanligaste malningen, perfekt för filterkaffemaskiner
Finmalet – som konsistensen hos mald kanel, bäst för espressomaskiner. Mer om kaffekvarnen >
Vikten av precisionsmalning
Är precision verkligen så viktigt? Ja. När kaffe bryggs frigörs alla fantastiska smaker och essentiella ämnen från det malda kaffet när det kommer i kontakt med varmt vatten. Det kallas extraktion. Malningsstorleken avgör hur snabbt den här processen kan ske. Processens hastighet påverkar i sin tur smaken, aromen, konsistensen och slutresultatet … så den måste matcha din valda bryggmetod perfekt.
Därför behöver olika bryggmetoder olika bryggtider
Det är ren vetenskap. Grövre malda bönor släpper igenom vattnet snabbt och har mindre yta att extrahera smaker ur. Det innebär att vattnet behöver längre tid för att få fram det goda. En fin malning är tätare packad och har en större yta, och behöver därmed kortare tid i kontakt med vattnet. Det är därför bryggmetoder med en kort bryggtid, som espresso, behöver en fin malning – och längre bryggning, som franskpress, behöver en grövre. Experimentera för att hitta din favorit. Upptäck de olika typerna av kaffe >
Mala för bästa smak
Smakar kaffet bittert eller svagt? Om malningsstorleken är för fin för bryggmetoden får du en överextraherad bryggning som smakar bittert. Om malningsstorleken är för stor smakar kaffet svagt. Kaffepausen är för viktig för att låta det hända! Med 70 malningsstorlekar att välja mellan ger vår kaffekvarn dig den precision du behöver. Och den ser inte bara bra ut vid sidan av espressomaskinen – de kan samarbeta, så att du kan mala direkt i portafiltret och få det allra färskaste kaffet. Titta på espressomaskinen – Artisan >
Packning för den perfekta espresson
Vi har gått igenom hur man mal kaffebönor för espresso, men hur det malda kaffet pressas (packas) i espressomaskinens portafilter är också viktigt. Om packningen är ojämn får du en blandning av över- och underextraherat kaffe. Oroa dig inte. Portafiltret på vår Artisan-espressomaskin är utformat med en unik platt bas. Det gör det enklare att uppnå en jämn packning varje gång – så din espresso blir fyllig och utsökt. Så här gör du espresso hemma >
”Tålamod är tiden mellan att dricka en kopp kaffe och motivationen att börja dagen.”
Victoria Woodward
— Matälskare som bor i Storbritannien
Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.