Gott kaffe hemma handlar om att vara uppmärksam på detaljer. Oavsett vilken bryggmetod du har så är det här våra råd.
Välj kvalitetskaffebönor
Förutom att testa kaffe från olika regioner kan du välja en rostning som passar dig. Vanligtvis gäller följande:
- Lätt till medelrostat: fruktig, nötig, karamelliserad arom.
- Mörkrostat: jordig, rökig, kryddig arom.
Matcha malningsstorleken med bryggmetoden
När det gäller kaffe finns det inte en storlek som passar alla bryggningsmetoder. Malningsstorleken påverkar hur stor yta som kommer i kontakt med vattnet och därför beror den på hur snabbt eller långsamt bryggningen ska ske. Vanligtvis gäller följande:
Storlek | Bryggmetod |
---|---|
Grov | Cold brew-kaffe |
Medelgrov | Franskpressar, perkulatorer, kaffeprovning |
Medel | Kaffepressar, filterkaffemaskiner, sifonkaffebryggare, aeropressar |
Fin | Espressomaskiner, spisespressobryggare |
Extra fin | Turkiskt kaffe |
Kontrollera vattentemperaturen
Rätt vattentemperatur gör att malningarna avger rätt smak. Vanligtvis passar temperaturen 90 till 96 grader bäst för kaffe. I KitchenAids espressomaskinmaskiner finns det två smarta temperatursensorer som ser till att temperaturen förblir rätt under hela bryggningen.
Rätt bryggtid
Rätt bryggtid är avgörande för rätt smak eftersom det ser till att rostning, malning och temperatur kommer till sin rätt. Om bryggtiden är för kort kommer kaffet att smaka surt eller skarpt, om den är för lång kommer det att smaka tunt och bittert. Oavsett hur bra kaffebönorna är spelar bryggtiden en viktig roll.