Veganska blomkåls- och quinoasalladsskålar
Ett veganskt alternativ till middagsbjudningen som förrätt eller huvudrätt. De här blomkålsbollarna är inte bara mättande – de gör att man bara vill ha fler.
Veganska blomkåls- och quinoasalladsskålar
Ett veganskt alternativ till middagsbjudningen som förrätt eller huvudrätt. De här blomkålsbollarna är inte bara mättande – de gör att man bara vill ha fler.
Redskap
Ingredienser
2 huvuden av rå blomkål, putsad och utan stam
tbsp 3 aquafaba
25 g sojasås
350 g kokt och kyld quinoa
35 g färsk hackad koriander, delad på hälften
27 g salladslök, tunt skivad
370 g pankoströbröd
24 g salt till blomkålsbollar
34 g citrongräspasta
4 vitlöksklyftor, finhackade
9 g riven ingefära
7 g chili- och vitlökssås
72 g osaltade jordnötter, finhackade
60 g extra virgin olivolja, att steka i
255 g krämigt jordnötssmör
270 g kokosmjölk
36 g lönnsirap
36 g röd currypasta
3 limefrukter
9 g salt
32 hjärtsalladsblad
32 limeklyftor
2 skålar rostat kokosspån eller rostade kokoschips
to garnish hackad koriander
Steg för steg
Gör jordnötssås: Vispa ihop jordnötssmör, kokosmjölk, lönnsirap, röd currypasta, pressad lime och 9 g salt i en skål. Späd med lite vatten om det behövs. Ställ åt sidan.
Gör blomkålsbollar: Putsa blomkålen för att ta bort stam, kärna och blad. Koka upp vatten i en stor kastrull med lock. Sänk försiktigt ned ångkorgen med den putsade blomkålen. Täck kastrullen och ånga i 25 minuter. Flytta över blomkålen till en bakplåt med hushållspapper. Låt vila i 5 minuter för att frigöra överflödig fukt.
Fäst flatblandaren på köksmaskinen och lägg blomkålen i skålen, sätt sedan på stänkskyddet. Mosa blomkålen, börja med hastighet 2. Öka långsamt till hastighet 6 i 3–4 minuter. Låt blomkålen vara kvar i skålen.
Blanda aquafaba och sojasås i en separat skål. Rör om tills det är en slät blandning. Tillsätt i blomkålen och mixa på hastighet 3 i 30 sekunder.
Tillaga blomkålsbollar: Tillsätt hälften av koriandern och de återstående blomkålsbollsingredienserna, utom oljan till stekning. Blanda på hastighet 4 i 1 minut. Ta loss skålen och ställ in i kylskåp i 30 minuter.
Testa smak och konsistens på blomkålsbollarna genom att steka en skopa av blandningen i lite olja i en non-stick-stekpanna på medelvärme. Om de blir platta i stekpannan kan du tillsätta mer ströbröd. Smaka och justera kryddorna vid behov.
Forma bollar på ca 4 cm genom att ta 1 rågad matsked blandning i taget. Lägg dem på en bakplåt.
Värm ugnen till 200°C.
Värm 2 matskedar olja i en stor non-stick-traktörpanna på medelvärme. Stek blomkålsbollarna i omgångar i 2 minuter på varje sida, tillsätt olja efter behov. Vänd försiktigt med en stekpincett och en stekspade, eftersom de är mjuka och kan fastna i pannan. Bollarna kan bli något platta när de tillagas.
Lägg tillbaka blomkålsbollarna på bakplåten. Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter, tills de blivit varma ända in i mitten. Ta ut från ugnen och låt svalna i 10 minuter så att de blir fasta.
Servera genom att lägga två blomkålsbollar i varje salladsskål och toppa med rostade kokosspån, resterande koriander och jordnötssås. Garnera med lite limesaft.