Går det att få bort rost från en skål i rostfritt stål?
Rostfritt stål är rostbeständigt, men inte till 100 %. Det finns flera orsaker till att även rostfritt stål av högsta kvalitet kan rosta. Se vad du kan göra…
Vissa saker kan dock tränga igenom filmen och börja orsaka rost om de är i kontakt med det rostfria stålet länge. Här är våra tips för hur du tar hand om din skål i rostfritt stål:
Undvik djupa repor
Små repor är oftast kosmetiska, men djupare repor kan vara svåra att hålla rena. Undvik repor genom att inte använda metallredskap i dina skålar (eller använda dem mycket försiktigt) och inte använda stålull eller hårda skursvampar.
Diska ofta
Att diska ofta är ett viktigt steg, men det finns några andra faktorer att tänka på. I en del städer innehåller vattnet höga halter av klor, som gradvis kan tränga in i skyddsfilmen på rostfritt stål och orsaka rost. Vatten från brunnar kan också innehålla bakterier som kan orsaka rost i rostfritt stål.
Använd rätt diskmedel
Använd endast milt diskmedel och undvik starka kemikalier och antibakteriella rengöringsprodukter. En del starka kemikalier och antibakteriella rengöringsmedel kan orsaka rost i rostfritt stål. Halogensalter (klor, fluor, brom, jod), vissa antibakteriella medel (som innehåller kemikalien triklosan) och blekmedel (natriumhypoklorit) eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel kan också orsaka rost i rostfritt stål. Kontrollera diskmedlet och se till att det inte innehåller något av detta.
Undvik metall mot metall
Undvik rengöringsredskap av metall (som stålull) och metallredskap. Stålull är gjord av kolstål och rostar lätt. Om du använder det på ett rostfritt stålmaterial kan ge vad som kallas ”fritt järn”, som inte skyddas av krom, och detta kan snabbt leda till rost. Långvarig kontakt mellan rostfritt stål och vissa andra typer av metall kan påbörja en process som kallas galvanisk korrosion eller bitmetallkorrosion. Rost uppstår mycket mer sannolikt i en våt miljö än i ett torrare klimat.
Hur du tar bort rostmärken
- Blanda lite bakpulver med vinäger (äppelcider- eller vitvinsvinäger) tills du får konsistensen av en pasta.
- Bred ut pastan över ytan av rostfritt stål.
- Låt den sitta i ca 10 minuter (upp till några timmar om du har mycket envis rost).
- Skrubba pastan över ytan av rostfritt stål med en repfri svamp med cirkelrörelser.
- Skölj skålen ordentligt med varmt vatten och diska sedan som vanligt med diskmedel och torka av för hand.
Tips! Du kan använda den här djuprengöringen om fläckar eller rost uppstår, eller varje vecka eller månad för att förebygga problem.
RELATERADE VANLIGA FRÅGOR
- Hur får man bort rester eller beläggningar från skålar i rostfritt stål?
- Mixerskålen har fastnat, kan ni hjälpa mig?
Var den här artikeln till hjälp?