Tranbärskakor med vit choklad och brynt smör
Smaka på dessa fantastiska kakor med vit choklad och tranbär!.
Tranbärskakor med vit choklad och brynt smör
Smaka på dessa fantastiska kakor med vit choklad och tranbär!.
Redskap
Ingredienser
190 g vetemjöl
4 g bikarbonat
3 g havssalt
230 g osaltat smör, brynt och kylt (se tips 1)
200 g farinsocker, slätstruket mått
100 g strösocker
1 ägg, rumstempererat
1 äggulor, rumstempererade
1 tsk vanilj extract
160 g havegryn
170 g vit choklad
120 g torkade tranbär
Steg för steg
Ger 22–24 kakor
Lägg mjöl, bikarbonat och salt i en medelstor skål.
Montera turbovisparna i rostfritt stål på din sladdlösa KitchenAid® elvisp.
Sätt visparna i mjölblandningen och vrid till hastighet 2. Vispa ihop de torra ingredienserna i några sekunder, stäng sedan av elvispen och sätt de torra ingredienserna åt sidan.
Lägg farinsocker och vitt socker i en skål med höga kanter och tillsätt det kylda brynta smöret. Sätt i turbovisparna i blandningen, vrid elvispen till maxhastighet 7 och vispa ihop smör och socker i 4 minuter.
Tillsätt ägg, äggula och vanilj och fortsätt vispa på hastighet 7 i ytterligare 30 sekunder, eller tills blandningen är slät.
Sänk hastigheten på elvispen till hastighet 2 och tillsätt långsamt mjölblandningen i tre omgångar. Stäng av elvispen när mjölet precis har blandats i.
Tillsätt havre, tranbär och vit choklad i degen. Sätt tillbaka turbovisparna i blandningen, vrid till hastighet 4 och blanda snabbt ihop ingredienserna, cirka 10 sekunder.
Med rena händer knådar du kakdegen lätt för att säkerställa att ingredienserna håller ihop.
Gör golfbollsstora bollar av degen och lägg dem på en plåt. Ställ plåten i frysen i minst 10 minuter innan de gräddas.
När bollarna har kylts placerar du dem minst 7 cm från varandra på plåten.
Grädda kakorna i 175 ºC i 15–18 minuter eller tills kanterna börjar bli bruna. Grädda dem inte för länge.
Låt kakorna svalna i minst 5 minuter innan du flyttar dem med en slickepott till ett galler för att svalna helt.
Så här bryner du smör. Börja med smör i rumstemperatur. Tärna smöret och lägg det i stekpannan. Vrid värmen till medel och rör om med en ballongvisp då och då medan det smälter. När smöret har smält börjar det bubbla. Fortsätt att vispa av och till i ytterligare 5–8 minuter. Smöret bildar först stora bubblor, och sedan bildas ett skumlager som därefter försvinner. Smöret har då blivit gyllenbrunt och bruna bitar finnas i botten av stekpannan. Stäng av spisen och ta bort stekpannan från värmen och låt den svalna i minst 15 minuter innan du använder smöret.
Om du gräddar kakorna i 175 ºC enligt instruktionerna får du kakor med lite höjd, rundad form och seg mitt. Om du vill ha kakor med en krispig kant och seg mitt gräddar du dem i 190 ºC i 12–15 minuter.