Så här mal du kaffebönor hemma
min. läsning
11 december 2024
Det är ingen tvekan om att du får de färskaste smakerna, oljorna och aromerna genom att mala egna kaffebönor. Det är sant! De är sprängfyllda av naturlig smak och har inte börjat oxidera. I vår guide om hur du maler kaffebönor kommer du att få lära dig hur du får en perfekt kopp med nymalet kaffe med perfekt konsistens.
Så här mal du kaffebönor hemma
Kaffehistoria: Hur kaffebönor maldes förr
Undrar du hur länge kaffekvarnar har funnits? Kaffe maldes förstås ursprungligen för hand med en mortel och mortelstöt. Det krossas fortfarande för hand i en skål på vissa ställen i världen – särskilt i traditionella kaffeceremonier. Mjölkvarnar utvecklades senare, och på 1400-talet användes manuella kryddkvarnar för att mala bönorna. Den första kvarnen som var specifikt avsedd för akffe uppfanns i slutet av 1600-talet, med en praktisk låda för att fånga upp de malda bönorna under knivbladet. Kaffekvarnar blev senare elektriska och har utvecklats för att bli allt mer exakta och effektiva och matcha de olika bryggmetoder som vi känner till och älskar idag.
Typer av kaffekvarnar: knivblad eller malskivor
I kaffekvarnar med knivar används roterande knivblad för att hacka bönorna. Knivbladen snurrar runt snabbt och hackar upp bönorna. Även om den här typen av kaffekvarnar är enkla och praktiska för grundläggande behov delas bönorna inte jämnt, vilket innebär att du inte kan kontrollera malningsstorleken. Ta en titt på den sladdlösa kaffekvarnen från KitchenAid Go med blad i rostfritt stål om du vill ha ett snabbt sätt att mala kaffe, oavsett var du befinner dig.
Kaffekvarnar med malskivor finns högst upp på listan för kaffekonnässörer. Den här typen av kaffekvarnar fungerar på ett annat sätt och maler i stället bönorna mellan två koniska malskivor. Malningen är jämn, vilket innebär att du kan välja exakt den storlek som passar din bryggningsmetod – och du kan välja mellan 70 olika malningsstorlekar.
Så här maler du kaffebönor hemma
Om du maler bönor hemma får du en fräsch och robust smak som du kommer att älska. Det är verkligen ett av livets små nöjen. Du kan antingen använda en kaffekvarn eller välja en kaffemaskin med en inbyggd kaffekvarn med malskivor, som KitchenAids espressomaskiner. Häll bara i dina favoritbönor så maler espressomaskinen bönorna åt dig på rätt sätt! Den helautomatiska espressomaskinen använder hela bönor till att göra din dryck medan den halvautomatiska levererar bönorna till portafiltret, redo för extrahering.
Fördelarna med att mala dina egna bönor
Doften av färskmalet kaffe är helt oemotståndlig. Men det är inte den enda fördelen med att mala kaffebönor. Här är några anledningar till att testa själv:
Du kan välja exakt rätt malningsstorlek och konsistens för din typ av bryggning.
Färskmalda kaffebönor är fulla med antioxidanter som kan ha hälsofördelar och minska risken för vissa sjukdomar.
När du mal bönorna precis före bryggningen hålls de härliga oljorna intakta inuti bönan så länge som möjligt, och då blir smaken som bäst.
Du kan experimentera med små förändringar i malningsstorlek för att påverka smaken på ditt kaffe. När du väl har provat vill du aldrig ha något annat …
Så här väljer du rätt malning
Att få till rätt malning beror på vilken typ av kaffe du vill göra. Här är en ungefärlig guide till hur det fungerar:
Grovmalet – ser ut som grov, spräckt peppar och passar en cold brew-kaffebryggare
Mellangrov malning – som storleken på havssalt, perfekt för franskpress- eller perkolatorkaffe
Mellanmalet – den vanligaste malningen, perfekt för filterkaffemaskiner
Finmalet – som konsistensen hos mald kanel, bäst för espressomaskiner.
Vikten av precisionsmalning
Är precision verkligen så viktigt? Ja. När kaffe bryggs frigörs alla fantastiska smaker och essentiella ämnen från det malda kaffet när det kommer i kontakt med varmt vatten. Det kallas extraktion. Malningsstorleken avgör hur snabbt den här processen kan ske. Processens hastighet påverkar i sin tur smaken, aromen, konsistensen och slutresultatet … så den måste matcha din valda bryggmetod perfekt.
Därför behöver olika bryggmetoder olika bryggtider
Det är ren vetenskap. Grövre malda bönor släpper igenom vattnet snabbt och har mindre yta att extrahera smaker ur. Det innebär att vattnet behöver längre tid för att få fram det goda. En fin malning är tätare packad och har en större yta, och behöver därmed kortare tid i kontakt med vattnet. Det är därför bryggmetoder med en kort bryggtid, som espresso, behöver en fin malning – och längre bryggning, som franskpress, behöver en grövre. Experimentera för att hitta din favorit. Upptäck de olika typerna av kaffe >
Finjustera malningen för bästa smak
Kaffet kan smaka lite bittert eller svagt, vilket helt och hållet beror på malningen. Om malningsstorleken är för liten för bryggningsmetoden blir kaffet överextraherat och smakar bittert. Om malningsstorleken är för stor smakar kaffet svagt. Kafferasten är för viktig för att låta det hända! Med en KitchenAid-espressomaskin kan du göra små justeringar. Den halvautomatiska espressomaskinen har 15 olika malningsstorlekar för att få en smak som gör bönorna rättvisa. De helautomatiska maskinerna har kaffekvarnar med malskivor med sju olika malningsstorlekar som väljs automatiskt för att du ska få perfekt kaffe.
Victoria Woodward
— Matälskare som bor i Storbritannien
Hej! Jag bor i Brighton och är författare och tvåbarnsmamma. Jag älskar att baka – om än hellre än bra – och tycker om att dela idéer, trender och tips med andra.