Preppingrevolution
min läsning
12 mars 2024
Laga hela veckans mat på en dag och befria din passion för matlagning från tidsgränser
Preppingrevolution
Du har kvalitetsingredienser tillgängliga, du vet hur man tillagar dem, du har ett välutrustat kök, du kan knepen för att laga goda rätter som samtidigt är hälsosamma – Men du får inte alltid den kulinariska upplevelse och den hälsosamma kost du skulle önska varje dag, för du saknar den viktigaste ingrediensen: tid. Känner du igen dig själv i den här beskrivningen? Oroa dig inte, du är definitivt inte ensam. Vem har inte snabbt behövt laga mat åt sig själv eller familjen, efter skolan, jobbet eller träningen? Den goda nyheten är att det finns en billigare och mer realistisk lösning än att äta ute varje dag. Det kallas förberedelser.
Prepping (eller storkok) kom till för de upptagna människornas skull. Tanken är att lägga två eller tre timmar en dag på att förbereda många olika rätter som sedan kan ätas under veckan. Det är ett utmärkt sätt för att spara tid, äta hälsosamt eller förbereda matlådor för att äta på jobbet eller när du är på språng. Välj den dag då du har tid över för matlagning. I allmänhet är det under helgen, men ta en tid som passar då du helt kan ägna dig åt matlagning, utan att behöva skynda dig.
Börja med att handla
För att få bästa resultat krävs viss organisering, och den börjar i affären. Gör först och främst en lista över vad du har i kylen och skafferiet. Du kan då få inspiration och framför allt, du använder upp det du redan har innan det går ut på datum och får samtidigt plats för den mat du vill laga. Tänk sedan ut en rad rätter du vill laga, gör en lista över de ingredienser du behöver och åk till sedan till mataffären.
Rätt verktyg
Nu har du alla ingredienser och det är en hel del att göra – men var inte rädd. I grund och botten är matlagning din passion, eller hur? För att spara tid och få bättre kvalitet på slutresultatet – ta hjälp med rätt verktyg. Det finns en fantastisk, nästan magisk lösning. Din KitchenAid-köksmaskin kan bli ett riktigt ”kulinariskt center” tack vare alla olika tillbehör som gör att du kan optimera flera olika typer av förberedelser, från knådning och vispning till finhackning och hackning av grönsaker.
Vad ska man laga för mat?
Det finns inga regler utan beror mycket på dina preferenser, dina kulinariska traditioner och nivå av matlagning. Det kan vara bra att förbereda stora mängder spannmål (ris, quinoa, skalat vete, couscous) i förväg för att använda på många olika sätt under veckan. Detsamma gäller för grönsaker: det kan verka enkelt att laga till dem allt eftersom men om du tänker på den tid det tar att tvätta, skala och skiva dem är det lätt hänt att de blir liggande kvar i grönsakslådan istället. Med matberedarens eller spiralskärarens hjälp kan du istället förbereda många av dem samtidigt på det sätt du föredrar.
Du kan exempelvis göra stora mängder grönsaks- eller köttbuljong som du sedan fryser eller förvarar i kylen för att alltid ha den tillgänglig. Eller så kan du göra soppa på grönsaker, spannmål och baljväxter. Du behöver bara laga till och mixa, så är den redo att värma och äta när som helst under veckan. En bra idé? Testa morot- och ingefärssoppa. Med K400-Blendern blir det ännu enklare!
Du kan även prova hemlagad pasta, den går snabbare att koka än torkad pasta och du kan känna dig ännu nöjdare. Tack vare de speciella pastatillbehören från KitchenAid kan du förvandla din deg till massa olika former av pasta som tagliatelle, spaghetti och lasagneplattor. Du kan också göra fylld pasta, som tortellini, ravioli och crespelle.
En annan idé är att göra muffins eller pajer, antingen salta eller söta mat. De håller sig goda hela veckan och går att äta vid olika tillfällen. Hemlagade såser kan också vara bra att ha. Om du gillar hummus kommer du upptäcka hur enkelt och billigt det är att göra stora mängder för att komplettera dina rätter eller äta som ett snabbt och hälsosamt mellanmål. Kött går också att tillaga i större mängd. Har du till exempel provat chili con carne? Du kan förbereda alla ingredienser i förväg och snabbt kombinera dem med köttfärs. Eller laga goda köttbullar med ost och grönsaker i . Listan är nästan oändlig. Grytor av olika slag eller kokt kött kräver timmar av förberedelser men håller också i ett antal dagar om de förvaras på rätt sätt.
Med några få timmars insats kan du få bra mat hela veckan och bredda dina matlagningskunskaper med snabba och goda rätter för hela familjen!
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.