Thailändsk jordnötsdippsås
Med det här receptet får du en väldoftande och krämig jordnötssås i thailändsk tappning med aromatiska kryddor som galangal och citrongräs – perfekt som dipp eller att ringla över maten.
Thailändsk jordnötsdippsås
Med det här receptet får du en väldoftande och krämig jordnötssås i thailändsk tappning med aromatiska kryddor som galangal och citrongräs – perfekt som dipp eller att ringla över maten.
Redskap
Ingredienser
2 msk jordnötsolja
50 g schalottenlök, tunt skivad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
5 cm galangal, skalad och hackad i skivor
1 stjälk citrongräs – bortskurna ändar, yttre lagret avskalat och skuret i 1 cm bitar
220 g råa, skalade jordnötter
400 ml kokosmjölk
1 msk tamarindpasta
3 msk fisksås
3 msk limesaft
1 msk farinsocker
1 thailändsk chili, bortskurna ändar och urkärnad
120 ml vatten
Steg för steg
Värm en kastrull på medelhög värme och tillsätt jordnötsolja. Sänk till medelhög värme och tillsätt skivad schalottenlök, vitlök, galangal och citrongräs. Bryn cirka 3–4 minuter tills blandningen börjar dofta. Rör om då och då så att den inte bränner fast. Tillsätt jordnötterna och rör om med en stor sked så att jordnötterna täcks helt av blandningen. Fortsätt bryna ytterligare 2–3 minuter för att rosta jordnötterna.
Tillsätt kokosmjölk, tamarindpasta, fisksås, limejuice, farinsocker, chili (om du vill) och vatten. Lägg på ett lock och låt sjuda i 10–12 minuter. Rör om då och då.
Ta av kastrullen från plattan. Fäst kastrullskyddet på stavmixerns arm. Fäst stavmixerns arm på basen, sänk ned mixern i skålen och börja mixa. Börja på en lägre hastighet medan delarna är stora och öka sedan hastigheten när blandningen blir jämnare. Mixa cirka 1 minut tills blandningen är slät.
Såsen tjocknar. Om du vill ha en tunnare sås tillsätter du ytterligare en matsked vatten åt gången och mixar igen tills önskad konsistens uppnås.