Vaniljsockerkaka
Klassisk vaniljsockerkaka. Den perfekta basen för din favoritfrosting och -toppings.
Vaniljsockerkaka
Klassisk vaniljsockerkaka. Den perfekta basen för din favoritfrosting och -toppings.
Redskap
Ingredienser
170 g + 1 msk osaltat smör, mjukt
450 g socker
3 ägg, rumstempererade
350 g + 1 msk vetemjöl
1/2 tsk havssalt
2 tsk bakpulver
250 ml standardmjölk
2 tsk vanilj
Steg för steg
Förvärm ugnen till 175 °C. Smörj två 23 cm runda bakpannor generöst med 1 msk smör, strö sedan på 1 msk mjöl och skaka ur överskottet. Ställ åt sidan.
Fäst flatblandaren på köksmaskinen. Tillsätt mjukt smör och socker i skålen, vrid till hastighet 2 och mixa i 1 till 2 minuter. Öka gradvis till hastighet 6 och slå tills den är lätt och fluffig. Sänk till hastighet 4 och tillsätt ägg, ett i taget, tills det är väl blandat.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en separat skål. Tillsätt mjöl i skålen till köksmaskinen och mixa på hastighet 2 tills det precis går ihop. Tillsätt hälften av mjölken och vaniljen och blanda. Skrapa ner smeten från sidorna och tillsätt resten av mjölken. Blanda på hastighet 4 i 1 till 2 minuter tills den är helt blandad.
Fördela smeten jämnt mellan de förberedda bakformarna och grädda 25–35 minuter tills kakorna fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem och börjar lossna från bakformens sidor. Ta ut ur ugnen och låt svalna på bakgaller i 15 minuter. Ta ur från formarna och låt svalna helt.
Bred på din favoritglasyr och servera.