Din KitchenAid-köksmaskin levereras med minst tre standardblandare (tillbehör), beroende på vilken modell du väljer. Du bestämmer själv vilken del som ska fästas på blandaraxeln. Se de olika varianterna här:
Flatblandare
Detta är ditt huvudverktyg, den mångsidiga blandaren som används för tunga blandningar som:
- tårtor
- frosting
- kex
- köttfärslimpa
- potatismos
- kokt kött som ska delas
Alla flatblandare från KitchenAid tål maskindisk.
Trådvisp
Trådvispen används huvudsakligen för att vispa in luft i:
- ägg
- äggvitor
- vispgrädde
- tårtbottnar
- majonnäs
Vilka vispar tål maskindisk? Standardtrådvispen (5K452WW) har trådar av rostfritt stål och ett nav av polerad aluminium. Eftersom navet är av aluminium tål den här ballongvispen inte maskindisk, upprepad diskning i diskmaskin kan leda till att den blir gropig med en gråaktig beläggning som färgar av sig.
Ballongvispen (5KSM5THWWSS) för köksmaskiner med fällbart drivhuvud och trådvispen med 11 trådar (5K7EW) är tillverkade helt i rostfritt stål och tål därför maskindisk.
Degkrok
Degkroken används för att knåda deg som:
- bröddeg
- pizzadeg
- pastadeg
- kaffebröd
- bullar
Det finns två typer av degkrok:
- C-degkrok
Detta är den ursprungliga typen av KitchenAid-degkrok som får sitt namn från sin C-form. Den knådar degen genom att trycka den mot sidan av skålen. Alla modeller med fällbart drivhuvud och vissa modeller med hävarm levereras med C-degkrok.
- Degkrok med spiralform
Den här typen av degkrok är formad lite som en korkskruv. Den knådar degen genom att trycka den mot botten av skålen. Spiraldegkroken finns på vissa större köksmaskiner med hävarm från KitchenAid med större kapacitet. Varning! Spiraldegkroken ska endast användas på köksmaskiner där den medföljer, eftersom den är speciellt utformad för specifika modeller. Om du använder den på en köksmaskin som den inte är avsedd för kan köksmaskinen skadas, även om den verkar passa.
Alla KitchenAid-degkrokar tål maskindisk.
Flatblandare av metall med silikonvinge
Flatblandaren av metall med silikonvinge är en diskmaskinstålig blandare av ytbehandlad metall med en flexibel kant. Den ger snabbare och mer grundlig inblandning av ingredienser och minimerar behovet av att skrapa skålen. Den är även ett utmärkt redskap för att skrapa skålen ren när du häller ur den färdiga smeten.
Hur vet jag när jag ska använda en flatblandare av metall med silikonvinge eller en flatblandare till mina recept?
Det enklaste sättet att bestämma vilken blandare som ska användas är att läsa receptet och se om anvisningarna innehåller ”stoppa och skrapa ur mixerskålen”. I så fall är det perfekt att använda flatblandaren med silikonvinge för det här receptet.
Flatblandaren av metall med silikonvinge gör det bästa jobbet med:
- Ingredienser som lätt klibbar fast och samlas på sidorna av skålen, till exempel färskost, smör, nötsmör och honung.
- När du gör något som skulle beskrivas som krämigt eller silkeslent.
Flatblandaren fungerar bäst på:
- Ingredienser med textur.
- När du gör potatismos som ska bli slät men inte klistrig.
- Quiche, grönsaksgrytor och många snabba bröd.
- För att blanda in fast fett som smör, vegetabiliskt fett eller ister i mjölet. Fettet som täcks av mjölet måste behålla sin struktur för att ge den flagiga konsistens som är så önskvärd i till exempel pajskal, kakor, scones och shortbread.
Oavsett vilka tillbehör som medföljer din köksmaskin kan du köpa andra om du behöver byta ut eller vill uppgradera dem. Bläddra bland standardtillbehör här