Redskap
Ingredienser
400 g björnbär, mosade och silade för att ta bort frön
2 msk mjölk
225 g socker
100 g saltat smör, mjuknat
1 vaniljbönor, skrapade frön eller 1 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
320 g vetemjöl
1 1/2 tss bikarbonat
70 g saltat smör, mjuknat
200 g färskost
130 g florsocker
Steg för steg
Receptet ger 18 cupcakes.
Värm ugnen till 180 °C. Ställ 18 muffinsformar på en muffinsplåt.
Mät upp 315 ml silade björnbär i en separat behållare. Blanda med mjölk och ställ åt sidan. Spara återstående mosade björnbär till dekoration.
Fäst en flatblandare på KitchenAid Artisan-köksmaskinen. Tillsätt smör och socker i mixerskålen, vrid hastigheten till 4 och vispa tills den är lätt och fluffig, ca 2 minuter. Skrapa ner glasyren från sidorna av skålen och tillsätt vaniljfrön eller vaniljextrakt. Sätt hastigheten på 4 igen och blanda tills allt är blandat, ca 30 sekunder. Fortsätt på hastighet 4, tillsätt ägg, en i taget, och vispa tills allt är väl blandat.
Blanda mjöl och bakpulver. Ställ in köksmaskinen på omrörningshastighet och tillsätt björnbärs- och mjölkblandningen och rör om tills det nätt och jämt är blandat. Fortsätt på omrörningshastighet, tillsätt mjölblandningen, blanda bara tills allt är precis blandat.
Fördela smeten i muffinsformar fyllda till 2/3 på en bakplåt. Grädda i 18 till 20 minuter och känn efter att de är klara genom att sticka i en tandpetare. Låt svalna på plåten i 10 minuter och flytta dem sedan till ett galler och låt dem svalna helt. När de har svalnat brer du på färskostglasyren och dekorerar med kvarvarande silade björnbär.
Om du vill göra en glasyr fäster du en flatblandare på köksmaskinen och tillsätter smör och färskost i en mixerskål. Vrid till hastighet 4 på köksmaskinen och mixa tills det blir krämigt. Skrapa ner glasyren från sidorna av skålen, tillsätt florsocker och blanda på omrörningshastighet tills allt är blandat. Öka gradvis till hastighet 6 och slå tills den är lätt och fluffig.