Nice cream
min läsning
12 mars 2024
Låt oss fördjupa oss i "nice cream", en nyttigare version av glass – och jag delar med mig av mina tips!
Vad är nice cream?
Nice cream är det bästa av två världar: en läcker glassdessert men utan det socker och de mejeriprodukter som vanlig glass innehåller. Första gången jag åt nice cream var för ett par somrar sedan. En vän gjorde det till mig och jag blev så förvånad över hur lätt det var att göra. Häng med när vi tar en närmare titt på den här smarriga desserten …

Hur gör man nice cream?
Det bästa med nice cream? Du behöver ingen glassmaskin eller smörkärnare för att kunna njuta av den här glassen. Även om KitchenAid har en glasskålsdel som gör det superlätt att göra egen glass hemma, men kruxet är att få plats med skålen i din frys. För min del får jag inte plats med något annat i den då, så det kommer aldrig att hända förrän jag har en större frys. Tills dess kommer jag att göra nice cream istället. Så vad behövs? Bara en blender! Jag gjorde min nice cream med K400-blendern från KitchenAid och det fungerar verkligen perfekt! En matberedare är också ett alternativ, men blendern ger ett jämnare resultat.
Ärligt talat har jag inget emot vanlig glass, men ibland vill man ha något lättare och som går snabbare att göra. Så hur får man det så sött och mjölkfritt utan att förlora krämigheten och sötman i vanlig glass?
Enkelt! Med bananer.

Bananer ger din nyttiga nice cream en krämig konsistens och söt smak, det hjälper även till att hålla den lätt. Tricket är att frysa in bananerna och få dem att fungera som ingrediensen som kyler och fryser alla andra ingredienser också, så att texturen blir som glass.
Idag har jag två olika recept att dela med dig. Ett är bananbaserat, och för alla icke-bananälskare där ute har jag även en nice cream utan banan som inte bara håller sig krämig, men även ger en smak av sommar när som helst på året!
Min nice cream med banan innehåller choklad och nötter. Jag valde jordnötssmör, men du kan välja vilken typ du vill. Jag brukar välja naturligt smör som inte innehåller så mycket socker, så att jag själv kan justera det senare med exempelvis honung eller sirap om jag vill.
I det andra receptet hoppar över bananerna och ersätter dem med valfria frysta bär. Jag gillar att stilla mina sötbegär med en påse blandade frysta bär, men du kan mixa och matcha helt efter behag! Det här receptet innehåller också valfri yoghurt. Du kan antingen köra på växtbaserat och hålla det mjölkfritt, eller använda vanlig yoghurt. Personligen gillar jag verkligen att ha kokosyoghurt i detta.
När jag väl har lagat det – hur serverar jag nice cream?
Det beror helt på din egen smak. Servera antingen din nice cream slät direkt från blendern, eller så kan du ställa den i frysen en stund i en behållare eller liten bakplåt om du vill att den ska tjockna och kunna serveras som riktiga glasskopor.
Den slätare versionen serveras bäst som en smoothieskål. Bara att strö över dina favorittoppings: chokladbitar, honung, mandelflarn, riven kokos, frukt … du väljer! Men om du föredrar skopor kan du absolut välja att servera den i en glasstrut. Ett perfekt sätt att få barn att äta mer frukt!
Nice cream med choklad och banan
Ingredienser
Till nice cream
3 bananer
1 tsk osötat kakaopulver
1 msk nötsmör
En generös skvätt växtbaserad mjölk
1 msk honung/sirap
Toppings:
mandelflarn
bitar av mörk choklad
Steg
Skär bananerna i bitar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper i frysen i ett par timmar.
När de har frusit lägger du dem i bägaren på KitchenAid K400-blendern tillsammans med kakaopulver, nötsmör och en skvätt valfri växtbaserad mjölk.
Mixa på medelhastighet i ungefär en minut, eller tills blandningen är slät.
Servera omedelbart eller häll över i en behållare, täck över och ställ i frysen i ungefär en timme innan du serverar i skopor.
Toppa med föreslagna toppings eller utifrån dina preferenser.

Det här var jättegott – nu då?
Bara låt fantasin flöda! Skapa kombinationer som du gillar med ingredienser du älskar. Experimentera med ingredienser som är i säsong under sommaren, blanda banan med annan frukt eller frys in annan frukt och kombinera med din växtbaserade favorityoghurt. Sen är det bara att gå lös med toppings! Med tanke på hur nyttig nice cream är kanske du kan släppa loss lite extra när det gäller toppings den här gången?
Alicia
Jag heter Alicia och jag är en 32 år gammal matbloggare från Belgien. Jag bor i Bryssel tillsammans med mina tre katter och växte upp på internatskola i Storbritannien, vilket gav mig en speciell relation till klassisk brittisk mat. Jag väljer hellre en gammal hederlig äppelpaj med vaniljsås än en lyxig crème brûlée, alla dagar i veckan! Jag älskar att laga mat och experimentera i köket och sätter gärna min egen prägel på traditionella recept. Mina favoriträtter är dim sum och hemgjord pasta – något som jag tycker mycket om att laga själv. Du kan följa mina matäventyr på Instagram under namnet @aliciasfood och hitta mina recept på min blogg.