Upside down-kaka med citrus
Den här fuktiga och smakrika kakan, med inslag av apelsinskal och kardemumma, bakas till perfektion, och är en fantastisk dessert som fångar både dina ögon och smaklökar.
Upside down-kaka med citrus
Den här fuktiga och smakrika kakan, med inslag av apelsinskal och kardemumma, bakas till perfektion, och är en fantastisk dessert som fångar både dina ögon och smaklökar.
Redskap
Ingredienser
225 g + 110 g rumstempererat smör
75 g strösocker
65 g + 100 g farinsocker
2 stora ägg, rumstempererade
45 ml färskpressad apelsinjuice (från vilken apelsinsort som helst)
2 tsk vaniljextrakt
185 g vetemjöl
1 g bakpulver
1 g bikarbonat
4 g kardemumma
2 g salt
180 g fullfet, naturell grekisk yoghurt
10 kumquats or 2 oranges kumquat eller apelsin
2 blodapelsiner
1 grapefrukt, liten
2 farinsocker
Steg för steg
Förvärm ugnen till 175 °C. Fodra en bakform på 23 cm med bakplåtspapper så att det täcker botten och går upp längs sidorna på formen. Vik bakplåtspappret så att det omsluter formens sidor, som en uppochnedvänd hatt. Spreja med non-stick-spray.
Använd en vass kniv och skär av ändarna av apelsiner och grapefrukt. Följ fruktens böjning och skär bort skal och ta bort så mycket av det vita som möjligt. Skiva apelsiner och grapefrukt i 0,5 cm tjocka bitar och ta bort eventuella kärnor. Lägg dem åt sidan. Skiva kumquats i 0,5 cm tjocka bitar och ta bort eventuella kärnor. Lägg dem åt sidan.
Fäst siktaren och vågdelen (utan siktaren) på köksmaskinen (med vispen) och tryck på ”Tare” för att nollställa vågen. Tillsätt 100 g farinsocker till ingredienstratten och väg. Tillsätt farinsocker i köksmaskinens skål via rännan.
Smält 110 g smör, häll över farinsocker och rör om tills sockret börjar lösas upp. Fördela blandningen över botten på den förberedda bakformen och lägg sedan citrusfrukterna ovanpå. Ställ åt sidan.
Tillsätt 65 g farinsocker och 75 g strösocker i ingredienstratten och väg genom att trycka på ”Tare” mellan varje ingrediens. Tillsätt socker i köksmaskinens skål via rännan. Tillsätt 225 g smör och vispa ihop smör och socker på hastighet 6 tills det är lätt och fluffigt. Tillsätt ägg, apelsinjuice, apelsinskal och vaniljextrakt. Blanda ordentligt.
Ta bort vispen och sätt fast flatblandaren. Lägg till siktaren till siktaren och vågdelen.
Tillsätt och väg mjöl, bakpulver, bikarbonat, kardemumma och salt i ingredienstratten och tryck på ”Tare” mellan varje ingrediens. Rör om i trattens ingredienser. Ställ köksmaskinen på hastighet 2 och sikta in torra ingredienser i köksmaskinens skål, tillsätt även yoghurten långsamt. Blandningen tjocknar.
Häll smeten över de förberedda citrusskivorna och fördela den jämnt ända ut i kanterna.
Grädda i 35 minuter och låt svalna helt innan du vänder upp och ned på en serveringsbricka.